Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

fmash 

všechny recenze uživatele

Lovím v paměti nějaké zásadní momenty, které by mi pomohly formulovat důvod, proč se mi Ledová bouře tak líbila. Ale asi je to především skvělá atmosféra tvořená množstvím sourodých drobných vstupů postav nejen dobře obsazených, ale hlavně zajímavých, plahočících se vydařenými sedmdesátkovými rekvizitami. Vůbec se nezdráhám trochu tomu přilepšit. 4½. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete natočit film o bourání sexuálních tabu ve zmrzlém Connecticutu, vezměte na to chlápka z Tchajwanu... Literární kritik Dale Peck označil autora předlohy Ledové bouře za nejhoršího spisovatele této generace, navíc domýšlivého, zvráceného a zmateného. Přesto podle jeho knih vznikly dva filmy. Ledovou bouři natočil narcistní manýrista z Tchajwanu Ang Lee. U Tygra a draka podobné režisérovy atributy nevadí, film je spíše mystickou pohádkou. Ale u zobrazení reálného světa jde o tragédii. Najdeme zde vše - sraz americké rodiny na Den díkůvzdání, zmíněnou sexuální revoluci v Connecticutu, a to navíc na pozadí Nixonova skandálu, aby se tomu dodalo zvnějšku reálných prvků. Problém je, že zvnějšku. Samotné postavy trpí klasickým voděním za ručičku od autora, který jim říká, co mají dělat, než aby šlo o skutečné charaktery. Vnějškovým ozvláštněním jsou i zajímavé obrazy kamery, ale ani ty nás nenechají otevřít nitra hrdinů. Naopak - někdy si říkáte, proč se v těch intimních dialozích ty postavy chovají tak neskutečně pitomě? Snímek tak drží nad hladinou skutečně jen herecké výkony. Pro povrchní vnímatele kultury, umění a života, tuším se jim říkalo snobové, jde však o ideální snímek, který by si z tohoto úhlu pohledu rozhodně zasloužil Oscara. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film o rozpade hodnôt a vzťahov v konkrétnom časovom úseku 20. storočia. Američania majú veľmi zvláštnu morálku, ktorej odlišnosť vystúpi na povrch najmä pri zmenách, a v ktorej sa pravidlá a hranice určujú konvenciou. Film má veľmi dobré herecké obsadenie, pričom ženské predstaviteľky (Joan Allen, Christina Ricci a Sigourney Weaver) u mňa bodovali viac, ako ich mužské náprotivky. Aj keď ma film zaujal, tri hviezdičky sú výrazom sklamania nad tým, že režisér sa postavil do úlohy pozorovateľa života, ktorý nezaujíma k videnému takmer žiadne postoje. Ako vedec, ktorý sa iba tak kochá obrázkami v mikroskope, lebo je momentálne bez výskumnej úlohy. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výkladní skříň tvorby režiséra Ang Lee. Ambiciózní psychologické drama, které se snaží zachytit krizi morálních hodnot na příkladu postupného rozkladu dvou manželství. Snímek má sice vytříbenou formu, za kterou ostatně naděluji 5*, ale po obsahové stránce přece jen pokulhává. Emocionální dopad několika silných scén, jako je např. výměna manželek pomocí losování klíčů, je sice větší než u všech sezón Californication dohromady a je sympatické, že se film nesnaží z toho marasmu těžit a dívá se na počínání filmových postav s kritickým odstupem, jenže řádění živlů a osudná nehoda měly být katalyzátorem konfliktu a hnát své hrdiny ke katarzi. Tady to působí spíš jako tlumicí prvek, který zakrývá, že nikdo z těch, co se rozešli do svých domovů, své povahové rysy a chování nezmění. Slaboch zůstane zbabělcem, sobec sobcema a pokrytec pokrytcem. Po stránce hereckého obsazení jde o luxusní záležitost. Už jen pro tohle stojí Ledová bouře za vidění. A ještě jednou věcí je Ledová bouře zajímavá. Jedná se o jeden z posledních hollywoodských filmů, kde je jako běžná součást životního stylu střední generace zobrazeno kouření tabáku. Americká kinematografie se kdysi v nemalé míře zasloužila o propagaci tabáku na plátně, ale v polovině 90. let šéfové studií zavětřili změnu společenského klimatu a s předstihem, než mohl přijít tlak ze strany aktivistických organizací, a s pokrytectvím sobě vlastním se zapříčinili o to, že cigarety během kratičké doby z filmů zmizely. Jak říká hrdina filmu Děkujeme, že kouříte, pokud se dnes objeví ve filmu kuřák, je to buď psychopat nebo Evropan. Celkový dojem: 90 %. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Herecky poměrně přesvědčivé, chemie muž/žena průměrná, manžel/manželka velmi dobrá. Přesto ne však úplně věrohodná. Problém dospívání Lee zobrazil velmi citlivě a spousta scén chytne za srdce. Intimita je obrovská. Svět dospělých už tak excelentní není a dají se najít díry v ledu. Především pak nefungující třetí článek v podobě Sigourney Weaver, jejíž postava není dostatečně silná a výrazná. Za podívání to však zcela jistě stojí. Ang Lee je muž mnoha vizí. Tady byl blízko k naplnění jedné. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (14)

  • Tento film byl úplně premiérou pro Katie Holmes. Na tento film ji poslal manažer talentů Al Onorato. (ČSFD)
  • Film vyhrál cenu za nejlepší scénář na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)

Reklama

Reklama