Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asylum má všechno co by si kdokoliv mohl přát od vzorového blázince šedesátých let.Jsou tu kymácející se blázni,smějící se blázni,divně vypadající blázni,blázni v kazajkách,lehce sadistické jeptišky a šílený doktor s mesiášským komplexem,který na nich dělá pokusy.To by samo o sobě stačilo na solidně vyšinutou zábavu,jenže ono to není všechno.Navíc je tu ještě masový vrah (několik),někdo posedlý ďáblem,bývalý nacista a kdyby o přeci jen někomu přišlo málo,přijdou ještě mimozemšťani.Těžko říct jestli je druhá řada lepší než první,ale i přes svou přeplácanost mě bavila víc.Někdy by sice méně opravdu znamenalo více,ale i tak tenhle hororový psycho eintopf kupodivu funguje.Pokud je tu někde opravdový posun k lepšímu oproti jedničce,pak jsou to jednotlivé postavy.Tady jich je opravdu hodně a prakticky nikdo není normální (a některé jsou čistě jednorozměrné "karikatury"),ale i tak dost z nich dovede celkem rychle přirůst k srdci a to dokonce i takové jako sestra Jude...80% ()

LoLaa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Navnaděna první řadou jsem se s vysokým očekáváním pustila do té druhé. Vůbec mě nenapadlo, že by si seriál mohl své kvality udržet, ale stalo se. Ponurá atmosféra ze zdí ústavu jen sálala. Až na pár docela zbytečných zvratů (Anna Frank, Monsignor...) si myslím, že Asylum udržuje rychlost rozjetého vlaku AHS a já už se nemůžu dočkat na další sérii. A to hlavně na nové postavy ztvárněné opět Jessicou Lange, Evanem Petersem a Sarah Paulson, kteří zde byli prostě skvělí! Je velkou škodou, že neméně vynikající Zachary Quinto už dál v projektu AHS nepokračuje.. ()

Reklama

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsahuje náznaky spoilerů. Ryan Murphy. Neuvěřitelný talent a titán mezi scénáristy poslední seriálové generace. Po řádně střeleném Popular, kontroverzním Nip/Tucku a muzikálovém úletu Glee si Ryan sednul se svým dlouholetým (pracovním) partnerem, Bradem Falchukem, a společně rozhodli napísati nějaký ten horůrek. A bylo na čase. Naplánovali si projekt ve stylu komorního divadla, odlišné příběhy v každé sérii s různými postavami, ovšem se stejným hereckým obsazením. Proto i můj komentář bude vypadat jinak, než to se seriály obvykle dělávám. 2. série (Asylum) - Od ústředního tématu nevěry a duchů/duší první řady radikálním obratem k (ne)příčetnosti uvnitř katolického blázince ve druhé, Mulchuk hází do kotle jeden nápad za druhým, ať už nacismus, mutanty, mimozemšťany, boha a ďábla či Smrt samou. Někdy to nevyjde na sto procent a občas to působí zbytečně přeplácaně, ale z největší části to pořád baví a překvapuje, a pokud zrovna ne, stejně aspoň herecky oslňuje božská Lange a dokonalá Conroy. Staří známí herci v nových rolích těší, mezi novými postavami je hned několik velkých tahounů (Jude, Kit, Lana "Banana"..) a roztomilých sidekicků (mikrocefalická Pepper!), a Name Game mi jede v přehrávači od rána do večera. 4,5* ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle mě nejlepší série z American horror story, která ale opět jako předchůdce hraje hlavně na příběh. Horror zde zastupují psychopati či jinak narušené osoby ke kterým se přidávají i mimozemšťané, zombí, ďábel, posednutá jeptiška či anděl smrti. Nejlepší ale na všem je, že AHS si drží i svojí historickou část, která dává nejdůležitějším postavám minulost, díky tomu se na vše ještě lépe dívá. Také velké plus patří kameře a hudbě, kdy písnička Dominique, nique, nique.. dokonale vystihuje celý blázinec. .... HODNOCENÍ: 85% (4*) ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spektakulární! Stylizovaná šedesátá léta. Drsný blázinec s ještě drsnější matkou představenou (výborná Jessica Lange). Mladá nevinná jeptiška posedlá ďáblem. Únosy mimozemšťany. Tajemná zápletka s masovým vrahem. Divný doktor s temnou minulostí.... No prostě kupa skvělých (i když provařených) motivů, které dohromady skvěle fungují a vytvářejí něco neskutečně zábavného. AHS je ujetá série, takže nechybí divný sex, hodně krve a mrtvol a ne vždy happy endy. V téhle sérii dosáhl seriál svého vrcholu, čemuž pomáhá i luxusní obsazení - vedle J. Lange tu jsou i taková jména jako Joseph Fiennes, Zachary Quinto nebo James Cromwell, které jistí i (do jiných rolí) navrátivší se veteráni AHS. Coven nebo Freak Show jsou bohužel už zase o laťku níž. ()

Galerie (218)

Zajímavosti (12)

  • Druhá série se začala natáčet na konci července 2012. (Varan)
  • Při rozhovoru s Annou Frankovou (Franka Potente) Grace (Lizzie Brocheré) řekne, že odešla s rodinou z Francie, když jí bylo 9 let. Brocheré je skutečně Francouzkou, která se narodila v Paříži. (noelcoward73)

Reklama

Reklama