Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

zette 

všechny recenze uživatele

Podle chovani lze vinika vypatrat jiz na zacatku filmu. Myslim, ze zanr kriminalni a komedialni k sobe moc nepatri a oba se navzajem rusi. Postava kapitana Exnera je pro ceskoslovenske pomery hodne nezvykla ( i pres rok 66 ). Ve filmu hraje neskutecne mnozstvi vybornych hercu. Ackoliv mam ale treba Lipskeho rad, tady mi vubec nesedel, podobne Vranova. Postavy zajimave, namet taky neni spatny, film ma ale dost pomale tempo a je naprosto bez atmosfery. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První z Erbenových exnerovek. Nu, je to film jedoucí na frivolní náladě odlehčených komedií 60. let, v hlavní roli ťunťa Gabi Vránové ve slušivém baretku s bambulkou. Jako sexík je zde oblíbený Vala, ostatní figurky jsou jak vystřižené z dobrých ilustrovaných anekdot. Mohl to být hezký filmový seriál, ale hledání stále nových způsobů, jak Erbenova kapitána Exnera adaptovat pro kino zapříčinila nekonzistenci, jejíž následek pak v praxi znamená žádnou reprezentativní DVD řadu a pouze jedinou knihu s filmovou obálkou. Fanoušek sběratel je tedy zklamán. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Poklad ... je hlúpučký film, ktorý sa tým nevymyká z celého diela Iva Nováka. V plejáde českých filmových detektívov je Jiří Vala niekde blízko dna. A Gabriela Vránová, to je úplná katastrofa. Stvárňovanou postavou i herecky. Keď sa pozriem, koľkí dali filmu všetkých päť hviezdičiek, uvedomujem si, koľko toho ešte nechápem. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Erbenovy detektivky s Exnerem se vyznačovaly zvláštní, osvěžující pokleslostí, ve své době u nás ojedinělou. Erben volí efektní zápletky a Exnerovy metody jsou dvojnásob vybájené, vezmeme-li v úvahu, že měl být příslušníkem Veřejné bezpečnosti. Podskalského scénář podtrhl humorné aspekty příběhu a pobaví i pár docela odvážných hlášek. ()

Muf911 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi doposud nebyl znám. Až jsem tak jednou večer měl náladu na československou krimi, tak jsem na něj narazil. Děj a zápletka jsou tu už dostatečně probrány, co ale nikdo nezmínil je to páně Exnerovo auto. Je docela netypické, aby policejní komisař v Československu poloviny šedesátých let jezdil v naprosto unikátní Bugatti v hodnotě několika desítek miliónů korun! Cennější auto snad nikdy neřídila žádná hlavní postava ve filmu, co si pamatuji. Ani James Bond, ani Steve McQueen. Zajímalo by mě, kam se pak bugatka poděla, jestli je stále v ČR anebo ji nějaký mizera nezašmelil mimo vlast. Nicméně v hlavě mi zůstanou i jiné vzpomínky, než na tohle unikum. Skvělou epizodní roli otce si zahrál Josef Kemr, pohodář Sovák s vousem a pistolí a taky úžasně popletený Lubomír Lipský se zavázanýma oběma rukama, který si ani nevzpomene na tvář své bývalé milenky, se kterou aniž by to věděl, zplodil syna. Film hodnotím 4* a odpustím mu i tu nabouranou pragovku. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Exner (Jiří Vala) má v kanceláři rozhlasový přijímač Tesla 1009A „Barcarola“ z let 1961–1964 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Doma pak má rozhlasový přijímač Tesla 528A „Rondo II“, jenž se vyráběl v letech 1959/61 v Tesla Praha - Hloubětín, n.p. Jaroslava Holubová (Dana Reimová) má doma televizní přijímač Tesla Lotos 4211U-2, vyráběný v letech 1961–1964. Výrobcem je Tesla Pardubice n.p. Housková (Gabriela Vránová) má v bytě rozhlasový přijímač Tesla 525A „Kvarteto“ z let 1958–1959 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Houska (Josef Kemr) má v bytě rozhlasový přijímač Bezdra Special 47 z let 1946–1949 od firmy Výroba radiofonického zařízení Bezdra Praha. (sator)
  • Objekt archeologického naleziště je stále zachován v původním stavu v obci Bylany na Kutnohorsku. Na vchodu do objektu stále visí původní cedule „Archeologický výzkum“, na které byl nápis pro film upraven na „Běloves“. (Standik24)
  • Jaroslav Válek, který zde hraje policistu, roli odehrál stejně jako svou stylizovanou postavu, které se říkalo Smutný muž. S touto stylizací robotického muže bez emocí vystupoval po estrádách a v televizi. (sator)

Reklama

Reklama