Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Známý pražský advokát JUDr. Oldřich Lukášek má byt s výhledem na Vltavu, a přátele v pražské kavárně Slavie. Přesto uposlechne svého lékaře, aby se přestěhoval z Prahy na venkov. Jeho novým působištěm se tak stává malé městečko Mezihoří a prvním případem stará venkovská babička Márová, které synovec dluží sedm a půl tisíce korun a odmítá je vrátit. Jako odměnu za pomoc obdaruje vděčná babička Lukáška králíkem. Přestože je brzy zavalen dalšími případy, od vykradače aut Pastyříka až po žárlivce Vránu, který v hádce bodl svou družku, jeho hlavním zájmem zůstává causa králík, tedy babička Márová... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (100)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek a sonda do života jednoho stárnoucího advokáta, který stůj co stůj musí bránit čest staré tety, jejíž chamtivý a arogantní synovec nehodlá zapůjčené peníze vrátit. Mám však výhradu, o komedii se zde skutečně nejedná, spíše, když už, tak o tragikomedii s velice dramatickou "celospolečenskou" zápletkou. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Skvělý film z mistrného pera Jaroslava Dietla, navíc natáčený v Železném Brodě, kde jsem se tenkrát byl na pana Kopeckého, procházejícího se po brodském náměstí, podívat. Dietl se uměl velice dobře a svými osobitými prostředky zapsat do srdcí miliónů diváků nejen ve svých seriálech, ale i scénáři několika filmů, z nichž Králík je možná ten nejlepší. Příběh o boji za spravedlnost velice lidského stárnoucího právníka, to je prostě neodolatelné - a takoví lidé mezi námi tenkrát žili - doktůrci, advokáti, lidé různých profesí. Jaksi se ze života vytratilo tohle lidské, hřejivé srdíčko, které prostý člověk potřebuje, které dopřává jeho nervům větší klid i celkovou pohodu. Když mezi tím Nova dává upoutávky na - s prominutím - fekálie dnešních seriálů naší i americké produkce, vidíme jednoznačný rozdíl. A to zoufalé volání Kopeckého na závěr - proč neustále prohráváme boj s darebáky? Aby se nakonec za nějakých patnáct let stalo, že se darebáctví stane normou obvyklého chování - jako údajný dar za svobodu a demokracii... ()

Reklama

Gavin87 

všechny recenze uživatele

První věc, která mě zaujala, byla hudba. Jaké zklamání však následovalo, když jsem zjistil, že hudba není původní a že Vadim Petrov vykradl Beethovenův Smyčcový kvartet č. 15. Jinak příjemný film, který si dle mého neklade přílišné nároky a "na nic si nehraje" , a proto plní nad míru očekávání diváků. Skvělá paní Jana Andresíková - jako vždy a samozřejmě pan Kopecký. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Možná počátek v 80.letech módní vlny příběhů z právnického prostředí (jak napálit advokáta, Doktor z vejminku, Paragrafy na kolech, Případ Platfus). Hořký kousek, v němž Dietlovy vedlejší postavičky (Adamovská, Hašek, Růžek) příjemně nahrávají ústřednímu Kopeckému a Satoranský je padoušsky rehabilitován v pohamrovské roli synovce skromně mistrovské tetičky M.Brožové. Kamera J.Šofr. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Ostrieľaný pražský fiškáľ sa zo zdravotných dôvodov na sklonku kariéry presťahuje na vidiek a tam pokračuje vo výkone povolania, riešiac prípady ako vykrádanie chatiek, žiarlivostné scény s nožom alebo finančné pôžičky medzi príbuznými. Ako bonus okrem relatívneho kľudu a čerstvého povetria dostáva okrem peňažnej odmeny za svoje služby aj nutričné prilepšenie v podobe živých hlodavcov s dlhými ušami. Mierne tragikomická sonda do fungovania socialistickej justície, životných osudov previnilcov a vychcanosti niektorých spoluobčanov s vynikajúcim Milošom Kopeckým v hlavnej roli. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl v roce 1980 vybrán do soutěže Un Certain Regard festivalu v Cannes. (trojúhelník)
  • Scény v restauraci byly filmovány na rozhledně Bramberk, dále se filmovalo v Lučanech nad Nisou, Haraticích a v Železném Brodě. (M.B)

Reklama

Reklama