Reklama

Reklama

Láska na vlásku

  • Slovensko Láska na vlásku
Trailer
Pohádka / Rodinný
Slovensko, 2014, 111 min

Předloha:

Mark Twain (kniha)

Kamera:

Ivan Finta

Hrají:

Samuel Spišák, Celeste Buckingham, Tomáš Hanák, Gabriela Dolná, Judit Pecháček, Štefan Šafárik, Tomáš Matonoha, Karol Čálik, Jakub Spišák, Ľudovít Cittel (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kde se štěstí drží za ruku se lží, tam je láska v nebezpečí! Výpravná pohádka si vzala ústřední motiv z Twainovy prózy "Princ a chuďas". Do království, v němž král (T. Hanák) onemocní a princ Matěj (v dvojroli S. Spišák) ještě nechce převzít zodpovědnost za vládnutí, přichází vyslanec osmanského sultána, který zemi ohrožuje. Král nechá povolat benátskou princeznu Beatrix (C. Buckingham), aby se sňatkem s jeho synem obě země spojily a mohly čelit náporu vetřelců. Jenže Matěj se ženit nechce. Není spokojen se svým životem, v němž je neustále chráněn, ale přesto se cítí být sám. Navíc proti svatbě intrikuje zrádný hvězdář (T. Matonoha), který se tajně spojil s nepřítelem. Kousek cesty za horami žije kovář a jeho syn Tomáš. Ani on není spokojený se životem, který vede. Chtěl by do světa za dobrodružstvím. Když krajem cestují kejklíři, Tomáš se k nim přidá a shodou okolností se dostane až do královské konírny. Tam se potká s princem, který dostane nápad: díky jejich podobě se mohou na jednu noc vyměnit. Oba zakusí život toho druhého, poznají lásku, a zjistí, co je to zodpovědnost… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (342)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Přidávám se k názoru, že tohle byla jediná z nových vánočních pohádek, která se bez újmy na zdraví dala dosledovat až do konce. A nebýt (poněkud podivného) závěru, dala bych ty body i 4... Sice jsem nikdy neslyšela, že by měl Matyáš Korvín dvojníka, ale ani já nevím všechno, a protože jeho představitel vypadal moc pěkně a velmi klukovsky i princovsky a i příběh (byť s myšlenkou převzatou od Marka Twaina a týkající se Edwarda VI. Tudora) se včetně vojny s Turkem povedl (teda až na ten konec, film rozhodně nepostrádal hlavu, ale jaksi chyběla ta pata, nebo spíš nechyběla ale byla Achillova), a tak s celým filmem vyjadřuji spokojenost, i když nevím, proč obsazovali Celeste Buckingham, když mají na Slovensku tolika dobrých a pohledných hereček... Výhradu mám snad jen k hlavní záporné postavě, celá ta linie byla nedotažená a vypadal spíše jako astrolog než jako seriozní hvězdář (on by se taky seriozní hvězdář nikdy nezapletl s tureckým sultánem). Naopak mě pobavilo vyjmenování zemí, které již Turci získali pod svou vládu, bylo mezi nimi i Valašsko, kde pak žil známý Vlad III. Napichovač neboli Dracula. Málokdo si umí představit, jak velká byla role Uher jako země, která se dokázala tomuto nebezpečí postavit (dnes je to zas velmi aktuální téma). PS: Také po novém zhlédnutí (Vánoce 2015) zvedám na 4 hvězdičky, neboť při něm jsem už strávila i konec. ()

harfuska 

všechny recenze uživatele

Toto má byť rozprávka 21. storočia??? Nikdy som si nemyslela, že budem mať z nejakého filmu (natož rozprávky) žalúdočné nevoľnosti… STALO SA! Obsadiť do hlavnej úlohy totálne neschopné, nesympatické poleno? A skopírovať ho??? Mala som čo robiť, aby som to predýchala… A to nebolo zďaleka to najhoršie.. Celý film som trpela – hrozné herecké divadielko, prázdne dialógy, trápne scénky, bez emócií, nápadu, vkusu, humoru…FRAŠKA! Bolo to tak neskutočne strojené… Počítala som minuty do konca. CELÉ ZLE!!! Jediný svetlý moment nastal, keď som videla Milana Bahúla ♥ a to nádherné dieťatko v jeho náručí. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Zbytočne zlé prvé ohlasy. Pohodová rozprávka, lepšie zrežírovaná ako napísaná, ktorá sa stále drží tradície slovenskej rozprávky a je (našťastie) na hony vzdialená tej modernej českej. V českom dabingu sú odstránené nedostatky v artikulácii Celeste Buckingham. Príbeh je skôr o situácii zámeny dvoch ľudí (Princ a bedár) ako nejakom dejovom vývoji, ale film pekne odsýpa hlavne vďaka sympatickému výkonu mladého Spišáka. Prekvapivo funkčný mix známych motívov... ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Je to až také zlé, že už nikto nedokáže vymyslieť aspoň trochu originálny rozprávkový príbeh? Len stokrát ohratú Twainovu predlohu, ktorú doplnili o fakt hrozné dialógy. Má to aj svetlé chvíľky, no väčšinu času to je jedna veľká nuda sprevádzaná hrozným hlasom hlavného predstaviteľa (už by mohol vo svojom veku aj mutovať). Celkovo mi casting akosi nesadol (až na Hanáka a Bahula), Celeste síce vyzerá ako princezná, no vo filme treba aj niečo zahrať. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Samuel a Celeste, to bol skvelý výber, aj keď Celeste a tu veľmi neprejavila, čo je škoda. Rozprávka je na tie scény príliš málo zaujímavá, chýba tam viac humoru, viac pamätných scén, no záver bol skvelý. Tieto sviatky si prechádzam novodobé slovenské rozprávky a táto porazila u mňa tú novšiu Johankino tajomstvo. Čengelová-Solčanská vie točiť, to je badať, je to profesionálne, nerušivé a pritom to nie je jednoduché točiť trocha pozmenene takú klasiku od Twaina. Prostredie aj dej sú pekne skĺbené, nie je to trápne, nie veľmi klišoidné, úplná oddychovka, občas možno až príliš. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (18)

  • Krčmárovi traja synovia vážili dohromady 600 kg a na Oravský hrad ich musel vyviesť traktor s radlicou.
    (Zdroj: sme.sk)
  • Režisérka a scenáristka filmu Mariana Čengel Solčanská o filmu uvedla: „Iniciativa natočit pohádku vzešla z dramaturgie RTVS a protože se jim líbili moje filmy, oslovili mě. Scénář vznikl na motivy románu Marka Twaina ‚Princ a bedár‘. Převzala jsem však pouze motiv výměny prince a obyčejného chlapce, ostatní prvky příběhu jsou zcela originální. Navíc jsem děj zasadila na Slovensko.“ (SONY_)

Reklama

Reklama