Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (132)

shantim 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočená kriminálka, ve které se docela zajímavě propojují komediální prvky s detektivními. Skvěle vykreslené jsou postavy vědců oplývající jasnými atributy, jakými jsou plnovous, brýle, vytříbená mluva, domýšlivost a disciplinární přesnost. Za zmínku stojí rozhodně i komediálně laděný vztah vyšetřovatele Exnera a studentky Kamily. Korunu celému dílku pak nasazuje Liškova laškovná hudba, která působí někdy velmi temně a drsně a jindy zase vesele a rozverně. Právě toto střídání hudbebních poloh diváka vede a napovídá mu, kdy se odehrává něco vážného a kdy naopak nastává chvilka odlehčení a veselí. No prostě jsem se skvěle bavil a oceňuji film 74% hvězdiček. ()

GIK odpad!

všechny recenze uživatele

Vala a jeho křečovitý seladon s obrnovým úsměvem. Nateklá kebula, dvojitá brada. Opravdu nemá daleko do Libíčka. To už je mnohem lepší vyšetřovatel Kodet. Erben jako scénárista se opět vyznamenal. Není náhoda, že to byla protěžovaná spisovatelská celebrita. Za slávu ovšem musel zaplatit. Toto je vykonstruovaná, rádoby vtipná, nesmyslná a nudná kriminálka. 15 minut před koncem vypnuto. Nezájem kdo ukrad / neukrad vybájený poklad roztavený / neroztavený při náletu jedno koho a zda byl vrah vědec, který zkoumá naše blízké příbuzné vymyšlené neandrtálce, nebo kdokoli jiný. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Poklad byzantského kupce je poctivá detektivka, ovšem zpestřená úpornou snahou o vtipnost celého díla. A tak nám tvůrci naservírují Gabrielu Vránovou v roli ztřeštěné studentky, která dostává klidného detektiva občas do varu. Místy ta snaha o vtipnost až překáží, ale vcleku vše drží pohromadě jak má. Kolektiv vyšetřovaných pánů profesorů z univerzity je vskutku povedený, a že ženy nelze podceňovat se dozvíme v samém závěru...70% ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Groteska s vraždou. Chybí jen ten sex ústřední dvojice, na kteroužto nemožnou možnost se celou dobu "nenápadně" pomrkává. Zato přebývá hudba (byť Liškova). Hlavní i vedlejší postavy jsou milé (taťka Kemr!), zábava příjemná, ale chtělo to ještě čtvrtého scénáristu a druhého režiséra. // Při druhém zhlédnutí 2018, poučen o tom, co je kpt. Exner, si to užívám zcela bez výhrad jako podařenou a zábavnou exnerovku (a neřeším takové věci, jako je žertovná nálada kriminalistů, když někomu oznamují, že jeho nejbližší osoba byla zavražděna) a taky to kýžené spojení hlavních postav už mi nepřipadá tak nepravděpodobné. Velmi příjemně sehráno. Jo a že by tam hrála nějaká hudba, teď nějak ani nevím. Vala je rozhodně nejzábavnější i nejžánrovatější Exner (i když ne tak ikonický jako Kodet), což platí ostatně i o ostatních postavách a celém filmu. Konkurovat mohou jen parodické Dialogy s Heřmánkem (1985). Zvýšení na (pouhé) tři hvězdičky je kompromisem mezi mým původním hodnocením a současným dojmem. Objektivní zhodnocení viz NinadeL a Šandík, zaníceně chápající viz Marthos. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem ho viděl asi v osmi letech a pamatoval jsem si ho jako dost vtipnou detektivku, tehdy mojí oblíbenou, kterou jsem sledoval vždycky, když byla v televizi. Dneska, po letech, jsem se opět, hlavně ze začátku, spíše nudil. Přišlo mi, že tvůrci rezignovali na samotný případ a snažili se více posunout film do komedie - což by nebylo špatné, ale po skončení filmu jsem si pořádně nebyl jistý, co se vlastně stalo, proč vlastně byla oběť zavražděna. Přišlo mi to tak podivně rozsekané, kapitán Exner začne někoho vyslýchat nebo něco řešit, a najednou přijde jeden jeho kolega a odvolá ho zase jinam. Ale jako komedie to celkem funguje. Tedy až na hlavní roli Gabriely Vránové, která mi byla strašně protivná. Jiří Vala v hlavní roli se snaží, ale raadši bych tam viděl někoho lepšího. Takže nejlepší jsou představitelé vedlejších rolí - především Jiří Sovák jako sarkastický vědec, Lubomír Lipský, Josef Kemr jako rázný tatík, nebo Vladimír Šmeral, ze kterého jde chvílemi až strach. Taky je zajímavý vidět v detektivce Václava "Hujera" Lohniského nikoli coby podezřelého, ale coby policistu. Z té hromady detektivek, které se za minulého režimu tady vyprodukovaly, je to určitě jeden z těch lepších filmů, nicméně ne pro svoje detektivní kvality, hlavně coby komedie. PS. Nečtěte LiVenturův komentář!!! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Vozy, které se ve filmu srazily, jsou česká Praga Piccolo 16. série z roku 1930 a ruský vůz GAZ-M-20 Poběda – automobil střední třídy vyráběný mezi lety 1946–1958. (sator)
  • Houska (Josef Kemr) má vůz Tatra 600 neboli Tatraplan, osobní automobil střední třídy vyráběný v letech 1948 až 1951 firmou Tatra, n. p. a následně do roku 1952 podnikem AZNP Mladá Boleslav. (sator)
  • Objekt archeologického naleziště je stále zachován v původním stavu v obci Bylany na Kutnohorsku. Na vchodu do objektu stále visí původní cedule „Archeologický výzkum“, na které byl nápis pro film upraven na „Běloves“. (Standik24)

Reklama

Reklama