Reklama

Reklama

Šílený Max: Bojovník silnic

  • Česko Šílený Max 2 (více)
Trailer

Jen málo snímků v historii akčních filmů se může rovnat Šílenému Maxovi 2. Nabitý dobrodružstvím, rychlostí i krveprolitím vás vystřelí do světa, kde se post-katastrofická budoucnost setkává s mytologií minulosti. Nebo jednodušeji, jeden z nejúžasnějších kaskadérských filmů vůbec. Před sérií Smrtonosných zbraní a Maverickem (1994) se Mel Gibson proslavil jako Max, osamělý hrdina brázdící australské silnice v nikdy nekončícím pátrání po palivu. Proti němu a hrstce obránců skladu s palivem stojí bizarní válečníci pod vedením Humunguse, který nebere žádné zajatce. Když začne bitva, není cesty zpět, „divoká zábava a fantastický zážitek z filmu." (Sheila Benson, Los Angeles Times). Se Šíleným Maxem na vaší straně nebude o akci nouze. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (592)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Sádra-malta a k tomu ropa, to nemůže neklapnout, řekl si zřejmě George Miller (v traileru k Fury Road drze titulovaný jako "Mastermind"... WTF?). A dá se říct, že to tak v podstatě je, ale opět to není zásluha režiséra a scénáristy v jedné osobě, ale jen a pouze kameramana Deana Semlera (který se poté podílel na mnoha a mnoha filmech, z nichž nejde nezmínit Tanec S Vlky, za který sám dostal Oscara). No dobře, možná svoji roli sehrává i charakterní australský honácký pes:) Anebo možná taky Gibson, který předvádí svůj part westernového osamělého pistolníka slušně. Vlastně celou zápletku jde popsat jako ryze westernovou, takovou tu "gang zlých pistolníků obléhá hodné osadníky, a náhle přijíždí On". Čili opět vykrádačka, jejíž jediné originální prvky se týkají rekvizit. Nicméně na rozdíl od jedničky druhému Mad Maxovi jeho legendární statut rád přiznám, protože byť je to slepenec klišé, jakž takž to má hlavu a patu, a hlavně výborně natočené akční scény, v nichž tentokrát opravdu je (díky zmíněnému Semlerovi) na co se dívat. Mad Max 2 je po zásluze částí popkulturního dědictví, a zpodobnění nájezdníků z pustiny se stalo vzorem pro téměř každý další film (a nejen film, viz třeba Fallouty) z postapokalyptického prostředí - nebo alespoň pro ty, které chtěly být tak či onak "zábavné". Navíc je nutné říct, že třeba finále Doomsdaye (2008) kopíruje styl Mad Maxe, ale působí neskutečně dementně - tady ty honičky a kolize fungují výborně, a taky jich tam je výrazně víc než v prvním dílu. Není to umění, a vzpírám se dát čtyři hvězdy, ale červených sedmdesát rád přiznám. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Krouží a krouží. Útočí a útočí. Jako vzbouření mravenci pomatení pachem benzínu." Žít v postapokalyptickém světě, tak se nejdřív postarám o bezpečí, pak o jídlo a nakonec si najdu koutek na sex. Tady však jde o pohonné hmoty, o které se bojuje a přitom se projede spoustu paliva. Takže dává to smysl? A není to jedno? Akce je to tiž parádně béčková, která navíc nabízí jedinečná vozítka, nádhernou Válečnici s lukem a zábavného Gyrokapitána s hadem. Proti tomu rozhodně nic nemám, jenže ten legendární Max mě nechává poměrně chladným. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu jsem se hned vrhnul na druhý film Mad Max. Tentokrát už je Max opravdu drsný, má špinavé oblečení, zarostlou tvář, rozcuchané vlasy a jeho chování je opravdu barbarské. Jaká změna proti původnímu filmu, kde tento mladý Australan vypadá, jako nevinný kluk v čisté uniformě a ctí jakési zákony. Dvojka se už odehrává jenom v poušti, kde Max a jeho squadra bojují proti nebezpečnému gangu. Spousta akce, stejně jako v prvním snímku, opět skvělá hudba a herecké výkony, ale kouzlo už jaksi vyprchalo. I přesto jde o zajímavou podívanou. Lepší tři hvězdy. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Civilizace, jak ji známe, už neexistuje. Přeživší lidé se sdružují do komunit kolem nerostných zdrojů a snaží se odolávat neustálým nájezdům motorkářských gangů, které nutně potřebují palivo pro své stroje. Nejlepší díl série. Ba, co víc, nebojím se tento film zařadit k nejlepším akčním filmům všech dob s naprosto úchvatnou závěrečnou automobilovou honičkou (kamion vs. motorky a buginy). A Max, ten už pozbyl poslední zbytky pudu sebezáchovy. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl je přesně takovej, jak měl vypadat první. Prostě správně postapokalyptická atmosféra, vostrej pirát silnic Mel Gibson a proti němu pěkně drsný protivníci, i když teda zrovna ten úplně nejhlavnější měl jen nějaký malý trenky a vypadl spíš jako otrok a druhej hlavní mělo zase díry na prdeli, takže vypadal jak když vylez z nějakýho sado maso salónu, ale jinak pankáči to byli parádní a skvělý soupeři pro Maxe, ale trošku zamrzelo, že se nekonal žádnej závěrečný souboj, ale jinak už neni na co bych si moh stěžovat. ()

Galerie (162)

Zajímavosti (42)

  • Film byl pro severoamerickou distribuci přejmenován na The Road Warrior, protože původní Šílený Max (1979) tam v té době nebyl uveden v širší distribuci. Název Mad Max 2 (používaný mimo Severní Ameriku) by tak mohl diváky zmást. (ČSFD)

Související novinky

Šílený Max počtvrté!

Šílený Max počtvrté!

20.03.2007

Vůně benzínu, písečné exteriéry a jeden vyšinutý ex-policista.Vzpomínáte? Už je tomu bezmála osmnáct let, co se na velká plátna dostal silniční policista v podání Mela Gibsona. Rodinu mu zabili, při… (více)

Reklama

Reklama