Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (933)

castor 

všechny recenze uživatele

Další geniální počin legendárního Stanleyho Kubricka. Tematicky se opět vrací ke ztrátě lidskosti. Jeho hrdinové v první polovině snímku procházejí tréninkovým drilem, aby v té druhé mohli na vlastní kůži poznat pravé vietnamské peklo. Chybí jen výraznější děj. Filmu ale vedle toho pak vévodí jakýkoli psychický nátlak ze strany nepřetržitě nadávajícího seržanta Hartmana. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Čestně – nedivím se, že Stoneova Četa si ve své době vedla lépe... Kubrickův Vietnam je pro oko diváka přeci jen méně atraktivní, urbanističtější (žádné ztísněné džungle se nedočkáme), méně akční, rozvláčnější a obšírněji pojatý. Přesto je působivý, byť na můj vkus jaksi odosobněný a chladný. Za vůbec nejlepší považuji úvod a závěr filmu – mariňácká přípravka se sestává z neustávajícího řvaní péráka, otupujícího drillu a zpěvu oslavných písní. To vše v tradičně vynalézavém vizuálním podání made in mr. Kubrick (scéna kontroly ostříhaných nehtů se špalírem vojínů na bednách je nezapomenutelná). Závěrečná scéna se sniperem je naopak to nejosobnější, co dává všemu dosud viděnému zrůdný smysl... a patří mezi to nejdrastičtější, co je v tomto žánru k vidění. Za nejproblematičtějčí rys Olověné vesty považuju postavy, které jsou až příliš schematické a nenápadné, o to však více vyniká naprostá absurdita a odlidštěnost války. A samozřejmě též Kubrickův cit pro dramatičnost situace a její vizualizaci. Výtečný je i "dobový" písničkový soundtrack. Suma sumárum, Olověná vesta patří mezi ty mezi divácky "méně atraktivní" Vietnamy, ale po stránce ideové mezi nejzajímavější. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Opravdu jeden z nejlepsich valecnejch filmu, ale to by to nebyl Kubrick, kdyby se film nejak neodlisoval. I kdyz se to tyka valky ve Vietnamu, takle jsem dane tema jeste nikdy zpracovane nevidel. Prvni polovina je, jak uz tu zminilo vic lidi, naprosto genialni, 50 minutova smrst buzerace ve vycvikovem tabore je neskutecna jizda a proto uz druha polovina muze pusobit trochu zdlouhave, ale i kdyz je pomalejsi, tak se mi taky hodne libila. Myslim, ze kdyby tu nebyla ta prvni hodinka, nikdo by netvrdil, ze je druha polovina pomala, ale ve srovnani s prvni tomu tak je, protoze vetsi jizdu nez tech 50 minut si nedokazu predstavit. Predci to i Jarhead, kde je buzerace taky slusna. Ono je vic veci, ktere mi tu Jarhead pripominaly, napr. prisaha na zbran. Herci jsou vyborny, hlavne vynikajici vykon instruktora v podani R. Lee Ermeyho a pak taky Vincent D'Onofrio, kterej ze zacatku pusobil jako smesnej chudacek, ale postupne se zmenil tak, az z nej sel strach. Ale ostatni za nima nijak nezaostavaj, Matthew Modine je opravdu Joker a i vsichni ostatni sou super. Film mi taky prisel dost realistickej a i kdyz tu nejsou zadny jatka v dzungli, boju sem si uzil dost. Taky je tu jak je u Kubricka zvykem perfektni hudba. Dalsi Kubrickuv vynikajici film. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

**** a půl. Olověná vesta má dvě části. První, odehrávající se ve výcvikovém vojenském táboře. A tu druhou, která se odehrává na bojišti. A mezi těmi dvěma je dost zásadní a velký rozdíl. První část, která je naprosto dokonalá a v níž jasně vévodí postava despotického instruktora v podání úžasného R. Lee Ermeyho a postava labilního Vincenta D'Onofria, je výrazným kontrastem vůči druhé části. Tady se totiž v podstatě vůbec nic neděje. Převážnou dobu se postavy pohybují kdesi mezi baráky, kecají, občas vystřelí. Do vietnamské džungle se téměř nepodíváme. Až v závěru se odehraje, patrně nejsilnější scéna, kdy skupinka vojáků postřelí vietnamské děvče. Myslím, že od Olověné vesty jsem čekala něco víc. Docela mi zde chyběly větší rozbory charakterů hlavních postav a především jsem čekala nějakou brutální, strhující řežbu, chybělo mi tu vyobrazení toho pravého "Vietnamského pekla." ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kubrick asi nebol prvý na svete, koho okrem samotného vojnového inferna zaujíma aj výcvik, momentálne mi ale nenapadá žiadny iný vojnový film pred OLOVENOU VESTOU, ktorý by to skombinoval. Existuje viacero drám o výcviku (DÔSTOJNÍK A DŽENTLMEN, TÁBOR TIGROV) a veľa vojnových snímok, odohrávajúcich sa v zákopoch. Skutočne mi ale nenapadá ďalší film, v ktorom by bolo oboje. Kubrick sa už „klasicky“ nikam neponáhľa a skutočne ťažko povedať, ktorá polovica je lepšia. Tá prvá má fantastické herecké výkony Vincenta D´Onofria a nezabudnuteľného „skurvysyna“ R. Lee Ermeyho (tento bývalý tvrdý vojak konkurz rolu získal od nadšeného Kubricka údajne až po tom, čo 15 minút bez prestávky ziapal a nadával ostatným účastníkom konkurzu bez toho, aby opakoval jednotlivé vulgarizmy, pričom tí doňho začali hádzať obed, ktorý si priniesli z domu), vrcholiaceho šialenou ale logickou scénou z toaliet. Druhá polovička zasa znesie porovnanie s najlepšími vojnovými veľkofilmami, kde je jednak vystihnutá „vietnamská atmosféra“, jednak akčné scény sú krvavé a veľké, no zároveň „prehľadné“ a jednak vizionár Kubrick nezabúda na psychológiu a drsné dialógy. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (64)

  • Tanky vo filme sú M41 Walker Bulldog. (sWONDER)
  • Film bol zakázaný vo Vietname. (Paldiny)
  • R. Lee Ermey (Hartmann) aj v skutočnom živote vykonával prácu cvičiteľa oddielov námornej jednotky. Režisér Stanley Kubrick mu teda nechal voľnú ruku k improvizácii. Výsledkom boli nezabudnuteľné Hartmannove repliky, často improvizované a vymyslené za pochodu, čo je pri Kubrickových filmoch raritou. (HelenOfTroy)

Reklama

Reklama