Reklama

Reklama

Ratchedová

(seriál)
  • USA Ratched
Trailer 1
Drama / Krimi / Mysteriózní / Thriller
USA, 2020, 7 h 15 min (Minutáž: 46–62 min)

Předloha:

Ken Kesey (kniha)

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sarah Paulson, Finn Wittrock, Jon Jon Briones, Judy Davis, Harriet Sansom Harris, Cynthia Nixon, Hunter Parrish, Amanda Plummer, Corey Stoll, Sharon Stone (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Je rok 1947 a Mildred Ratchedová začíná pracovat jako ošetřovatelka ve špičkovém psychiatrickém ústavu. Za jejím dokonale upraveným zevnějškem se ale skrývá čiré zlo. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (95)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Pokud práci Ryana Murphy sleduji již 15let, je snadné ho vidět na první pohled :) Ale to není myšleno vůbec ve špatném :) Miluji, když tam obsazuje opakovaně stejné herce a pohled na Wittrocka mě snad nikdy neomrzí ;) Seriál je skvělý :) Je rychlý, zároveň v důležitých místech pomalý, drzý, násilný, nepříjemný a hodně Murphyovský - nechcete to prostě zažít ;) ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Hned ze začátku se Ratched tváří jako mix Psycha a Osvícení, aby se pak převlékla do hávu z Mlčení jehňátek a poklonila Bonnie a Clydeovi, jenže nakonec skončí pomalu jako Carol Todda Haynese. Vymazlené a do detailu vykreslené omalovánky, které jsou ale na míle vzdálené od syrové nálady a atmosféry Přeletu nad kukaččím hnízdem. ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

Jenom jsem žasnul, žasnul a žasnul. A že už jsem v životě ledaccos viděl. Ale tohle je vizuální porno. Tolik krásy pohromadě mi ještě nikdo nikdy nenaservíroval. Chci měnit interiér svého bytu, chci měnit svůj šatník, chci do Mexika, chci veterána v zelenkavé barvě, chci měnit k lepšímu celý svět! A ty herecké výkony (Charlotte, guvernér, Betsy, Dr. Hanover...)- jsem z toho na hadry. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jo, je to nepřiznaná série AHS, ale zase proč ne? Nehledě na to mi připadalo, že se tu někde vznáší Kingův duch a to tomu celému dodalo na osobitosti. Bavil mě samotný příběh sestry Ratchedové i její charakteristika coby chladnokrevné mrchy se srdce. Samotné vylíčení jejího dětství v dětském divadle považuji za jeden z vrcholů seriálu. Murphy a spol. se nekrotí ani v případě drastických scén odehrávajících především během léčebných procedur a pecková je i do určité míry přepálená stylizace konce 40.let. Co se týče -SPOILER- lesbické orientace hlavní hrdinky, tak nevím, nakolik je to úlitba dnešní době, ale na druhou stranu se Sarah Paulson a Cynthií Nixon se něčemu podobnému dalo asi těžko vyhnout a navíc důležité je, že to nepůsobilo rušivě či účelově. Výhradu tak mám k jisté nevyváženosti, kdy druhá polovina série pokulhává za tou první. Ale to se snad s další řadou spraví. 85% ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Hannibal revival. Patologicky deformovaná reinterpretace legendární postavy, kterou si Ryan Murphy obalil svým bizarně úchylným hororovým hávem ála AHS. Bohužel, stylizaci jsem nepochopil ani ve vnitřní diegetické logice, ani s ohledem na vzor, ze kterého se vychází. Ze sestry Ratchedové z Přeletu zde zbyl jen účes a jméno, jinak dost dobře nechápu, proč si Murphy prostě nevymyslel jinou fikční postavu, kolem které by svou další freak show obestavěl. Ale to by mě ve výsledku nesralo, stejně jako pro mnohé jistě frustrující eklektičnost, se kterou Ratched proplouvá od detektivky k hororu, od milenecké road movie ála Bonnie a Clyde k Hitchcockovi, od naprostého bizáru sklouzávajícího ke komedii k vážným LGBT, MeToo a woman empowerment tématům. To by mě možná nakonec i bavilo, kdyby to (stejně jako ten Hannibal) nebyl od začátku do konce ten bizár konstrukt vyplněný od A do Z patologickými figurami, jejichž jediným účelem je BÝT DIVNÝ a TRAUMATIZOVANÝ. Pak mi zkrátka všechny momenty, kdy doposud apsychologizované tipy projevují nějaké emoce či ambivalenci, přišly tak akorát k smíchu. Špatně, Ryane. Ten vizuální cit a nadání pro stylizované výjevy ála minulé éry Hollywoodu by příště měly být investovány s větší rozvahou. 50 % ()

Galerie (116)

Zajímavosti (2)

  • V záverečnej scéne Edmund (Finn Wittrock) priláka pozornosť svojej sestry Mildred (Sarah Paulson) prostredníctvom článku v novinách, ktorý sa týka vraždy niekoľkých zdravotných sestier – ide o odkaz na vraždy spáchané Richardom Speckom. (Richard Benjamin Speck bol americký masový vrah, ktorý jedného v noci systematicky znásilňoval a v noci 13. júla do skorých ranných hodín 14. júla 1966 mučil a vraždil osem študentských sestier z komunitnej nemocnice v južnom Chicagu.) (Kreminka)

Reklama

Reklama