Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řidič starého náklaďáku Charvát (M. Perepeczko) se před půlrokem vrátil z vězení, kde byl za napadení. Kolegové jeho minulost znají, ale před svou bytnou Jarošovou (J. Obermaierová) a jejím desetiletým synkem Míšou vystupuje Charvát jako bezúhonný a spolehlivý člověk. Jedné víkendové noci muž sveze dvě studentky (J. Nagyová a D. Patrasová), kterým ujel poslední vlak. Neovládne své potlačované touhy a na odlehlém místě jednu z dívek znásilní a obě dvě zavraždí. Jejich těl se zbaví na velké skládce. Jenže mrtvoly druhý den objeví starý lesník, a tak se hned rozběhne pátrání. Vyšetřovatel Kameník (Z. Buchvaldek) se zpočátku nemá čeho chytit, tím spíš že korunní svědek záhy zemře na infarkt. Přesto se však díky pečlivé kriminalistické práci podaří dát dohromady několik stop, které ukazují správným směrem… (Česká televize)

(více)

Recenze (227)

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Film natočený na základě skutečných událostí i když pro filmové účely poněkud dramaticky upravený (podobně jako pozdější Bolero, které se skutečnými událostmi také nechalo jen inspirovat, ale doslovně se jich nedrželo). Myslím, že nadosmrti budu mít v mysli vyritou scénu znásilnění "princezny Arabely" Jany Nagyové a její následnou vraždu... Díky tomuhle filmu jsem pochopil, proč mě jako malému zakazovali rodiče koukat do noci na televizy (jéžiš voni vojely a uškrtily Arabelu... s tím se dětská duše špatně smiřuje) a taky jsem pochopil, proč mé sestře zakazovali stopovat. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ač za volantem náklaďáku Roman, není pan Charvát žádný romantik. Princeznu Arabelu v lese znásilnil a zardousil, princezně Xénii udělal pouze to druhé (zřejmě tam nechtěl po Vilibaldovi) a jsem přesvědčen, že kdyby stopoval i čaroděj Vigo, leží i on teď na skládce s natrhnutým netopýrem. Jsou pohádky z mechu a kapradí, které pan Majer dětem vykládat nebude.. Mírný nadstandard české detektivky normalizační éry, kterému svědčí větší prostor pro hrubiánského pachatele Perepeczka. Když však jako vrah uděláte tolik chyb, nemáte šanci ani proti VB v žigulících s prázdnou nádrží. Jsem si jist, že Honza Zeman by ho zadržel už před stádiem pokusu.. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno by som mohol ohodnotiť Smrť stopárok aj vyššie, ale tieto kriminálky už predsa len aj vďaka inej spoločenskej klíme, v ktorých sa odohrávali, stratili značnú časť svojho kúzla. Smrť je každopádne dosť originálny film, ktorý možno pripomenie aj nejaké tie kriminálky s Belmondom (záverečná automobilová "honička"). Pomerne drsná kriminálka, kde je hlavnou postavou vrah, čo poteší. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

No nevím, co proti této československé kriminálce někteří mají, ale mně se film líbil. Polský herec Marek Perepeczko předvedl velice dobrý výkon, který si určitě zaslouží uznání. Když jsem Smrt Stopařek viděl poprvé, byl jsem ještě docela malý a to vraždění mladých holek na mě dost zapůsobilo (teď nemyslím fakt, že je tam odhalená „Arabela“), ovšem své osobité kouzlo to má i teď po letech, přestože hlavně pronásledování a následné škrcení Dády vypadalo trochu komicky. Jinak má však příběh správnou atmosféru, která místy skvěle houstne, aby jí následovně vystřídala poněkud odlehčená pasáž. Tudíž určitě převládá spokojenost, kterou odměním nadprůměrným hodnocením. 70% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasický film kriminálního žánru z doby, kdy zde opravdu dobré české kriminální filmy viditelně chyběly. Není špatný, ale v podstatě se o žádné pořádné krimi nejedná, spíš sleduje psychický vývoj a později i psychologický rozbor hlavní postavy, tedy vraždícího řidiče Charváta. Ve své době tento jistě nadprůměrný film musel vzbudit jisté rozpaky, ale na druhou stranu měl být i jasným varováním pro mladé lidi, kteří rádi jezdili stopem. Na zapádě by z tohodle vzniklo jistě zmanité exploitation! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (22)

  • Tvůrci filmu nechtěli aby hrál český herec hlavní roli, proto hledali někoho neznámého. (M.B)
  • Polského herce Marka Perepeczka pro postavu vraha objevil režisér Polák v barrandovské kartotéce a obsadil ho, protože uměl zahrát roli přesvědčivě. Perepeczko se kvůli filmu uvolnil na celé čtyři měsíce ze závazků ve Varšavě a režisér měl výjimečně k dispozici herce po celou dobu natáčení, což by s československým hercem nešlo tak snadno. (BoredSeal)

Reklama

Reklama