Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana na experimentálnu liečbu drogou L-DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (20)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. prosince 1990 v Century City v Kalifornii. (Varan)
  • Natáčení probíhalo v americkém státě New York od 6. října 1989 do 16. února 1990. (Terva)
  • Robin Williams (Dr. Malcolm Sayer) ve filmu léči Parkinsonovu chorobu. Paradoxem je, že sám Williams touto chorobou na sklonku svého života trpěl. (-Dawe-)
  • Protože se scény točily v opravdových léčebnách, lze občas slyšet výkřiky skutečných pacientů. (Stanley619)
  • Když se Leonard (Robert De Niro) poprvé po lécích "probudí" do normálního stavu, jde téměř bez potíží. Podle odborníků by toho nebyl schopen, když pořádně léta nechodil. Jeho svaly by to nezvládly. (bfa)
  • Kámen, na kterém stojí Leonard (Robert De Niro) u vody, se jmenuje Killy Rock. Nachází se v Edgewater Park v newyorském Bronxu. (bfa)
  • Slavný hráč na saxofon Dexter Gordon, který ztvárnil postavu Rolanda, zemřel osm měsíců před premiérou filmu. (HellFire)
  • Před natáčením studovali herci chování pacientů po encefalitidě. Robert De Niro (Leonard Lowe) a Robin Williams (Dr. Malcolm Sayer) strávili dokonce nějaký čas v nemocnici pozorováním těchto lidí. (Kulmon)
  • Film je spomínaný v seriáli Dr. House v epizóde Kóma v súvislosti s prebudením pacienta z kómy. (AxelWers)
  • Pri nakrúcaní scény, v ktorej sa doktor Sayer (Robin Williams) a ochranka pokúšajú zastaviť unikajúceho Leonarda (Robert De Niro), Williams nešťastne zasiahol De Nira do tváre svojim lakťom a zlomil mu nos. De Niro neskôr priznal, že jeho nos bol zlomený už predtým do opačnej strany a toto zranenie ho narovnalo späť. (sellsakul)

Související novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (více)

Reklama

Reklama