Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 2

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 268)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, když jsem Lukea Skywalkera, Hana Sola, Darth Vadera a další postavy Hvězdných válek potkala poprvé: bylo mi asi 10, film běžel na polském programu s jejich kouzelným rychlodabingem a já byla celkem u vytržení. Tý vado, střílelo se tam, šermovalo světelnými meči, čarovalo, byli tam roboti (jeden strašně roztomilý!), vesmírné lodě, stíhačky, silní hrdinové a princezny, všemožné obludky a děsivý, sípající padouch! Jiskřička mé příchylnosti ke sci-fi (fantasy) se rozhořela zase o něco více (na úplné vzplanutí musela počkat ještě pár let do Plyšáku). Když se na to dívám v současné době, musím se zprdla hrdla smát té pohádkové jednoduchosti, s jakou je pojata zápletka a vlastně celý SW svět, logika dostala hodně na prdel. Kromě toho je princezna Leia nejhnusnější aristokratka filmového plátna a C3PO nejotravnější postavou, jakou jsem kdy měla tu smůlu vidět a slyšet... hned po Jar-Jar Binksovi. Nedivím se nikomu, kdo "Nové naději" připrdne podprůměr, ale za sebe musím vyjádřit uznání Lucasově umu (ani dnes se po trikové stránce nemusí za svá 35 let stará díla stydět), jeho trpělivosti počkat s prequely desítky let na lepší technologie, jedna astra jde na vrub nostalgie, jednu můžu směle připlácnout za okouzlující úsměv i sarkasmus Hana Sola. 70% A hlavně by bez této inspirace nevznikl nejlepší film všech dob, Turecké Hvězdné války!: http://www.youtube.com/watch?v=tx7PYAAOwxE ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Jedného krásneho, slnečného dňa, asi tak pred desiatimi rokmi, sa vraciam zo školy, kde som zas dostal nakladačku od triedneho dementa (ale držal som sa statočne). Doma promptne hádžem tašku do šatníku medzi ostatné zbytočnosti, sadám si pred telku a do videa hádžem svoj obľúbený dokument o levoch, žralokoch a iných potvorách, ktoré by som chcel mať po ruke nabudúce, keď si na mňa začne opäť niekto vyskakovať. Ale čo to? Na obrazovke roluje voľajaký modrý text oznamujúci mi, že kedysi dávno v preďalekej galaxií sa stalo niečo veľmi nepekné. "Hej, koho to zaujíma?! To si foter nevie nájsť iný pásku na svoje blbé filmy?" ... (približné po dvoch hodinách sledovania) ... "To bola bomba!!! Teš sa dement, tas svoj meč!" Očarujúci film a kúzelný výlet do sveta, ktorý je od nás bohužiaľ až príliš, príliš ďaleko... (časť druhá) ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

80% - Začátek epické trilogie jak se patří. Diváka vtáhne okamžitě svou dynamikou, atmosférou, fantazií, designem, nápaditostí uniforem, a především Williamsovou hudbu, která je jedním z hlavních pilířů popularity celé ságy. V Epizodě IV se seznámíme s celým systémem fungování dávné a daleké galaxie. Dobří rebelové proti zlým imperialistům, světlá Síla proti temné, ultimátní zbraň, nevyzpytatelné příšerky, mnoho leteckých bitev i menších přestřelek, a sem tam i nějaká ta šermovačka ;o) Tento film je pro mě jakousi hlavní ikonou fenoménu Hvězdné války. Nová naděje nám předvede všechno, na co se můžeme těšit i nadále, včetně mnoha budoucích klišé, a tvůrcům dalších dílů tím stylově hází rukavici –i se zbytkem ruky. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Science Fiction klasika, ktorá raz a navždy ovplyvnila žaner a to spôsobom priam nevídaným. Nezmazateľne sa však zapísala aj do môjho života ako prvý veľkolepý kinozážitok a predznamenala môj ďalší záujem o film. Od zhliadnutia Special Edition už uplynul nejaký čas a Nová nádej nie je ani zďaleka tak bezchybným predstavením ako kedysi, ale hoci mi je nová trilógia je z istých dôvodov možno aj o niečo bližšia ako pôvodná, na niektoré zážitky sa proste nezabúda. A počiatok tejto veľkolepej ságy medzi nimi nemôže chýbať. ()

Don Jebal 

všechny recenze uživatele

No pre mňa to dokonalé nie je, aspoň teraz keď som si to po rokoch pozrel. Ale rozhodne to svoje kvality má, hlavne čo sa atmosféry týka. Troška mi vadilo že Darth Vader tu nemá viacej priestoru a akčné scény boli trošku zle zostrihané. Inak ale film nenudí a zaslúžene patrí ku kultovým filmom histórie. Tržby filmu Tu ()

Galerie (279)

Zajímavosti (589)

  • Hvězdným válkám je často vyčítáno, že lodě ve vesmíru vydávají zvuky (střelba, motory apod.), což by nemělo být ve vakuu možné, protože se v něm zvuk nemůže šířit. V expandovaném univerzu (například v sérii „Nový řád Jedi“) je tento jev vysvětlen tak, že většina lodí zvuky pro piloty simuluje, aby se mohli lépe a intuitivněji orientovat, přičemž zvuky jsou simulovány tak, aby lodě a zbraně zněly stejně jako v atmosféře. (vojtaruzek)

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Reklama

Reklama