Reklama

Reklama

Pán prstenů: Návrat krále

  • USA The Lord of the Rings: The Return of the King (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nadchází čas rozhodující bitvy o přežití Středozemě. Putování jednotlivých členů Společenstva prstenu se dostává do poslední a rozhodující fáze. Čaroděj Gandalf, elf Legolas a trpaslík Gimli spěchají s dědicem trůnu Aragornem na pomoc zemi Gondor, která odolává ohromnému Sauronovu vojsku. Hobiti Frodo a Sam se v doprovodu Gluma snaží dostat hluboko do země Mordor, kde musí v ohních Hory osudu zničit magický Prsten moci. Jedině tak bude síla mocného pána temnot Saurona zlomena. Podaří se jim naplnit poslání Společenstva a zachránit Středozem? A za jakou cenu? (Magic Box)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 657)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Peter Jacskon měl pravdu. Síla Návratu krále, a já bych řekl, že celé trilogie, není v obrovských bitevních scénách a dokonalých tricích, ale v příběhu, ve vztazích postav, v tom, jak se vyrovnávají s vlastním osudem. V tomto ohledu jsou nejsilnější momenty Návratu krále všechny scény s Frodem a Samem, jejichž působivost graduje s blížícím se koncem k neúnosnosti, a momenty, v nichž se objevuje Faramir. Ostatní scény jsou jen velmi působivé :-). Zaznamenal jsem i několik scén, u nichž jsem si říkal, že bych je natočil jinak, ale takový už je osud filmového fanouška. Jackson též dokázal jednu neuvěřitelnou věc. V docela zásadním momentu jsem si byl schopen velmi dobře představit, že by se film odchýlil od knihy způsobem, který by vyústil v podstatně odlišný závěr. To mě utvrdilo v jedné věci. PJ vždy říkal, že točí svou vizi Pána Prstenů, a ti, kteří to stále nedokáží pochopit, si musí uvědomit, že Jacskonova vize může na plátně bez problému fungovat lépe než vize těch, kterým se ta jeho nelíbí. K filmu mám jednu zásadní výhradu, jež padla už v mnoha komentářích, ale cítím potřebu ji zopakovat. Návrat krále je až neuvěřitelně krátký. Je mi jasné, že je to jen problém kinoverze, ale tento nedostatek u něj vadí daleko víc než u kinoverzí Společensta a Dvou veží, neboť pocit chybejících scén vás bude pronásledovat po celou dobu sledování. Je to, jako byste měli diamantový náhrdelník, ale chyběl vám zlatý řetízek, abyste si ho mohli pověsit na krk a vychutnat si jej naplno. Neznalost knižní předlohy tento problém možná zredukuje, v krajních případech úplně odstraní. Ale pro mě jako pro znalce je absence mnoha scén, o nichž vím, že jsou natočeny, avšak budou až v extended verzi, bolestivým zásahem do srdce. Přesto přeze všechno je jasné, že Peter Jacskon a jeho štáb dokázali to, co bylo považováno za nemožné - zfilmoval Pána Prstenů. Lépe řečeno, krásně ho zfilmoval, způsobil renesanci v zájmu o Tolkienovo dílo a vyvrátil všechno, čeho se, pro mě nepochopitelní, ortodoxní fanoušci profesorova díla báli. Bravo a má poklona, mistře! ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Nádherne zavŕšenie najlepšej filmovej trilógie. Aj keď miestami je vidno, že sa drasticky kvoli vyslednej stopazi strihalo, film netrpi hluchymi miestami a plne vas vtiahne do zaverecneho boja o Stredozem v tretom veku. Film, ktoreho nazav indikuje, ze sa vratil kral nielen Gondorsky, ale aj filmovy. PJ dakujem za splneny sen!!! ()

Reklama

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Ako mám opísať neopísateľné? Ako mám mne známymi slovami a frázami obsiahnuť všetku tú nekonečnú a neuchopiteľnú krásu, ktorej som bol svedkom? Ako mám aj naďalej žiť s vedomím, že nikdy na vlastné oči neuvidím šíre rohanské pláne a západ slnka nad vrcholkami Hobitínu, s vedomím, že nikdy neochutnám elfský chlieb a neschladím si hrdlo vychýreným trpasličím pivom, s vedomím, že nikdy nenavštívim Šedé prístavy a nezanechám tento krutý, starý svet ďaleko za sebou? ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Keď som videl časť prvú, pomyslel som si zázrak, alebo náhoda, že sa toto Jacksonovi podarilo. Pri nepatrne slabšej dvojke som si mal pocit, že to ide dolu vodou, no opusná tretia časť ma vyvrátila z omylu o 360stupňov! Netušil som, že na štvorhodinový film sa dá pozerať temer bez prestávky s otvorenou hubou, ale čo viac treba napísať? Snáď to dokazuje počet Oskarov, ktorá získala celá séria, čo činí sedemnásť sošiek, čím predčili aj Godfathera. A podľa mňa právom Veľká vďaka patrí však aj hercom. Áno, sladučký Elijah urobil svoje, no mňa upútal Sean Astin, no a McKellen, Mortensen a spol. ani nehovorím. 100%. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv mám jako věrný fanoušek předlohy k mnoha věcem na Návratu krále nemalé výhrady, když uvážím naprosto bezprecedentní velkolepost celého díla, nemůžu hodnotit jinak než pěti hvězdami ani kdybych chtěl. A já nechci. Absolutorium pro všechny tvůrce, jmenovitě režiséra Jacksona a kamerový tým za tu neuvěřitelnou pastvu pro oči. Škoda některých úlitebv masovému diváctvu (příklad za všechny - Legolasova likvidace olifanta) a v některých scénách skutečně přepísknuté míry patosu. To jsou však jenom jedny z těch věcí, které jsou v širším pohledu na celý film drobnostmi. 90% ()

Galerie (195)

Zajímavosti (207)

  • Jed Brophy si v trilogii Pán prstenů zahrál 7 rolí. V Pán prstenů: Společenstvo Prstenu  (2001) si zahrál postavu Nazgûla. V Pán prstenů: Dvě věže (2002) se objevil jako skřet Snaga a skřet Shakru a ještě v roli nepojmenovaného skřeta. Dále si také zahrál v prodloužené verzi Rohanského jezdce. V tomto díle byl také jezdeckým dvojníkem. V Pán prstenů: Návrat krále si zahrál postavu jednoho z elfů na koni, kteří opouští spolu s Arwen Středozem. Také se objevil v roli Featured Orca. (Wade)
  • Ve scéně, kdy Glum (Andy Serkis) vezme lembas a drobí ho na Sama (Sean Astin), je možné si všimnout, že mu jej sype na záda a dozadu na ramena. V dalším záběru má Sam drobky jen na hrudi. (Mr.Hudson)
  • Ačkoliv se může zdát, že celé Sauronovo (Christopher Lee) panství Mordor je pouze sopečná nehostinná pustina, na jihu Mordoru je oblast Núrn, poměrně krásné zelené pláně, které za časů Saurona sloužily jako farmářská a tedy zásobovací oblast pro jeho armády. Ve filmu tuto oblast neuvidíme ani jednou. Po zničení Jednoho prstenu korunovaný Aragorn (Viggo Mortensen) tuto krajinu věnoval osvobozeným otrokům, kteří zde byli Sauronem nuceni pracovat. (Nick321)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

22.12.2023

Americký filmový průmysl v blízké budoucnosti možná čeká spojení obřích firem, které by se zapsalo do historie. V první polovině tohoto týdne totiž v New Yorku proběhla jednání mezi šéfy studií… (více)

Lord of the Rings in Concert

Lord of the Rings in Concert

09.11.2023

Cesta „Společenstva Prstenu“ je u konce, rozhodující bitva o Středozem začíná! Vychutnejte si dramatický závěr celé trilogie v unikátním filmovém představení za doprovodu živé hudby oscarového… (více)

Reklama

Reklama