Reklama

Reklama

Letopisy Narnie - Lev, čarodějnice a skříň

(seriál)
  • Velká Británie The Lion, the Witch & the Wardrobe

Obsahy(1)

Jednoho zcela obyčejného dne vstoupí čtveřice dětí - Peter, Susan, Edmund a Lucy - přes starou skříň do čarovné země Narnie. Čekají je tu úžasná dobrodružství, při nichž objeví fauny, přátelské bobry, obry i létající koně. O jejich přítomnosti se však dozví Bílá čarodějnice a jejich životy jsou v ohrožení. Je tu však ještě lev Aslan, který jim přispěchá na pomoc!
Podle slavné předlohy C. S. Lewise! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

sydney 

všechny recenze uživatele

Nemám v lásce mravokárné poučné příběhy. Říkají nám, co je správné a co se stane, když se to naše "správné" nebude krýt s tím jejich. Film se docela povedl a jistě bude mít řadu příznivců. Dal by se s úspěchem promítat v nedělních školách pro děti. Sorry, jestli jsem se někoho dotkla, nebylo to tak míněno. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Právě tahle Narnie, trochu s nadhledem řečeno "na koleně ztlučená", se mi líbí nejvíc. Právě ta (televizní) jednoduchost zpracování dělá z téhle verze tak sympatické pokoukání. Nevim, přislo mi to daleko víc přirozené než budoucí velkofilmy se stomilionovými rozpočty a vší tou "umělohmotností". Samozřejmě až na ty triky v podobě létající narnijské fauny:-) Ty jsou vážně jednoduché, ale zvyknout si na ně taky dá. Jinak mě tento televizní svět Narnie uchvátil. Herci fajn a přirození, hudba nezapomenutelná, výprava britská, ale poctivá a scénář vcelku věrně se držící předlohy. Sem tam nějaká ta vtipná hláška a povedené masky. A vůbec to není komentář psaný po 20 letech silně ovlivněný nostalgií z časů Magionu. Občas po Narnii šáhnu i dnes a nikdy nezklame. Prostě něco na tom je, jak na tomto zpracování, tak na samotné předloze C. S. Lewise. To se vše platí pro celou sérii. A musím ještě povrdit ortel vydaný ostatními uživateli nad českým dabingem: VINEN ZE ZNÁSILNĚNÍ JAZYKA ANGLICKÉHO I ČESKÉHO :-) ()

Reklama

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Kdo chce vidět mechanického plyšáka lva Aslana, nejošklivější zubaté děcko (představitelka Lucinky), co jsem kdy ve filmu viděl, geniální masky (starej bobr a paní bobra), výbornou záporňačku a totálně debilní a přitom okouzlující triky, tak si toto seriálové ztvárnění Narnie nenechte ujít. Jednoduše k popukání.. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tyhle Letopisy Narnie jsou přesně takové, jak jsem je mít nechtěl. Více divadelní než filmové a když si uvědomím, na jaké typy seriálů já jsem v současnosti zvyklý, tak tohle rozhodně nemá šanci uspět. Na druhou stranu chápu vysoké hodnocení ostatních. Je dost možný, že ten dabing tomu dělá skutečně svoje. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

6/6 Třetí adaptace Lva, čarodějnice a skříně poprvé sebou přinesla i další adaptace ze sedmidílného cyklu Letopisů Narnie. Předcházel jí animovaný film (1979) a čb desetidílný seriál (1967). Následovalo sloučení Prince Kaspiana a Plavby Jitřního poutníka, jakožto úvodu tzv. Kaspianovi trilogie, takže v závěru došlo i na Stříbrnou židli. Čímž byla na dlouhých patnáct let kapitola Letopisů uzavřena. V roce 2003 vyšla celá tato BBC anabáze ve sběratelské DVD edici se zajímavými bonusy. Čtveřice Pevensiových - Richard Dempsey, Sophie Cook, Jonathan R. Scott a Sophie Wilcox - si zavzpomínali na natáčení a povyprávěli o svých současných životech. Z dnešního pohledu velice pobavila stará proma ze show jako Breakfast News a Blue Peter, z nichž je jasné, jak rychle byly všechny tři série natáčeny a že se setkaly a s absolutně kladným ohlasem. A ačkoli dnes stejně absolutně televizní řešení BBC zastínily současné blockbustery, je možné si projít pro někoho možná až překvapivě detailní návrhy scény, kostýmů a celkové výpravy, které na svou dobu rozhodně nebyly špatné. Jediné, co mi osobně chybí ke štěstí, je tehdejší usnutí na vavřínech a nerealizování i zbývajících knih - Koně a jeho chlapce, Čarodějova synovce a Poslední bitvy. #bbc ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Kerry Shale a Lesley Nicol (manželé Bobrovi) se ve svých kostýmech pohybovali s velkými obtížemi – skutečný sníh navíc způsoboval, že herci neustále padali na zem a bez cizí pomoci se nemohli ani zvednout. Produkce dokonce najala dva asistenty, jejichž prací bylo těmto hercům pomáhat zpět na nohy. (fiLLthe3DD)
  • Vytvořit loutku lva Aslana trvalo tři měsíce – jeho hříva byla zhotovena z jačí vlny, zbytek srsti pak z potahů na autosedačky. Animatronickou loutku ovládali dva lidé. (fiLLthe3DD)
  • Počasí umožnilo natáčet s pravým sněhem, nikoli umělým. Představitelé dětských rolí byly před zimou chráněni tlustými kožichy, nicméně Barbara Kellerman coby Bílá čarodějnice takové štěstí neměla – kostým její postavy byl zhotoven z tenkého nylonu. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama