Reklama

Reklama

Láska na vlásku

  • Slovensko Láska na vlásku
Trailer
Pohádka / Rodinný
Slovensko, 2014, 111 min

Předloha:

Mark Twain (kniha)

Kamera:

Ivan Finta

Hrají:

Samuel Spišák, Celeste Buckingham, Tomáš Hanák, Gabriela Dolná, Judit Pecháček, Štefan Šafárik, Tomáš Matonoha, Karol Čálik, Jakub Spišák, Ľudovít Cittel (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kde se štěstí drží za ruku se lží, tam je láska v nebezpečí! Výpravná pohádka si vzala ústřední motiv z Twainovy prózy "Princ a chuďas". Do království, v němž král (T. Hanák) onemocní a princ Matěj (v dvojroli S. Spišák) ještě nechce převzít zodpovědnost za vládnutí, přichází vyslanec osmanského sultána, který zemi ohrožuje. Král nechá povolat benátskou princeznu Beatrix (C. Buckingham), aby se sňatkem s jeho synem obě země spojily a mohly čelit náporu vetřelců. Jenže Matěj se ženit nechce. Není spokojen se svým životem, v němž je neustále chráněn, ale přesto se cítí být sám. Navíc proti svatbě intrikuje zrádný hvězdář (T. Matonoha), který se tajně spojil s nepřítelem. Kousek cesty za horami žije kovář a jeho syn Tomáš. Ani on není spokojený se životem, který vede. Chtěl by do světa za dobrodružstvím. Když krajem cestují kejklíři, Tomáš se k nim přidá a shodou okolností se dostane až do královské konírny. Tam se potká s princem, který dostane nápad: díky jejich podobě se mohou na jednu noc vyměnit. Oba zakusí život toho druhého, poznají lásku, a zjistí, co je to zodpovědnost… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (342)

tron 

všechny recenze uživatele

„Každá hra sa raz skončí.“ Behom roka mali premiéru dve pomerne hrozné rozprávky: Láska na vlásku a Sedem zhavranených bratov. Láska na vlásku je o čosi vydarenejšia, ale zas konkurencia od Alice Nellis bola čistokrvná rozprávka, kým Láska na vlásku je síce zdatnejšie zrežírovaná, ale žánrové zaradenie je otázne. Čo robí rozprávku rozprávkou, ak nie nadprirodzené prvky? Šťastný koniec? Ten má aj Mlčanie jahniat. Hrady a zámky? To má každý historický film. Ak necháme bokom (nevyjasnenú) žánrovú otázku, ide o uchádzajúci priemer s nábehom na ľahký podpriemer. Najviac ma potešila pomerne štedrá výprava. Bohužiaľ, príbeh je plný predvídateľných zvratov, postavy sú strašné klišé, kasting je brutál mimózny (najviac sa mi asi páčila Judit Bárdos a paradoxne neherečka Celeste Buckingham) a vidno, že scenár nepatril na natáčaní k prioritám, keďže obsahuje plno absurdných obskúrností. Šašo kráča meter pred týpkom, na toho spoza rohu vyskočia dvaja machri a šašo kráča ďalej a nič si nevšimne. Baba vypije „nápoj lásky“, meter a pol od nej sedí princezná a tá to nevidí. A pochopil som to správne, že na konci v podstate len kúsok od kráľa, žije jeho dvojník, pracuje ako kováč, je na očiach dennodenne stovkám ľudí a nikomu jeho zarážajúca podobnosť s kráľom nepripadá čudná? Alebo tomu mám chápať tak, že o dvojníkovi všetci vedia a tým pádom vedia aj to, že sa o trón delia dvaja muži? ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Načetl jsem několik zdejších komentářů, které jásají nad hlavním hrdinou. Tak to jsem se asi díval na jinou pohádku, princ a kovář v nijak objevné variaci na Prince a chuďase, oba byli nemastní neslaní holobrádci. Navíc mi docela vadí počítačová úprava exteriérových záběrů, ty kontrasty jsou strašně znát a přitom jsou zbytečný. Děvčata opět bez šťávy, takže pro mě tady plusově jedině charismatický král Tomáše Hanáka. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Jednou za tisíc hodnocení se na obloze objeví taková hvězdná konstalace, že to zcela přetransformuje moje smysly a já si užiji pohádku, do které bych to v životě neřekl. Čekal jsem neskutečnou sračku, kterou budu sledovat v minimálně dvojnásobné rychlosti. Moje nejhorší očekávání se ještě znásobila, když jsem si všiml, že slyším mluvit známé české herce neznámými hlasy, a dokonce je slyším mluvit i tehdy, když mají zavřená ústa. Fakt nevím, či by byl takový problém, kdyby se v pohádce míchaly dva podobné jazyky, nebo kdyby alespoň většina zúčastněných dodatečně nadabovala sebe sama. Jsem si jistý, že v 999 z 1000 případů bych podobný příběh o dvou nesympatických pánech, jejichž životy protla souhra milionu náhod, bez špetky humoru a s brutálně "hlubokým" rozuzlením, že se kvůli ženám jeden vzdá rodiny a druhý koruny, poslal někam do odpadových vod. Jenže tohle byl ten 1000. případ. Nějakým nedopatřením mi to sedlo do nálady. Vůbec mi tato pohádka nezvedala adrenalin ani mi nijak nevadila. Dokonce jsem překousl na pohádkové poměry přestřelenou stopáž. To už je co říct. Zřejmě navštívím doktora. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka harfuska. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Do třetice všeho dobrého, toho zlého bylo v této pohádce pomálu. Konečně klasická pohádka bez vele-vtipných glos a akčních hrátek. Pro děti natočeno bez jinotajů, dvojsmyslů a zbytečných vulgarit, za což tleskám. Pěkné kostýmy a nádherná krajina a prostředí Oravy. Dokonce mi nevadil T.Matonoha a to z důvodu, že jej režisér nechal nadabovat. Z ukázek jsem z hlavního hrdiny odvázaná nebyla, ale nakonec mi byl docela sympatický. Závěrečné vládnutí půl na půl mě pobavilo. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nejlepší vánoční TV pohádka letošního roku, akorát že příliš, příliš dlouhá. Bohužel. Přitom má téměř vše, co většině současných pohádek schází - sympatického hlavní hrdinu, který tentokrát umí hrát tak dobře, že dvojroli zvládne bez problémů, půvabnou princeznu (akorát se tedy mohla usmát dříve než po 80 minutách), charismatického krále (inu Tomáš Hanák), velkorysou výpravu, která si ale nehraje na Hollywood. Scénář vsadil na jistotu, příběh Prince a chuďase si poupravil podle potřeb a obešel se bez pokusů o humor, satiru a další věci, které jsou fajn jen tehdy, když se povedou. Dobré. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (18)

  • Samuel Spišák hrál sice jak Tomáše, tak i Matěje, má však mladšího bratra Jakuba, který je mu velmi podobný a který mu dělal dabléra ve scénách, kdy jsou Tomáš a Matěj pohromadě. (Jirka_Šč)
  • V čase 1:35:45 jsou na trubadůrských píšťalách jasně zřetelné letokruhy, šlo tedy o dřevěné atrapy. (Petsuchos)

Reklama

Reklama