Reklama

Reklama

Grace a Frankie

(seriál)
  • USA Grace and Frankie
Trailer
USA, (2015–2022), 46 h 11 min (Minutáž: 25–35 min)

Hrají:

Jane Fonda, Lily Tomlin, Sam Waterston, Martin Sheen, Brooklyn Decker, Ethan Embry, June Diane Raphael, Baron Vaughn, Craig T. Nelson, Geoff Stults (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(94)

Kamarádky nejsou, ale když jim manželé utečou jeden s druhým, slušňačka Grace a excentrická Frankie si v příběhu nominovaném na Emmy k sobě cestu najdou. (Netflix)

Videa (6)

Trailer

Recenze (44)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

V době, kdy se v Americe bouří (hlasitá) menšina odpůrců sňatků gayů a lesbiček, přichází Netflix se ztělesněním jejich noční můry, protože jak se říká, pokud snad nejste LGBT vy nebo váš protějšek, vaše manželství to nijak neovlivní, že ano. Když už je to konečně legální, Robert (Martin Sheen) a Sol (Sam Waterston), dlouholetí pracovní partneři, se rozhodnou jít s pravdou ven, a kvůli utajované lásce po nějakých čtyřiceti letech opustit svoje manželky. A tak jsou teď Grace (na takřka osmdesátnici neuvěřitelně nádherná Jane Fonda) a Frankie (Lily Tomlin) postaveny před situaci, které nikdo jiný tak docela nerozumí, a nezbývá jim než se ve vzájemné podpoře spoléhat jedna na druhou, byť se nikdy neměly zrovna v lásce. Každý díl začíná ohromně sympatickou otvíračkou, která s nadhledem reflektuje výchozí situaci, Grace a Frankie ovšem nejsou žádný sitcom, pár výbuchů smíchu sice přijde, ale většinu stopáže se jedná o překvapivě jímavou a hořkosladkou komedii o podzimu života, která těží především z dramatického potenciálu zápletky. Vtipné situace se potom často vážou ke kontrastu mezi ústředními dámami (za všech okolností elegantní, stylová a racionální Grace x trochu praštěná rozevlátá duše Frankie) a způsobem, jakým se s věcmi vypořádávají. Fonda i Tomlin předvádějí skutečný koncert, a takřka každý díl končím minimálně s hřejivým pocitem na duši, ne-li rovnou slzou v oku. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

NETFLIX did it again? Že se ještě divím. Strašně příjemný překvápko. Vlastně překvápko? S tímhle parádním castingem by mne asi bavilo sledoval i 10 hodinovou improvizaci na libovolné téma. Oscarová Jane Fonda a Lily Tomlin předvádějí parádní výkony, asi pro našince hlavní hvězda Martin Sheen už na sto let dopředu dokáízal svoje dramedický kvality v Západním křídle, no a Sam Waterson, tady stačí napsat jenom Newsroom. :) Není to uplně čistokrevná komedie a už vůbec ne sitcom, tohle je moc fajn odlehčenější dramedy. Strašně mne to baví i když je to papírově hrozně gerontofilní. Před prvním dílem zjišťovat minimum informací. 9/10 ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Na ČSFD by měli u "Grace a Frankie" přidat do žánru taky drama, protože i když je tento seriál na první pohled úsměvný a humorný, tak na druhé straně je hořký a trpký v tom, jak zobrazuje realitu. Na rozdíl od většiny dnešní seriálové produkce je v "Grace a Frankie" zaměřena pozornost zejména na postavy 70+, což není až tak obvyklé (namátkou mi na mysli vytanul skvělý britský seriál Vicious). Obsazení seriálu je opravdu hvězdné, o tom není pochyb - nejvíce mě zaujaly postavy Gracie a Brianny, které byly dle mého názoru nejvtipnější. Příběhově to čas od času zavání porcí klišé, což je v dnešní době běžné, ale důležité je to klišé využít jen jako drobnou výpomoc, a ne na něm založit celý příběh, což se zde nestalo. Zkrátka do jisté míry netradiční seriál, který má optimální stopáž, chytlavý námět a sympatické obsazení. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Seriál, který moc dobře ví, co je jeho silnou stránkou a nebojí se o ní naplno opřít, ale naprosto si není vědom té slabé, která ho sráží do vod tuctovosti. Silná stránka je jasná; ústřední čtveřice, kterou se podařilo ztvárnit tak, že zdejší postavy "v podzimu života" nejsou pouhé karikatury (jako tomu o podobných postav bývá), ale i přes tragikomický nádech jsou živoucí. A samozřejmě perfektně zahrané; speciálně Jane a Lily si to na stará kolena užívají nevídaně. Jejich linie se veze na vlně té o Ruth Fisherové z Odpočívej v pokoji. Což je myšleno jako klad; velký klad. Ovšem bezmála stejný prostor jako ústřední čtveřici je věnován i jejich potomkům. A to je kámen úrazu. Působí to totiž jako napsané někým, kdo sice rozumí generaci našich prarodičů, má odžité i odkoukané desetiletí trvající partnerské rituály a ví, že i v tomto věku to ještě není na gauč před televizní obrazovkou v domově důchodců, ale zároveň naprosto nerozumí mladší generaci. Výsledkem čehož je nesourodý slepenec, kdy ústřední čtveřice má k dispozici živoucí postavy a na mladší generaci zbyly afektované jednorozměrné figurky na zabití. Zatímco ti první to (hodně) táhnou, ti druzí to (hodně) degradují. K tomu se tu najde přeci jen větší než malé množství výplňkových epizod, což celkovým dojmům také dvakrát nepřidá. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Univerzální životabudič do libovolné nálady. Ať hraje na linku humoru, smutku, nostalgie nebo naděje, vždycky přijde s nápadem, který mě rozesměje, dojme a v první řadě potěší. Přibližně od čtvrté sezóny je sice vtip až příliš často závislý na popkulturních narážkách, ale ta neopakovatelná ladnost, se kterou ústřední čtveřice dokáže odehrát i tu sebepoťouchlejší skopičinu, na to se nedá vynadívat. Ještě o něco víc mě možná baví mladší generace, obzvlášť bezelstný Coyote a nekompromisní Brianna. Díky za tyhle jednovětné sarkastické odpovědi i upřímné emocionální herecké koncerty, navíc v tématech, která jsou nyní aktuálnější, než když seriál začínal. ()

Galerie (868)

Reklama

Reklama