Reklama

Reklama

Columbo: Výkupné za mrtvého

(TV film)
  • USA Columbo: Ransom for a Dead Man (více)

Obsahy(1)

Vynikající advokátka Leslie Williamsová má již dost svého manžela, jinak velmi respektovaného soudce Paula Williamse. Po pečlivých přípravách muže zavraždí a zbaví se mrtvoly. Sama sobě pošle anonymní vzkaz od „únosců". Před přivolanými agenty FBI pak s pomocí magnetofonového záznamu finguje manželův telefonát. Paulovo tělo je nalezeno krátce poté, co Leslie sama sobě zaplatí výkupné. Vyšetřovatel poručík Columbo si však povšimne zajímavého detailu – žena se po Paulově zmizení vůbec nezajímala o jeho osud... (Česká televize)

(více)

Recenze (58)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých Columbov a hneď sa dá o ňom povedať, že jeden z najklasickejších. Ako keby sa tvorcovia inšpirovali prvými tv filmami a neskôr iba opakovali danú schému. Treba povedať, že chvalabohu. Výkupné má výborného vraha, respektíve vražedkyňu, ktorá je neomylná, avšak má jednu "charakterovú" vadu, na ktorú nakoniec doplatí. Za tento psychologický záver dávam plný počet. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

O Columbovi obecně platí, že má laťku nastavenou na světovém rekordu. Dají se ale najít filmy, které jsou svojí úrovní tak vysoko, že na ně nestačí stojan. Jedním z nich je právě tohle Výkupné, které bych z fleku zaplatil, jen kdybych ho ještě jednou mohl vidět poprvé. Malou výtku bych měl k chování advokátky Williamsové, její zvolená role koketní rajdy by po úmrtí manžela zarazila i většího bambulu, než jakým je poručík. Rozhodně se ale tímto tvrzením nechci zařadit po bok těch, kteří píšící o slabosti této epizody pálí čtyři hvězdy. Slabost já mám tak leda pro osobu Petera Falka, jehož sledovat, kterak si užívá roli detektiva je doopravdy velikým zážitkem. (Filmfest Hurghada 2012, 5/67) ()

Reklama

Colonist 

všechny recenze uživatele

Druhý Columbo už je takový, jakého ho známe a jakého ho máme rádi (však to také hlavní vražedkyně na konci dílu vystihuje). Nevadí mi díly, kde vraždí žena, ale vždycky to nemá to kouzlo a něco tomu chybí. Zde to neplatí. Leslie Williams je dost možná nejlepší vražedkyně, s jakou se Columbo kdy utkal. Někdy působí skoro až ďábelsky, ale svým způsobem je vzrušující. A její plán byl naprosto brilantní, až jsem si říkal, že v reálu by byl každý vrah líný, aby něco podobného udělal :) Druhá hlavní ženská postava, její nevlastní dcera, mi naopak lezla velmi na nervy. Ona sice byla v právu a byla v roli oběti, kterou vykořisťuje její zlá macecha, ale pro mě to byl jen rozmazlený spratek. Columbovi sice pomohla, ale tím si už mé sympatie nezíská. Navíc ta závěrečná pointa mi přišla na tak povedený díl poněkud slabší. Film má mnoho vtipných momentů (Columbo a mejdlíčka na záchodě, Columbo v letadle,...). Další z nejlepších epizod. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to docela nevěrohodné. Záměrně se neuvedlo, kolik dní po skutečné vraždě bylo nalezeno tělo a jakým způsobem. Také celá scéna létání byla zbytečná a samotný konec nějak nedával smysl. Leslie slíbí Margaret, že jí bude vyplácet roční gáži na školu a kapesné a řekne jí, že má v Zürichu kontaktovat pana Steinera a otevřít si účet v bance. Pokud jí v kufříku dala více než ročních 25 000, nevím proč by to vůbec říkala. Navíc se nesmí bez povolení vyvážet vysoká hotovost z USA. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý díl - od výběru charismatické herečky (dejte si tenhle díl v originále, kde má i správně jízlivý has, český dabing je takový nevýrazný a bezemoční), přes akci snad každou chvíli (noční let vrtulníkem je dokonalý), odsýpá to neuvěřitelně, a navíc je to dokonale skloubené a pamatuje to i na detaily (dostalo mě třeba, že si vražedkyně všimla, jak se Columbovi dělá špatně v letadle, a pozvala ho na rekreační let s loopy, jen aby tak nad ním nabyla převahu; nebo jak se dcera dívá na slavnou chandlerovku s podobným pojistným podvodem). Columbo začíná být ošuntělejší, ačkoliv i tentokrát ho ženská prokoukne, pokračuje drobný trade mark s hledáním propisky (včetně zcela dokonalé závěrečné scény v baru nad kufrem plným peněz), nu a dialogy jsou břitké, že by mnohé současné filmy do kin (bo tohle je televizní) mohly závidět. 2/69 ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Pri lete lietadla dole hlavou nie sú Leslie (Lee Grant) ani Columbo (Peter Falk) pripútaní a aj napriek tomu nevypadnú zo sedačiek. (zoot3r)
  • Film, který Margaret (Patricia Mattick) sleduje v televizi, je Pojistka smrti (1944). (Borin)
  • Lee Grantová byla za roli právničky / vražedkyně nominována na cenu EMMY. (Epistemolog)

Reklama

Reklama