Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Citlivě zrežírovaný nenápadný psychologický film o mezilidských vztazích se opírá hlavně o výborné obsazení: vedle problémů dospělých (Kline, Weaver, Allen) je velice dobře vykreslen i svět dospívajících (Maguire, Wood, Ricci, Hann-Byrd). Scénář (James Schamus) dostal cenu v Cannes, Sigourney Weaver pak cenu BAFTA a byla nominována na Zlatý glóbus. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem se vrátil k filmu, který jsem viděl už opravdu dávno a který jsem ohodnotil až podezřele vysoko. Při dnešní repríze jsem našel nejeden důvod ke snížení známky, ale rozhodl jsem se následovat svůj čistě subjektivní pocit z tohoto snímku, a ten mi jasně říká, abych ignoroval nedostatky a šel do plných. Mě tyhle dvě zvláštně vztahově provázané rodiny hodně bavily, drama bylo přítomno a při plném vědomí, Tobey Maguire ještě po všech neprskal pavučiny (což bylo fajn), Christina Ricci byla zase jednou Wednesday (což bylo ještě víc fajn) a já jsem si tu tichou depku znovu užil. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Po mé milované Zkrocené hoře je Ledová bouře druhým snímkem, který jsem od Anga Leeho zhlédla. Skvělé drama, zpracované civilně a bez jakýchkoliv zásahů klišé do příběhu. Bez snahy prvoplánově zapůsobit či snad ohromit publikum klasickým Hollywoodským formátem, vlastním spoustě snímků o rodinných vztazích. Excelentní herecké obsazení. Krásný a skvělý Tobey, který mě tím svým melancholickým, mlčenlivým výrazem naprosto dostal. V mnohých scénách jsem z něj doslova nemohla spustit oči. Parádní Sigourney Weaver, která zde vypadá křehce žensky a velmi přitažlivě:) Také mě velmi zaujal Adam Hann - Byrd coby Sandy a rovněž potěšil rozkošný malý Elijah Wood coby jeho bráška Mikey. A Christina Ricci má zkrátka talent. Thanks, Ang Lee. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Platí to isté, čo som písal o Malých deťoch, tak iba zhrniem, že niektoré filmy ako Americká krása zarobia obrovskú sumu peňazí a rovnako kvalitné snímky ako napríklad Ice storm aj s hviezdnym obsadením tento status z nejakého dôvodu nedosiahnu. Záverečná ľadová búrka je tak mrazivá ako rodinné a susedské vzťahy a tak silná, ako jej nešťastné následky a jej dopad na rodinu a priateľov. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nezávislý scenár v prevedení brilantnej réžie Anga Leeho s úžasne podmanivým hudobným motívom. Rodinná dráma, ktorá na malej ploche a s časovo minimálnym priestorom zachytáva osudy až ôsmych členov dvoch rodín s perfektne napísanými charaktermi postáv. Bravúrnosť však spočíva aj v jednoduchom predstavovaní hlavných postáv, kde na každú z nich stačí párminútová scéna a divák si dokáže behom pár slov, giest a záberov kamery utvoriť na ne vlastný dojem. A o tak jednoducho krásnom závere ani nehovorím. No a z hercov podstatne vyčnievala Sigourney. 85%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (14)

  • Film vyhrál cenu za nejlepší scénář na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Zahrnuté medzi „1001 filmov, ktoré musíte vidieť pred smrťou“, autor Steven Schneider. (Pat.Ko)
  • Píseň, kterou Paul (Tobey Maguire) a Wendy (Christina Ricci) poslouchají ve své ložnici „ „Mám jméno“ od Jim Croce – byla vydána 20. září 1973, právě v den, kdy byl Jim Croce zabit při havárii malého letadla v Louisianě. (aporve)

Reklama

Reklama