Reklama

Reklama

Deváté srdce

  • angličtina The Ninth Heart
Pohádka / Fantasy / Horor
Československo, 1978, 88 min

Režie:

Juraj Herz

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Ondřej Pavelka, Anna Maľová, Julie Jurištová, Josef Kemr, Juraj Kukura, František Filipovský, Přemysl Kočí, Růžena Rudnická, Lubomír Černík, Josef Somr (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Potulný student Martin se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu, která trpí podivnou nemocí. Netuší, že princezna je v moci mocného čaroděje Aldobrandiniho, který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří sa Martinovi čaroděje porazit?

Film měl společný rozpočet, a také částečně dekorace, se snímkem "Panna a netvor". V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů "Panna a netvor", "Tajemství Ocelového města" a "Kočičí princ". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (214)

sud 

všechny recenze uživatele

Juraj Herz kdysi v televizi říkal, že když nechtěl v 70. letech točit prokomunistická díla, točil radši pohádky. Natočil dvě - "Pannu a netvora" a "Deváté srdce", přičemž se obě umístily na předních příčkách festivalu hororových filmů v Madridu. No a "Deváté srdce" je z těch dvou ta temnější a drsnější. Už úvodní titulky s kostlivci mě dostaly a ač první polovina je (zdánlivě) klidná, dává tušit hororovým orgiím druhé půle. Výtvarná stránka je prostě geniální, hudba jednoduše mrazivá, herci perfektní - sympatický Ondřej Pavelka, smutný klaun František Filipovský, skvěle záporný Juraj Kukura, krásná mrcha Julie Jurištová či hrůzu nahánějící duo Přeučil - Kubáň. Potěší i závěrečný nečekaný zvrat a nepříliš pohádkový konec. Paráda. 90%. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Podobně jako další okultně - pohádkový počin Juraje Herze "Panna a netvor" velmi působivé, jak je u pana režiséra zvykem: zombie ples sice nedosáhl kvalit Kubrickova "Eyes Wide Shut", ale citován je zde zaslouženě a při pohledu do sálu s časomírou se až nechce věřit, že film měl společný rozpočet s výše zmíněným bratříčkem. Vedle Herzovy schopnosti sugesce bych ale nezapomínal na podíl další veličiny československého filmu Jana Švankmajera a jeho typických animací, kterým kralují úvodní titulky. Škoda jen nevídaně protáhlé úvodní expozice - pravda, nabízí se argument, že by v normalizovaném Československu čisté fantasy s odérem napětí mělo problémy s přijetím a pohádkové prvky byly potřeba, nicméně seznámení s prostředím bylo pro můj divácký zážitek téměř smrtící (v jednu chvíli jsem si zcela vážně říkal, zda žánrové označení se netrefilo trochu vedle). Přes to všechno je zápletka okolo tekoucího času i na světové poměry celkem netknutá a herecké výkony slizkého Juraje Kukury, lugosiovského Františka Filipovského a Jana Přeučila v menší roli nezapomenutelné. 80% ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Oproti pohádce Panna a netvor, která byla natočena ve stejném roce, je Deváté srdce slabým odvárkem. Nezabrala na mě jako na malýho kluka a ani dnes mě některé scény moc nebraly. A hlavně spousta nesmyslných věcí (ikdyž je to pohádka, tak to vyloženě bije do očí). Nejlepší stránka filmu je hudba Petra Hapky. Absolutní souhlas s uživatelem Kalidor, ten to trefil naprosto přesně! ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem tuhle pohádku neměla moc ráda pro její ponurou, skoro hororovou atmosféru. Vzhledem k cílové skupině (dětem) jí proto nemohu dát plný počet bodů. Přesto (především při srovnání současné pohádkové tvorby) vynikne její mistrovství. Žádná z postav není zkarikovaná do debila a ke strachu stačí jen hudba. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica sa dosť vlečie a je tu dosť hluchých a nudných pasáží, ale k pozerateľnému priemeru výrazne pomohla Hapkova hudba. Najsilnešie a najlepšie momenty sú tie strašidelné s Kukurom a hodiny času. Tu sa výborne podarilo vytvoriť strašidelnú a temnú atmosféru a rýchlo ubiehajúci čas. Z dnešného pohľadu iba priemer, ale v detských časoch to pôsobilo dosť hororovo. Herzova Panna a netvor je podstatne kompaktnejší film. 60%. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu se objevila ve své době nejnáročnější maska, kterou vytvořil umělecký maskér Jiří Hurych pro Juraje Kukuru (Aldobrandini) podle požadavků režiséra Juraje Herze. Ten chtěl, aby v několikasekundovém záběru alchymista zestárl o stovky let. Záběr pak pomáhal tvořit i Jan Švankmajer. Počin to byl tak výjimečný, že mu časopis Mladý svět věnoval několikastránkový článek. (lexa.k)
  • Filmový debut Ondřeje Pavelky. (M.B)
  • Natáčelo se v Litoměřicích, na zámku Ploskovice a v prostorách znojemského podzemí. (M.B)

Reklama

Reklama