Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedm mladých lidí ve věku od 23 do 33 let se na konci devadesátých let ve velkém městě pokouší praktikovat cosi, čemu se dříve říkalo milostný vztah. A tak na sebe milostně narážejí a nechávají se unášet napříč dlouhodobějšími či krátkodobějšími vztahy, které je dovedou zpět do samoty. Robert pracuje v cestovní kanceláři a rád rozplétá a splétá osudy lidí. Napomůže rozchodu Hanky a Petra, který se pokouší pochopit život skrze nahrávky „opravdového života“ pouštěné do éteru. Zatímco je Hanka pronásledována Ondřejem, do té doby uznávaným lékařem a otcem rodiny, seznamuje se s Jakubem, jehož pozitivnímu pohledu na svět pomáhá pravidelné užívání marihuany. Na druhé straně to ale způsobuje zhoršování jeho krátkodobé paměti, takže se v jejich vztahu objevují problémy. Zklamaná Hanka hledá pochopení u rodičů, ale doma najde jen dvacet Japonců sledujících „normální rodinku při normální večeři“. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 084)

paascha 

všechny recenze uživatele

Další film, u kterého mi chybí koment, to je divný...? Každopádně jde o jeden z těch zlomových, i když po Knoflíkářích už ne překvapivých, filmů, které zasáhly celou republiku. Nás, myslím pamětníky, tím, jak otevřel téma hulení, vztahová promiskuita, magoření a směšnost pravidelné práce, ty předtím tím, jak jim ukázal, jak a čím žije minimálně část jejich budoucnosti, a smrádky, co v době premiéry ješte kadili do pampersu tím, jak jim dnes ukazuje, že i fotr balil špeky:-)))) ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

To, že je Zelenka tak trochu magor, co se jeho Samotářského scénáře týká, pochopil asi každý, já musím dodat, že sice originální, ale u mě to prostě na nějaký nadstandardní zážitek nestačilo. Těžko říct, jestli je to proto, že jsem film viděla až 9 let po premiéře a každý kolem o něm mluvil jako o totální bombě a já tedy očekávala příliš, nebo je to tím, že mi bylo zatěžko uvěřit prapodivnému vzorku generace třicátníků. Některé scény jsou ale skvělé a chápu, proč je dodnes leckdo cituje. DVD: Disk je vybaven nezvykle bohatě, za to můžeme poděkovat režisérovi a producentovi filmu v jedné osobě, který ve svém komentáři mluví o tom, jak si sám vymyslel, že okomentuje část filmu, a ´donutí´ tak ostatní k vytvoření částí bonusových materiálů. Film o filmu, jehož podtitul zní ...aneb žádné historky z natáčení, je 15minutové video, tak trochu zmatené a opravdu se žádné ty historky nedozvíme. Na mě to působilo trochu jako snaha „nacpeme tam prostě něco“. Dalším bonusem je standardně trailer a fotogalerie s popisky. Najdeme tu přes 10 biografií hlavních herců a tvůrců filmu. Pro příznivce soundtracku jsou zde k poslechu dva videoklipy - Smoke under water a For that moment. Za kliknutí stojí i Festivaly a ocenění. Zajímavé jsou již zmíněné komentáře zúčastněných, nejlepší je asi Macháčkův, v kterém mimo jiné vypráví o tom, jak mu Jitka chtěla mermomocí strčit jazýček do pusy při líbací scéně. Celý komentář vypadá, jako kdyby na jeho nahrávání přišel dotyčný zhulený jako jeho filmová postava - neví, co by řekl a kecá o ničem. Zelenkův komentář je zcela civilní, dozvíme se něco více o procesu vytáření scénáře a o tom, že má úchylku na správné uvedení tvůrců v titulcích. Režisérům komentář vypadá ze začátku nadějně, ale nakonec se nic moc nového- krom počtu natáčecích dnů a Japonců nedozvíme (viz zajímavosti). Maximálně zjistíte, že během natáčení se mu zalíbila členka štábu a začali spolu chodit :P. Překvapením pro mě bylo 136 storyboardů k filmu. Trochu zbytečné je upozornění na webové stránky, které si každý aspoň trochu internetově gramotný člověk najde. Třešničkou na disku je exkluzivní bonus, ke kterému se můžete probojovat po úspěšném absolvování hry Přeměny (jednoduchá tipovačka). Jedná se o komiks na motivy Samotářů, který Zelenka po skončení natáčení vytvořil s výtvarníkem J. Švejdíkem. Na české poměry vskutku exotická a hlavně originální záležitost. Škoda, že to normálně nevydali. Bonusy zasluhují 90 %. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Pre mňa tento film obchádza prívlastok kultový pomerne dosť veľkým oblúkom. Veľmi dobrá reakcia na podobné komédie zahraničného typu, ktoré ukazujú skazenú spoločnosť, plnú nemravných ľudí, skazených chorobami a závislosťami novodobej civilizácie. Skôr ako komédia mi to prišlo ako občas veľmi súcitný a tragický film, ktorý ma okrem niektorých naozaj skvelo nabrúsených hlášok nedokázal rozosmiať, skôr zamyslieť sa nad touto vyobrazenou problematikou. Réžia a hudba bola naozaj veľmi trefne novátorská a aj neokukaní herci z tohto príbehu spravili to, čo asi tvorcovia očakávali. 80%. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// To je tak, když jdete po dlouhé době do kina na český film od jednoho z mála tvůrců, který podle vás za něco stojí a sejme vás to tak, že pak nechcete koukat na nic jiného. Naštěstí v případě Samotářů to je i fakt, že vidět je jednou, kouskovitě, před bůhvíkolika lety, vzhledem k mému zájmu také není zrovna sláva... ne, jinak. Je to kurva ostuda. A co že jsem si z toho dnes odnesl? Tak třeba to, že takový film můžu bez nadsázky označit jako zlomový. Je to český milník, velká generační výpověď, příběh sedmi lidí, který dokáže napsat jenom člověk, který je v prvé řadě inteligentní, zkušený a osobitý a v té druhé (protože bez ní by to nešlo) zatraceně talentovaný. A tím vším Petr Zelenka očividně je, protože tohle je jednoduše testament, který se ve své době trefil absolutně do černého. Ale víte, co je na tom úplně nejlepší? Píše se rok 2015, přichází nová generace, tentokrát už jí jsem součástí, a je pomalu na čase, abychom si udělali výpověď novou. Vlastní. A dost možná ještě smutnější. Pravdou totiž je, že jsme se za těch patnáct let *vůbec* nic nenaučili a pořád málo hulíme. (a protože jsem ten komentář měl utnout už někdy kolem trefy do černého, nebude snad nikomu vadit, když ještě v závorce pochválím režiséra Davida Ondříčka a kameru Richarda Řeřichy - jehož jméno si odteď zapamatuji, bez nichž by to taková pecka taky určitě nebyla. Díky!) 10/10 ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Hele Hanko, já ti musím něco říct. Já sem myslel, že teď spolu budem chodit, ale kluci z kapely mi řekli, že už jako…že už jako jednu holku mám.“ Potřeboval jsem nemálo let odstupu, abych si film dokázal plně vychutnat, ale vyšlo to. A to ať už tu ujetou a pohlcující atmosféru (spolu s výbornou hudbou), trhlé postavy a kreace jejich představitelů (Trojan, Macháček, Maciuchová či neokoukaná Mitevska), spoustu absurdních situací (některé z nich jsou navíc opravdu skvěle vypointované a pár takových se podařilo vygradovat až na hranici toho nejčernějšího humoru…třeba takové zapálení) a těžce „intelektuální“ rozhovory plné „vejšplechtů“, z nichž mě několik opravdu dostalo do kolen (nejsouvislejší „hláskovací“ pasáž je asi ta v taxíku). U pozdějšího Ondříčkova počinu Jedna ruka netleská jsem se sice smál častěji (navzdory velkému rozdílu ve zdejším hodnocení obou snímků), což bylo nejspíš dáno i tím, že tady bylo rozpracovaných až zbytečně moc dějových linek (i když propletených) a také se chvílemi hrálo více na vážno, ale i tak se Samotářům podařilo mě pořádně pobavit a těch slabších 5* nakonec přece jenom dám. „…a máš nás rád.“ – „Myslíš, že vás mám rád?“ – „Samozřejmě, že nás máš rád.“ – „Aha…“ ()

Galerie (28)

Zajímavosti (46)

  • Jiří Macháček (Jakub) mal v zmluve, že musí počas natáčania schudnúť, aby pripomínal človeka, ktorý pravidelne fajčí "trávu". (Raccoon.city)
  • Samotné natáčení Samotářů se vymklo kontrole hned první den. Marihuanu si totiž dal nejenom představitel hlavní role Jiří Macháček (Jakub), ale i rekvizitář, osvětlovač a i samotný režisér David Ondříček. Po prvním natáčecím dnu dal režisér hlavnímu protagonistovi, jasný pokyn: „Od týhle chvíle nejen že nesmíš dát zahulit někomu ze štábu, ale především nesmíš dát zahulit mně.“ (Posheidon)
  • Jiří Macháček (Jakub) byl při jedné scéně tak moc ovlivněný marihuanou, že mu dokonce museli nakreslit čáru, které se měl držet, aby šel k objektivu kamery rovně. (Posheidon)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

Reklama

Reklama