Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (313)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Díky bohu jsem před zhlédnutím tohoto snímku nenavštívila (raději) místní hodnocení. A udělala jsem jen dobře. Možná se někomu 4/5 zdají moc, ale já jsem se královsky pobavila. Perfektní herci jako je Jiří Macháček, Vojtěch Dyk, Táňa Pauhofová, Jan Kraus, Petr Čtvrtníček atd byli sice tak trochu zárukou alespoň minimálního úspěchu, ale to vůbec ničemu neublížilo. Líbila se mi ta barevnost a kreativita, která vyzařovala z každé minuty filmu, a také nápad s 49.kolonií USA. Místy na mě někdy až moc americké, ale někdy to k filmům prostě patří. ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Nenáročná směsice divno-scének, které občas fungují, častěji ovšem vyvolávají wtf výraz, který podtrhuje především přítomná xenofobie a rasismus. Na druhou stranu jako lehce nepovedená kopie filmů Wese Andersona, která evidentně měla dost křečovitý vznik/dodělávání, plní svůj účel pro méně vybíravé české publikum dostatečně. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Smrt nastala v 19:37. To je za pět minut. V tomhle městě nic nefunguje." Kamenujte mě, ale já se pobavil. Po náročném dni mi Wilsonov nabídl oddychovou zábavu bez potřeby přemýšlet - a nic víc od něj chtít nelze. Není to rozhodně horší film než dejme tomu Mazaný Filip (jehož tvůrci si onehdy velmi obdobně naběhli přirovnáním k Limonádovému Joeovi), světlá místa jsem v něm našel, několikrát jsem se od srdce zasmál a trapně mi bylo jen občas. Největší chybou je nesmírně přehnaná stopáž (obzvlášť když se v závěru všechno akorát zbytečně komplikuje a jedna podivuhodná nelogičnost střídá druhou) a také zvláštně odbyté scény typu "je večer, hlavní hrdina uléhá do postele s knihou, když v tom zvenčí slyší zpěv dívky - vyhlédne z okna a venku je kupodivu pohádkově prosluněný den, po večeru ani památky - jenže vzápětí hlavní hrdina vyráží ven - a tam je najednou zase tma jako v ranci". Že si Marek Epstein pohrál s vážnou předlohou a udělal z ní dadaistickou crazy komedii, mi nevadí. Stejně tak ani ten propíraný nekorektní rasistický a antisemitský humor se mě na duši nijak zvlášť nedotkl. Naopak si myslím, že mnoho hlášek Jana Krause, Jiřího Macháčka, Petra Čtvrtníčka nebo Stanislava Zindulky by mohlo klidně zlidovět. Proč ne. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Rasistické a xenofobní vůči všem myslitelným společenským skupinám, vysmívající se národní suverenitě, institucím a parodovaným "vzorům". Přitom Wilsonovu zoufale chybí náznak nějaké sebereflexe, nedejbože nápad, který by výše zmíněné dokázal nějak ospravedlnit (ne že by to bylo ospravedlnitelné...). Vlastně dost dobře nechápu, co se při natáčení stalo, protože na papíře to působí neuvěřitelně lákavě. Mašín, který měl za sebou výborné 3 sezóny v pekle, za kamerou, předloha, ze které se dala vytěžit působivá retro detektivka s hororovým nádechem, relativně štědrý rozpočet a schopní herci před kamerou. Epsteinův scénář, který to posunul do pochybné parodie, to ale celé shazuje o řád níž, samotné zpracování snad ani nemá cenu komentovat. Wilsonov je film, jemuž se můžeme smát a bavit se při něm, ale smích každého rychle přejde, když si uvědomí, jak zajímavé to mohlo být a jak se výsledek prostě a jednoduše posral. 20 % ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Hrůzostrašná snaha o komedii. Proč? Občas to vypadá, že naši filmaři nechtějí diváka pobavit...jen si z diváka dělají prdel, a připadají si děsně cool. Hm, možná to je i tím, že dneska je to u filmu samej Pepik. Jinak si neumím vysvětlit, proč se na české filmy téměř nedá dívat. Wilsonov se zdál být světlem na konci tunelu, ale zas je to totálně prosraný. Tak snad příště, Pepici. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Agent Food (Jiří Macháček) opakovane tvrdí, že je vo Wilsonove z úradnej moci FBI, avšak agentúra používa tento názov až od roku 1935, do tej doby fungovala pod názvom Bureau of Investigation (BOI) (od r. 1908). Navyše FBI má právomoci len na pôde USA, v zahraničí zasahuje CIA. Druhú spomínanú agentúru Food vo filme tiež spomína, avšak CIA bola založená až v roku 1947. (Raccoon.city)
  • Původně zamýšleným režisérem filmu byl Jiří Strach. Film opustil krátce před začátkem natáčení. S produkcí se nedohodli na potřebné výši rozpočtu. (klukluka)
  • S rozpočtom 41 300 000 Kč ide o zatiaľ najdrahšiu českú komédiu a 31. najdrahší český film vôbec. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama