Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tvůrci tlačili na pilu a různé jiné bodné i sečné nástroje víc, než je zdrávo, do půlky řady se nic neděje, nelogičnosti se kupí přes úsměvné scény (o patnáct let mladší, ale přesto stejně vrásčitá matka představená). Herce jsem si užil - Zachary Quinto přeskočil rovnou z Hrdinů, James Cromwell snad poprvé záporný a Franku Potente jsme neviděli asi sto padesát let. Jinak ovšem zklamání, zdejší vysoké hodnocení mi lehce vyráží dech. ()

A.Fish 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série mě celkem bavila, takže jsem se těšil na pokračování. Druhá série je ovšem natolik bídná, že ve sledování seriálu nehodlám pokračovat. V první řádě tento seriál rozhodně není hororem, neni děsivý ani nikterak brutální. Za druhé pak přeplácanost. Máme tu maskovaného vraha, posednutí démonem, mimozemšťany, jakési přeoperované zombie a k tomu velice plytký příběh plný nesmyslů, flashbacků a zbytečných postav, který je navíc tak banální, že zbylý čas (a že ho je hodně) je vyplněný nepodstatnými scénami, které nejenže nudí ale i s*rou. Samotné postavy jsou pak špatně napsané bez jakékoliv hloubky a samotný konec je ve finále také velice slabý. ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý výlet od AHS je rovnou do blázince. Více psycho, více teroru, více hnusu a více deprese. Nechybí masový vrah žen, posedlá jeptiška, sadistický chirurg a dokonce ani mimozemšťani. Druhá série mi trvala už trošku dýl, přestože prví půlku jsem skouknul vážně rychle. Možná proto, že konec se nějak vlekl a finále je takové no... Eliminace postav nezná hranic. Intro je opět ještě více depresivní a já musel pravidelně utíkat k nějakému komediálnímu pořadu, abych vyrovnal tu dysbalanci. Obecně mě tedy nakonec druhá série bavila méně než ta první. Přestože Zachary Quinto tu hraje o mnoho více než v první řadě. Oda začátku jeho postava psychiatra působí jako jediný světelný maják v celém tom pokoji bláznů a šílenců. Na mě už to bylo asi příliš psycho a depresivní. (78 %) ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asylum. Hmm, tak rozjezd velmi slušný, máme tam všechno - emzáky, démony, excorsisty, šílené vědce, nacisty, vrahy, psychopaty, kurvy i jeptišky. Až by z toho jednoho rozbolelo bříško. Ale zhruba v polovině tomu dojde dech, tvůrci se potácejí z kouta do kouta, epizody jsou dějově roztříštěné a nastupují vatové vycpávky. Kočkopsí dortík nakonec explodoval a v poslední epizodě jsme akorát stírali zbytky ze stěn. Pro příště, méně drog, více talentu. Jo a když se Jessica Lange obnažuje, je mi proti srsti ještě více. Chyběla mi tam ta pěkná hospodyňka z první sezóny. Byla tam jen ta škaredá, převlečená za havrana. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle mě nejlepší série z American horror story, která ale opět jako předchůdce hraje hlavně na příběh. Horror zde zastupují psychopati či jinak narušené osoby ke kterým se přidávají i mimozemšťané, zombí, ďábel, posednutá jeptiška či anděl smrti. Nejlepší ale na všem je, že AHS si drží i svojí historickou část, která dává nejdůležitějším postavám minulost, díky tomu se na vše ještě lépe dívá. Také velké plus patří kameře a hudbě, kdy písnička Dominique, nique, nique.. dokonale vystihuje celý blázinec. .... HODNOCENÍ: 85% (4*) ()

Galerie (218)

Zajímavosti (12)

  • Druhá série se začala natáčet na konci července 2012. (Varan)
  • V roce 1887 pracovala novinářka Nellie Bly pro deník New York World a tamní šéfredaktor vymyslel, že pošle jednoho ze svých pracovníků napsat reportáž ze ženského ústavu pro choromyslné na newyorském Roosevelt Island. Nellie strávila v ústavu 10 dní a své zážitky popsala v knize „Ten Days In A Mad-House“ (v překladu „Deset dní v blázinci“). [Zdroj: extrastory.cz] (Duoscop)
  • Na konci epizody sestra Judy (Jessica Lange) říká Kittovi (Evan Peters), že se zachoval jako Galahad. Galahad byl jedním z rytířů Kulatého stolu legendárního krále Artuše. (noelcoward73)

Reklama

Reklama