Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řidič starého náklaďáku Charvát (M. Perepeczko) se před půlrokem vrátil z vězení, kde byl za napadení. Kolegové jeho minulost znají, ale před svou bytnou Jarošovou (J. Obermaierová) a jejím desetiletým synkem Míšou vystupuje Charvát jako bezúhonný a spolehlivý člověk. Jedné víkendové noci muž sveze dvě studentky (J. Nagyová a D. Patrasová), kterým ujel poslední vlak. Neovládne své potlačované touhy a na odlehlém místě jednu z dívek znásilní a obě dvě zavraždí. Jejich těl se zbaví na velké skládce. Jenže mrtvoly druhý den objeví starý lesník, a tak se hned rozběhne pátrání. Vyšetřovatel Kameník (Z. Buchvaldek) se zpočátku nemá čeho chytit, tím spíš že korunní svědek záhy zemře na infarkt. Přesto se však díky pečlivé kriminalistické práci podaří dát dohromady několik stop, které ukazují správným směrem… (Česká televize)

(více)

Recenze (226)

sud 

všechny recenze uživatele

Dnes již legendární krimifilm. Ve své době šokoval drastickými scénami zavraždění stopařek a spoustu stopujících dívek jakmile uvidělo červený náklaďák Roman, utíkaly pryč. Dnes sice už tak šokující není, ale i tak je to velice dobrá a napínavá kriminálka s drsným koncem. Na syrovosti a autenticitě ještě nabírá fakt, že film je podle skutečné události. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Působivý kriminální snímek s temnou atmosférou, a vynikajícím představitelem v hlavní roli. Od začátku sledujeme vraha, který uškrtí 2 stopařky v podání Jany Nagyové a Dády Patrasové. Jejich mrtvoly jsou velice působivé a dobře namaskované. Také zabití vraha je na české poměry velice efektivní a propracované. Vrah v podání polského herce Marka Perepeczka je velice přesvědčivý hromotluk a působí neotřelým dojmem. Parádní zastřený hlas mu propůjčil skvělý český herec Vilém Besser. Původně měl roli vraha hrát Petr Kostka, ale tvůrci filmu si řekli, že by ho u nás lidi přestali mít rádi a dlouho by trvalo, než by se nálepky vraha zbavil, protože ta role byla hodně odpudivá, tak ji nabídli polskému herci, už i kvůli autentickému a neznámému obličeji. Marek Perepeczko byl jinak při natáčení velice milý a hodný chlap a když měl škrtit Dádu, tak mu to nedělalo moc dobře a sama Dáda mu říkala, at´ přitlačí. Výborný hudební doprovod obstaral Karel Svoboda a kameraman Josef Vaniš celý film točil v reálech jedinou ruční kamerou. Vznikl tak perfektní kriminální příběh, který byl inspirován skutečnou událostí - brutální vraždou dvou mladých dívek. ()

Reklama

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem neviděl už léta a rád jsem se na něj po dlouhé době podíval. A ejhle, na to, že je to 30 let staré, to vůbec není zlé. Trapných momentů je tu pomálu, režie je jednoduchá, ale funkční a ten polský herec je velmi příjemným překvapením. Škoda že před několika lety zemřel. Celkově velmi slušná krimi, která až na pár vyjímek dobře vzdoruje zubu času. A ty dnešní kraviny s přehledem převálcuje. PS: Mohl by mi někdo prosím vysvětlit, jak je možné, že u 30 let starého filmu, jsou líp udělané postsynchrony, než dnes u kteréhokoliv pořadu české televize? No, asi jsou záhady na které průměrný občan téhle republiky nikdy nepřijde... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Solidně natočené krimi podle skutečných událostí, kterého se zajímavě zhostil režisér Jindřich Polák. V titulní roli polský herec Marek Perepeczko předvádí solidní studii muže, který vraždí pro svou potřebu, ale ve skrytu duše si je vědom, že udělal něco moc špatného. V rolích obětí Dagmar Patrasová a Jana Nagyová a v roli vrahovi sousedky nic netušící Jaroslava Obermaierová, roli vyšetřovatele ztvárnil zesnulý Zdeněk Buchvaldek. Vyšetřovací postupy i metody jsou celkem autentické, nic moc přehnaného ani nepravděpodobného ve filmu není, až na ten komunistický úlevný závěr po dopadení vraha, je to zručně odvedené krimi. Nevadil lehký odklon od reality skutečných událostí, v rámci zlepšení dramatičnosti filmového děje, jako spíše absence diváckých emocí. U takového filmu jsou potřeba ve velké míře. 60% ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Kdyby to mělo trochu inteligentní konec, scény, v níž Charvát uteče ze závodu by nebyly tak úděsně odfláknuté, nehrál by tam Zdeněk Buchvaldek, postavy by nemluvily tak odporně spisovnou češtinou a Vilém Besser by Charváta i hrál a ne jen daboval (Marek Perepeczko sice hraje dost dobře, ale Besserův zamyšlený hlas se k poněkud buransky působícímu Perepeczkově zevnějšku moc nehodí - mimochodem, Besser měl podobně jako Václav Voska na filmy prostě smůlu, hrál jen v několika blbých agitkách a ze slušných rolí ho znají spíše rozhlasoví posluchači a zatvrzelí příznivci dabingu) a nebyly by tam zbytečné a špatné scény s tím fakanem, kterého Charvát unese, byl by to špičkový thriller s vynikající atmosférou a dobře vystavěným dějem, ne o moc horší než světové filmy. Psychologie postavy řidiče Charváta, který znásilňuje a zabíjí stopařky, je výborně propracovaná a scény s ním většinou nemají chybu, stejně jako špinavé a temné prostředí, které má tehdejšímu Československu nepochybně dost blízko. Film byl na svou dobu dost odvážný, nejen kvůli vraždícím a znásilňovacím scénám a docela krvavému snajprování na konci, ale i kvůli absenci jakéhokoliv agitkování, které se nevyhnulo ani nejoceňovanějším filmům té doby - Smrti stopařek překvapivě ano. Film, který má sice nějaké mouchy, ale přesto patří k nejpodceňovanějším českým filmům, který by si zasloužil podstatně větší pozornost. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (22)

  • Skutočný vrah Miroslav Somora nebol, ako ukazuje film, slobodný. Bol trikrát ženatý a s poslednou manželkou mal dve deti. (Raccoon.city)
  • Polského herce Marka Perepeczka pro postavu vraha objevil režisér Polák v barrandovské kartotéce a obsadil ho, protože uměl zahrát roli přesvědčivě. Perepeczko se kvůli filmu uvolnil na celé čtyři měsíce ze závazků ve Varšavě a režisér měl výjimečně k dispozici herce po celou dobu natáčení, což by s československým hercem nešlo tak snadno. (BoredSeal)

Reklama

Reklama