Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana na experimentálnu liečbu drogou L-DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (656)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Před projekcí jsem se zařekl, že prostě neuroním ani slzu. Hodinu a padesát čtyři minut se mi to dařilo celkem slušně, pouze husí kůže a trocha špatného pocitu, ale v posledních pár scénách to nešlo, spustilo se slzavé údolí, odpálil emocionální granát a já jsem stále plný šrapnelů. Awakenings je neuvěřitelně lidský film, který pomalu plyne, silně působí na člověka od první minuty a dává mu zabrat, střídají se pocity radostí (skupina ožívá) a smutku (Leoparda odvádí do vězeňské místnosti), nadšení (procházka městem při Time Of The Season) a zklamní (epilog v psané podobě). Pocitů zažijete spoustu, ale všechno umocňují herecké výkony, De Niro byl fantastický, tenhle herecký koncert, avšak smutný se zapíše do dějin. Williams zahrát svojí postavu civilně a lidsky. Celkové osazenstvo v ústavu dosahuje obrovských výkonů, perfektně zobrazují změny po lécích a následných neúspěších. Krásný film, a možná bych ho srovnal i Formanovým Kukaččím hnízdem. Někde mezi čtyřmi až pěti. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ostatní říkali, že to nepůjde. - A nešlo! - Já vím, dokázal jsem to!" Dr. Sayer opustil laboratoř a vydal se "živit a zavlažovat" pacienty očividně ignorující vnější podněty. Jenže každý se dá při správné konstelaci hvězd oživit - hudbou, tenisákem, karbanem či lékem L-dopa a to je na tomto snímku to zábavné. A taky to vyvolává spoustu emocí. Proto považuji za nečestný a nesportovní ten nekompromisní tlak na výrobu slz a to zákeřným nasazením melancholických smyčců a klavíru ještě před úvodními titulky. Bráním se odebráním jedné původně zvažované hvězdy a poučením tvůrcům, že u mě se přílišné tlačení na citovou pilu nevyplácí. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Výborní Williams a De Niro, o ktorom som presvedčený, že by zahral aj slnečnicu trepotajúcu sa vo vetre ak by bolo treba:) Verím, že príbeh vychádzal z reálnych skutočností, no vo filmovej podobe bolo niekedy príliš pátosu a silených emócií a najmä- celá problematika bola značne zjednodušená (napr. pacientom sa podá liek a oni zázračne za chvílu "ožijú"). Prvá hodinka bola fantastická, no potom zrazu dej skĺzol do zbytočných scén, ktoré má tak rada Akadémia. Našťastie posledná vyše polhodinka vracia všetko do normálu...škoda, potenciál ostal nie úplne využitý, napriek tomu výborná dráma. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Celkom nadhodnotené (zhruba 75-80% by mi sedelo viacej), ale i tak celkom pôsobivá a dojemná dráma. Snímka, ktorý rozpráva príbeh významnej udalosti z oblasti medicíny a zároveň nám otvorene predkladá to, čo každý z nás vie, ale málokto si danú myšlienku skutočne uvedomuje - máme žiť naplno, využiť predostretú príležitosť, nepresedieť život doma na zadku za krížovkami, ale vychutnávať ho plnými dúškami, pretože nie všetkým sa dostane takého daru a pretože jedného dňa môže byť už neskoro. To bol odkaz Leonarda Lowea. P.S. De Niro a Williams palec hore. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborné drama, které dojímá, ale citově nevydírá. Má inteligentní scénář, ani na chvíli nesklouzne do patosu a působí dost opravdicky. Robin Williams je jako doktor Sayer obrovský sympaťák, ale hlavní hvězdou snímku je Robert De Niro, který zahrál neuvěřitelně uvěřitelně a jeho herecký výkon považuju za 1 z nejlepších, který jsem kdy viděl. Snímek navíc také nutí diváka přemýšlet a to se mi líbí. Hodnotím plným počtem * a vřele doporučuju. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Před natáčením studovali herci chování pacientů po encefalitidě. Robert De Niro (Leonard Lowe) a Robin Williams (Dr. Malcolm Sayer) strávili dokonce nějaký čas v nemocnici pozorováním těchto lidí. (Kulmon)

Související novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (více)

Reklama

Reklama