Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (313)

silentname 

všechny recenze uživatele

Bol som absolútne presvedčený o tom, že toto bude dno československej kinematografie po tom ako som videl trailer k tomuto filmu. Vyzeralo to tak stupídne, že som neveril ani v najmenšom, že to bude fungovať. Ale nakoniec som sa rozhodol, že si počkám na film keď bude dostupný a pozriem si ho až potom. A z toho čo som videl, nemyslím si, že to nakoniec dopadlo tak hrozne. Okey, nemyslím si, že by bol "Wilsonov" reálne dobrým filmom, ale má aspoň pár miest, kedy si hovorím, že vidím o čo im asi šlo. Macháček a Dyk fungujú celkom dobre, no ostatné postavy sú trošku mix. Občas je fajn vidieť Riša Stankeho alebo Jana Krausa, a rovnako musím povedať, že je tu pár zaujímavých twistov, no všetko to viazne na jednom probléme. Postavy to hrajú maximálne komicky a chýba tomu serióznosť, ktorú mali filmy Oldřicha Lipského, ktorý bol tvorcom komédií podobného ducha. Film je podľa mňa relatívne neškodný a má zopár schopných miest, no celkovo je to dosť biedne. Ale na to, čo som si myslel, že od filmu reálne dostanem to nie je najhoršie. Aspoň teda v meradle človeka, ktorý čakal absolútne dno. Hodnotenie: C ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pan Mašín asi viděl pohádku Jak pejsek a kočička vařili dort. Naházel do kastrolu kousek mazaného Filipa, kousek Adély co ještě nevečeřela a dokořenil to Hotelem Budapešt. Uvařil to a nechal vystydnout. No a já byl jako ten lakomý pes co šel kolem, dort snědl a teď ho bolí břicho. Ono to totiž nebylo vůbec dobré. Ba co víc. Nazval bych to - výpravnou trapnou blbostí. Film byl vskutku výpravný, líbilo se mi to prostředí uliček poválečné Bratislavy i jednotlivé figurky ve filmu účinkující. Bohužel, to co možná fungovalo v knize zde nefungovalo vůbec. Humor byl trapný a usmál jsem se v pravdě jen jednou. Divím se Dykovi, že se musí cpát do filmu. Je to skvělý zpěvák, ale podprůměrný herec. A pokud podprůměrný herec hraje v nablblém filmu, stává se ještě podprůměrnějším. Macháček hrál s gustem, to bylo na něm vidět. Ale jelikož sypal nevtipné hlášky s takovou kadencí jako bren kulky, přestal jsem jej časem tak nějak vnímat. Po hodině se přihodilo to, co by se nemělo stát žádnému filmu a to byla skutečnost, že jsem se podíval kolik ještě zbývá minut do konce. Při zjištění, že necelá hodina jsem zasténal. S přáním, že se to možná nakonec otočí a zlepší jsem pokračoval ve sledování, ale letmo jsem pokukoval po Do a čudlíku se dvěma šipkami vedle sebe... Nebudu vás napínat. Nezlepšilo. Pan prezident Wilson udělal dobře, že se nepodíval ,,na Balkán'' a mně ten výlet na hodně dlouho také stačil. S českými komediemi je holt ámen - teď už jsem si jist. Dávám za jednu sazenici bambusu, ale jen za to ztvárnění prostředí. * ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Díky bohu jsem před zhlédnutím tohoto snímku nenavštívila (raději) místní hodnocení. A udělala jsem jen dobře. Možná se někomu 4/5 zdají moc, ale já jsem se královsky pobavila. Perfektní herci jako je Jiří Macháček, Vojtěch Dyk, Táňa Pauhofová, Jan Kraus, Petr Čtvrtníček atd byli sice tak trochu zárukou alespoň minimálního úspěchu, ale to vůbec ničemu neublížilo. Líbila se mi ta barevnost a kreativita, která vyzařovala z každé minuty filmu, a také nápad s 49.kolonií USA. Místy na mě někdy až moc americké, ale někdy to k filmům prostě patří. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Předlouhá ponudnělá manýra aneb Dejte si radši wilsonburger s brynzou. 1) Někteří komentátoři připodobňují Wilsonovo k filmům Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech nebo Mazaný Filip. Inu, něco na tom bude, při sledování zmíněných snímků jsem se také dost nudil. 2) Ale výprava je roztomilá a vpravdě cimrmanovské průpovídky občas rozčeří nevrušivou hladinu tohoto příliš dlouhého a příliš manýristického snímku. 3) 49letý Jiří Macháček je spíš inspektor Trachta než démonický agent FBI Aaron Food. Nevýrazného 30letého Vojtěcha Dyka (policejní čekatel Eisner) jsem vůbec nepoznal. Stylový byl naopak 62letý Jan Kraus (policejní ředitel Wittich). 4) No, je to za námi. Musím jít. Právě jsem dostal tajnou depeši. V Casablance se prý přemnožili zombie. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Na iDnesu se dá přečíst (od koho jinýho než od Spáčilový) recenze s titulkem, že "Wilsonov s Macháčkem a Dykem prohrál". Ne, prohrála Spáčilová - že si udělala jméno na prvoplánově zdrbávacích komentářích téměř čehokoli, to neni nic novýho a proto mě ani tadyta recenze neodradila, ale co mě překvapuje, to jsou ty hodnocení tady - rozhodovat se jen podle nich, tak na Wilsonov nikdy nejdu a to by byla chyba. Připadá mi, že to je jeden z těch českejch filmů, který jsou sice víc než slušný, veřejnost je ale v nějaký davový psychóze nesmyslně a neopodstatněně odsoudí. Rozumim tomu, že to někomu třeba nemusí někomu úplně stoprocentně sednout, objektivně špatnej ten film ale prostě neni, ať si místní davy řikaj, co chtěj. Tak je to u spousty filmů - můžu uznávat a vidět kvalitu i tam, kde to neni moje parketa. Ten film mi svym způsobem připomíná Mazanýho Filipa nebo Choking hazard, je to něco mezi parodií, groteskou, satirou, komedií, detektivkou a kdoví čim ještě. Je to přehnaný, ale s nadsázkou - přiznaně a záměrně (např. náhlý změny počasí podle aktuální scény, automobilová honička na konci...); je to trochu dada, občas absurdní... Asi to někdo nemusí jako záměr pochopit a pak chápu, že si film neužije a bude ho hodnotit špatně; je to ale podobný, jako kdyby někdo měl obdobně sepsout Žhavý výstřely nebo Připoutejte se prosím. Celej nápad s kýženym připojenim Slovenska jako balkánský enklávy k Americe je skvělej, a tu prdel, kterou si to ze Slováků, Maďarů, Američanů i Čechoslováků dělá, tu jsem si užíval parádně. Některý herci sice přehrávaj (třeba Luboš Kostelný - policajt Brunner), ale dojem z filmu to nijak zvlášť nenarušuje - oproti tomu Dyk, Pauhofová, nebo Kraus jsou dobrý. Podle mě to je skvělej film a velká prdel, která si nezaslouží bejt takhle smetená ze stolu. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Často je vo filme zobrazená americká vlajka, avšak súčasná s 50 hviezdami, ktorú v USA začali používať až v roku 1960. Navyše sa vo filme opakovane hovorí o tom, že Wilsonov chce byť 49. štátom USA a na vlajku (s 50 hviezdami) sa herci snažia prirobiť 49. za Wilsonov. (Raccoon.city)
  • Názov filmu je odvodený od dobového a prechodne oficiálneho názvu súčasnej Bratislavy, Wilsonovo mesto, v rokoch 1918 – 1919, ktorý vznikol ako vďaka americkému prezidentovi T.W. Wilsonovi. V tomto meste sa aj daný fiktívny príbeh odohráva. (Piri)
  • Eisner (Vojtěch Dyk) sleduje Sajndele (Tatiana Pauhofová) zrcátkem a je denní světlo, v tu chvíli ho telefonicky odvolají na most, kam přijede za šest minut, ale už je úplná tma. (Master19)

Reklama

Reklama