Reklama

Reklama

Volejte Saulovi

(seriál)
  • USA Better Call Saul
Trailer
USA, (2015–2022), 52 h 16 min (Minutáž: 42–69 min)

Hudba:

Dave Porter

Hrají:

Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Patrick Fabian, Michael Mando, Rhea Seehorn, Michael McKean, Miriam Colon, Raymond Cruz, Julie Ann Emery, Jeremy Shamos (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(63)

Tenhle prequel Perníkového táty nominovaný na Emmy sleduje život začínajícího advokáta Jimmyho McGilla a jeho proměnu na morálkou nesvázaného právníka Saula Goodmana. (Netflix)

Videa (13)

Trailer

Recenze (437)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Pomalejší, víc hardcore než Breaking Bad. Seriál zkouší jak divákovu pozornost, tak trpělivost a věřím, že se najde hodně lidí, které tohle brutální slow-burn pojetí nebude bavit. Na druhou stranu, když on je to tak dokonalý mix silné scenáristiky, precizní režie, promyšlených kamerových kompozic a skvělého herectví... Gilligan dopiloval formu k dokonalosti a i když se po většinu stopáže "jen" budují postavy skrze zdánlivě nepodstatné scény plné malých drobností, je to jako celek tak dobrá filmařina, že to vůbec nevadí, ba naopak. Je jen škoda, že oproti Breaking Bad umí Better Call Saul šlápnout na plyn jen málokdy, ale o to silněji umí ve správných momentech diváka zasáhnout. Nic proti Bobu Odenkirkovi a jeho herectví, naopak, ale postava samotného Saula mě ve finále mírně zklamala. Ne že by byl Saul špatný, to vůbec. Akorát je přesně takový, jak by divák očekával a všichni okolo něj jsou tak výrazně zajímavější. Všemu vévodí skvělá Kim Wexler, která je krásnou ukázkou toho, jak psát atraktivní silné ženské postavy. Postupně se vrací ale i řada dobře známých (ne)milovaných charakterů z kartelu, jejichž příběh je tu dál rozvíjen, postupně se protíná s tím Saulovým a nakonec nenuceně zvolna navazuje na události Breaking Bad. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Perfektný Prídavok k BB. Postup advokáta samozrejme neobsahuje toľko naliehavosti a dramatickosti ako prerod stredoškolského učiteľa na prominentného výrobcu drôg, ale ostatné atribúty ostali. Saulovmu príbehu pridáva potrebné basy zápletka okolo pána Ehrmantrauta, odkazujúca na nestarnúce zvyky westernu a hard-boiled príbehov, čím sa asi naviac približujeme k pôvodnému príbehu z podsvetia Nového Mexika, na ktorý sa napája. ___ Dôsledná réžia, maximálne herecké výkony, starostlivé vyberanie uhlov kamery, náladotvorná hra so svetlom a tieňom, zmysel pre vizuálne pointy a metafory, cinefilné odkazy, priam erotické snímanie púštnych scenérií, bezchybne vyskladaný soundtrack.... Na základe týchto vlastností sa veľakrát môže zdať, že sila Saula nespočíva ani tak v príbehu, ako skôr v genitalite vystavania jednotlivých scén. Či už ide o súrodenecké rozpory, napínavý príchod Ehrmantrauta do vlastného domu v štýle China Town, zostup do pivnice na začiatku prvej série pripomínajúci Tarantina až do chvíle, keď zistíme že násilie nie je prča, ale fakt to bolí (ako je u Gilligana zvykom), použitie kultovej dvojexpozície detailu hlavy a neónových svetiel nočných podnikov alebo absurdná snaha o dostanie výpovede, Better Call Saul vždy atakuje hranicu zaručenej kultovosti. ___ Jednotlivé štýlové scény vyplnené ohromnými filmovými znalosťami a dovtipom Gilligana a skupiny okolo neho (istú cinefiliu prejavuje aj postava Saula prostredníctvom veľmi trefných odkazov na staré americké kulty, napr. Soylent Green), absurdným humorom, perfektnou vizuálnou štylistikou a vyšperkovanými dialógmi, dohromady spája veľmi realistické, pomalé tempo bežného života. V Saulovi stále cítime reálny svet. Nič sa neudeje cez noc, na každý krok musíme trpezlivo čakať, pomedzi výbuchmi smiechu a nápadov sa nenútene rozkračuje všedná každodennosť. A to robí Saula tak príťažlivého, blízkeho. ___ Na záver len toľko, že sa strašne teším na ďalšie série. Prvé dve sú úžasný rozbeh - alebo lepšie povedané vykročenie. ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Ač to u mne Breaking Bad prosralo na celé čáře, rozhodl jsem se, že dám Saulovi šanci, neb jeho postava byla v původním seriálu jako jedna z mála snesitelná a(ž) vtipná a hodnocení taky nevypadalo marně. Rozjezd spíše nezáživný, proklínal jsem se u něj, že jsem Vinci Gilliganovi jako idiot nenaletěl jednou, ale rovnou dvakrát. Díky mému zvyku, vždy (až na výjimky) dojíždět série před tím, než seriál odsoudím a zkoupu, mne Saul vtáhl a tak od půlky první série jsem ho žral. V průběhu času se (stále) více času věnuje Mikovi, což je dle mého škoda, neb Saulova linka, obzvláště jeho vztah s Chuckem, je mnohem zajímavější a dramatičtější. Ale i tak velmi dobré, obzvláště v porovnání s pitomým a plochým Breaking Bad. Těším se na třetí sérii... 100% (1. série - 90%, 2. série - 100%) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Pomalu se to rozjíždí a i později je to chvílemi zbytečně zdlouhavé, ale jinak povedený komediální advokátský seriál. Jednotlivé epizody jsou dobře vypointované a reprezentují vždy jednu z typických situací advokátského řemesla, samozřejmě vyhnanou do absurdity. Trošku jsem postrádal dějovou linii, která by sjednocovala jednotlivé epizody do jednoho celku. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál táhne sympatická postava, která tak trochu vlastním přičiněním a tak trochu nepřízní osudu klouže po šikmé ploše. Gilligan je mistrem budování očekávání, neustále diváky provádí retrospektivami či výhledy do budoucna, nebo situacemi, kdy nelze poznat, co přesně postavy právě dělají, případně publikum naopak ví, kam se dostanou, ale neví jak. Vyzívá to pesimisticky. Better Call Saul možná nepůsobí tak okázale a nemá takový prvoplánový kritický osten jako jiné aktuálně vyzdvihované seriály , ale působí emočně. ()

Galerie (1 471)

Zajímavosti (90)

  • Meno Saul Goodman vzniklo z frázy „It's all good, man“, čo v preklade znamená „Všetko je v poriadku“. (readan)
  • Jimmy (Bob Odenkirk) v závere epizódy sleduje seriál Matlock (1986-1995), podľa ktorého hlavnej postavy si modeluje svoj nový oblek. V nasledujúcej epizóde Five-O ho už má na sebe aj jeden z policajtov na stanici poznamená, že vyzerá ako Matlock (Andy Griffith). (Real Tom Hardy)

Související novinky

Boj o moc a Medvěd si podmanili ceny Emmy 2023

Boj o moc a Medvěd si podmanili ceny Emmy 2023

16.01.2024

Proběhlé předávání cen Emmy se ocitlo v poněkud kuriózní situaci, když se slavnostní ceremoniál kvůli stávkám v Hollywoodu odsunul ze září 2023 na leden 2024. Navíc zde byly předávány ceny za seriály… (více)

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Nominace na Emmy 2023

Nominace na Emmy 2023

12.07.2023

75. ročník televizních cen Emmy čerstvě oznámil své nominace a pakliže jste alespoň trošku sledovali seriálovou tvorbu v uplynulém roce, nejspíš vás jednotlivé kategorie zase až tak moc nepřekvapí.… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Reklama

Reklama