Reklama

Reklama

Láska na vlásku

  • Slovensko Láska na vlásku
Trailer
Pohádka / Rodinný
Slovensko, 2014, 111 min

Předloha:

Mark Twain (kniha)

Kamera:

Ivan Finta

Hrají:

Samuel Spišák, Celeste Buckingham, Tomáš Hanák, Gabriela Dolná, Judit Pecháček, Štefan Šafárik, Tomáš Matonoha, Karol Čálik, Jakub Spišák, Ľudovít Cittel (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kde se štěstí drží za ruku se lží, tam je láska v nebezpečí! Výpravná pohádka si vzala ústřední motiv z Twainovy prózy "Princ a chuďas". Do království, v němž král (T. Hanák) onemocní a princ Matěj (v dvojroli S. Spišák) ještě nechce převzít zodpovědnost za vládnutí, přichází vyslanec osmanského sultána, který zemi ohrožuje. Král nechá povolat benátskou princeznu Beatrix (C. Buckingham), aby se sňatkem s jeho synem obě země spojily a mohly čelit náporu vetřelců. Jenže Matěj se ženit nechce. Není spokojen se svým životem, v němž je neustále chráněn, ale přesto se cítí být sám. Navíc proti svatbě intrikuje zrádný hvězdář (T. Matonoha), který se tajně spojil s nepřítelem. Kousek cesty za horami žije kovář a jeho syn Tomáš. Ani on není spokojený se životem, který vede. Chtěl by do světa za dobrodružstvím. Když krajem cestují kejklíři, Tomáš se k nim přidá a shodou okolností se dostane až do královské konírny. Tam se potká s princem, který dostane nápad: díky jejich podobě se mohou na jednu noc vyměnit. Oba zakusí život toho druhého, poznají lásku, a zjistí, co je to zodpovědnost… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (342)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Přidávám se k názoru, že tohle byla jediná z nových vánočních pohádek, která se bez újmy na zdraví dala dosledovat až do konce. A nebýt (poněkud podivného) závěru, dala bych ty body i 4... Sice jsem nikdy neslyšela, že by měl Matyáš Korvín dvojníka, ale ani já nevím všechno, a protože jeho představitel vypadal moc pěkně a velmi klukovsky i princovsky a i příběh (byť s myšlenkou převzatou od Marka Twaina a týkající se Edwarda VI. Tudora) se včetně vojny s Turkem povedl (teda až na ten konec, film rozhodně nepostrádal hlavu, ale jaksi chyběla ta pata, nebo spíš nechyběla ale byla Achillova), a tak s celým filmem vyjadřuji spokojenost, i když nevím, proč obsazovali Celeste Buckingham, když mají na Slovensku tolika dobrých a pohledných hereček... Výhradu mám snad jen k hlavní záporné postavě, celá ta linie byla nedotažená a vypadal spíše jako astrolog než jako seriozní hvězdář (on by se taky seriozní hvězdář nikdy nezapletl s tureckým sultánem). Naopak mě pobavilo vyjmenování zemí, které již Turci získali pod svou vládu, bylo mezi nimi i Valašsko, kde pak žil známý Vlad III. Napichovač neboli Dracula. Málokdo si umí představit, jak velká byla role Uher jako země, která se dokázala tomuto nebezpečí postavit (dnes je to zas velmi aktuální téma). PS: Také po novém zhlédnutí (Vánoce 2015) zvedám na 4 hvězdičky, neboť při něm jsem už strávila i konec. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně slabé, zdlouhavé, nudné a nevtipné. Takové řemeslně odvedené, ale bez špetky něčeho navíc, nějaké invence nebo filmařského nadšení. Zajímavé lokace, středověký look, ale postavy absolutně nezajímavé a celkově nijaké, nanicovaté. K tomu ještě taková ta instantní režie, mizerný střih, zbytečně zdlouhavé záběry (celé to má 111 minut!, nikoliv 97, jak je zde uvedeno), takže se z toho časem stává nezáživná manýra, na kterou je utrpení koukat. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další smutný příklad toho, že novodobé české a slovenské pohádky ve valné většině stojí za „exkrement“. Na Celeste Buckingham se vcelku pěkně dívalo, kostýmy byli super a ani samotný příběh nebyl zrovna nejhorší (leč je jasné, že originality taky zrovna moc nepobral), nicméně to by se dalo odpustit. Já však hlavně nechápu, proč když někde hraje herec, tak musí být následně dvakrát předabován (viz zde Matonoha). Vyložená katastrofa to určitě nebyla, dívat se na to dalo, ale nic co bych musel vidět znovu… ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Zbytočne zlé prvé ohlasy. Pohodová rozprávka, lepšie zrežírovaná ako napísaná, ktorá sa stále drží tradície slovenskej rozprávky a je (našťastie) na hony vzdialená tej modernej českej. V českom dabingu sú odstránené nedostatky v artikulácii Celeste Buckingham. Príbeh je skôr o situácii zámeny dvoch ľudí (Princ a bedár) ako nejakom dejovom vývoji, ale film pekne odsýpa hlavne vďaka sympatickému výkonu mladého Spišáka. Prekvapivo funkčný mix známych motívov... ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Režisérka asi pri tomto filme povedala Celeste Buckingham niečo v štýle - "Celeste, postav sa len pred kameru a vyzeraj dobre. Moc toho radšej nehovor, len pekne vyzeraj a budeme mať skvelé promo a ľudia si film pozrú. Nie je to katastrofa a dalo sa na to pozrieť, no neverím, že si niekto "Lásku Na Vlásku" pozrie ešte aj budúce Vianoce. Je to nudné, je to obohrané, je to zbytočne dlhé... pri pozeraní som sa donekonečna pozeral na hodinky znovu a znovu... nič tu proste nevyniká. Niektorí herci sú fajn, no hlavní protagonisti sú nudní, nedávajú tomu žiadnu šťavu, prostredie sme videli miliónkrát v našich hraných rozprávkach, Celeste Buckingham je tu fakt strašná. Skoro vôbec nerozpráva a keď áno, tak jej monológy sú maximálne nudné, otravné a maximálne bez akejkoľvek emócie... a viac len vyzerá ako princezná než čokoľvek urobí alebo povie... proste nuda nuda nuda... určite jeden z horších filmov tohto roku. Znovu to už pozerať nebudem. Neverím, že si to niekto ešte niekedy vôbec pozrie. Hodnotenie: D+ ()

Galerie (52)

Zajímavosti (18)

  • Paradoxne nie šermiarske scény, ale dojenie kravy spôsobovalo Samovi Spišákovi (Matej/Tomáš) najväčší stres. (Zdroj: sme.sk)
  • Režisérka a scenáristka filmu Mariana Čengel Solčanská o filmu uvedla: „Iniciativa natočit pohádku vzešla z dramaturgie RTVS a protože se jim líbili moje filmy, oslovili mě. Scénář vznikl na motivy románu Marka Twaina ‚Princ a bedár‘. Převzala jsem však pouze motiv výměny prince a obyčejného chlapce, ostatní prvky příběhu jsou zcela originální. Navíc jsem děj zasadila na Slovensko.“ (SONY_)

Reklama

Reklama