Reklama

Reklama

Řeka čaruje

  • angličtina The River Is Performing Magic (více)
Komedie / Poetický / Mysteriózní
Československo, 1945, 96 min (Alternativní 90 min)

Režie:

Václav Krška

Scénář:

Václav Krška, Jaroslav Beránek, Josef Toman (divadelní hra)

Hrají:

František Hanus, Růžena Šlemrová, Jindřich Plachta, Svatopluk Beneš, Helena Bušová, Jaroslav Marvan, Jarmila Smejkalová, Gustav Hilmar (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Zestárlý pražský podnikatel a člen bezpočtu dozorčích rad Leopold Kohák (František Hanus) požívá značnou úctu svého okolí. Málokdo tuší, že veškerý majetek vyženil a že o všem ve skutečnosti rozhoduje jeho panovačná žena (Růžena Šlemrová). Leopold se utápí v nečinnosti a jeho jedinou radostí jsou vzpomínky na dávného kamaráda Lebedu (Jaroslav Marvan) a především na rodnou Sázavu, kde vyrůstal. Jednoho dne mu však dojde trpělivost. Předstírá nervové zhroucení a naoko odjede do zahraničních lázní. Ve skutečnosti však vyrazí do rodného kraje. A stane se malý zázrak: po koupeli v Sázavě začne Leopold mládnout. Navíc ho vykutálený tulák Štverylka (Jindřich Plachta) připraví o všechno noblesní oblečení. Ze starého unaveného Leopolda se tak pomalu opět stává tentýž člověk, kterým kdysi skutečně byl: okouzlující mladík Poldík... (Česká televize)

(více)

Diskuze

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Františka Hanuse jsem měl ve velké oblibě, zvláště když vyprávěl hajného Robatka. Ovšem tady to je jeho životní role. Nádherný film, dokonalá poezie, na něj se lze dívat pořád... Dnes už takto nikdo netočí, bohužel..

Laliss

Laliss (hodnocení, recenze)

Víte, co znamná jméno KOHÁK? To jsou REALITY, BURZA, AKCIE!!!! jak kdybych slyšel dnešní maloměšťácké naboby, socialismus je vlastně vyrobil, tím jak se je pořád snažil vyhladit a vytvořit sociální rovnost. Každý dneska chce být veliký finančník,každý se stydí být obyčejným dělníkem, nebo skladníkem.

Uživatel Laliss smazal svůj příspěvek.

AMANS

AMANS (hodnocení, recenze)

Úsměvné, půvabné, symbolické, prostě nadčasové dílo. Možná jednoduchý (a taky asi i lehce naivní) balzám na duši. Zaplaťpánbůh za filmy, které dovedou tento pocit vyvolat.

Reklama

Reklama