Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Básník Štěpán Šafránek je přijat na medicínu a stává se studentem prvního ročníku. Do školního roku ale nevykročí zrovna nejšťastněji, protože se nepříliš dobře uvede u docenta anatomie Sejkory, a navíc dostane svatební oznámení od Borůvky, která se vdává za snaživého úředníka Emila Nádeníčka. Jeho novými spolužáky a spolubydlícími na koleji jsou sebevědomý Honza Antoš z Kolína, který se může pochlubit fotografickou pamětí, bodrý Moravák Venoš, jenž má bohaté zásoby proviantu i bohatě vyšívaný kroj, a černoch Numira Cassou Thomb, jemuž spolubydlící začnou říkat stručně Mireček. Přestože mají všichni učení nad hlavu, jediný Štěpán ne a ne najít správnou metodu, jak vše zvládnout. A tak Štěpán studuje, pracuje, občas básní a také se zamiluje do studentky zdravotní školy, které začne říkat Jeskyňka. Jako strašák nad ním visí blížící se zkouška z anatomie a nepřátelský docent Sejkora. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (351)

MM11 

všechny recenze uživatele

Myslím, že předčil svého prvního bratříčka. A kdo by to byl vlastně čekal! Dušan Klein se ve dvojce už jen zlepšil, přibral nové herce, skvěle zakonponoval animace do děje a vůbec dobře přetvořil námět, jenž byl evidentně psán lidsky, z vlastních zkušeností. Mnohdy se objevuje fráze, která varuje a zuřivě vysvětluje - Nečekejte řachandu! Tenhle film je pro přemýšlení! Kleinovi básníci spojily obojí a jsou i nevtíravě úsměvní a zároveň značně naturalističtí, s pasážemi na zamyšlení. Tato skutečnost je hodně vzácná. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl série, alespoň mně to tak vždy připadalo...O prázdninách se na něj znova podívám a věřím, že si ho díky ukončení prvního ročníku medicíny užiju ještě víc...Tak jsem si ho zopakoval a musím říct jedno - co nejdřív si podejte přihlášku na lékařskou fakultu, pak dostane tahle komedie další rozměr ;) !!! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nostalgia v tomto prípade funguje už dokonale, keďže som tento diel ako každý správny čechoslovák videl ešte za komoušov. Básnici sú vlastne taký predchodca Harryho Pottera. V skratke zážitky jedného školského roka, kde sa rieši v podstate jedna zápletka, v tomto prípade skúška z anatómie a vedľajšia línia sú spolužiačky a iné devy navôkol. Protihráčmi sú profesori a to nadprirodzeno, no to je samozrejme tá nepochopiteľná láska. Podstatne lepšie ako prvý diel, ale môj šálok kávy to nie je. I keď pri tej skúške som to so Štepánom celkom prežíval. ()

Aven 

všechny recenze uživatele

Spousta vtipných postav, humorných hlášek a hodně smutný konec dělají z tohoto dílu vrchol básnické série. Člověk by řekl, že Klein během jednoho filmu nenechá Štěpána vstoupit dvakrát do stejné řeky, ale on nechá a je to o to smutnější, že takhle to v životě i s většinou žen opravdu funguje. Je to smutné, ale člověk opravdu o ty iluze musí přijít, nejlépe pořádně bolestivým způsobem, aby mohl v dnešní společnosti fungovat. Je to špatně nastavené, je to smutné, ale žel je to tak. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá fiktivní vsuvka cimrmanovce Zdeňka Svěráka a jeho Leffinqwellův psací stůl - modifikace dle A. Bronštajna, tzv. Zajícova varianta. Geniální :D. Druzí Básníci opět servírují vtipnou a inteligentní zábavu, plnou hlášek, které mají opravdovou hloubku. Dušan Klein dokázal tyhle ingredience skloubit jako nikdo jiný. Básníci z osmdesátých let se mi po každém dalším shlédnutí líbí víc a víc. "Jak pozná chytrej člověk, že je chytrej?" "Chytrej to nepozná a blbci je to jedno." "Na každém konci je hezké, že něco nového se začíná....." ()

Galerie (12)

Zajímavosti (17)

  • V roli skladatele a diskžokeje Bédy hraje Oskar Gottlieb, který byl skutečně diskžokejem (také významným hudebním publicistou a dlouholetým dabérem mnoha zahraničních filmů), a to ne ledajakým, jedná se o 1. československého diskžokej. Oskar Gottlieb dokonce osobně nazpíval ústřední melodii, tedy „Žhavil Béda, žhavil drát“, kterou nahrál se skupinou Bacily. (tba4u)
  • Jméno Mirečkova (Joseph Dielle) dědečka zní Lepodotemačesalačogaleokranieleipsonatrium-upotrimatosifioparaletemiokaraotekemekyčlepasifepatelistrionop. (artcha)

Reklama

Reklama