Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1979 měl premiéru detektivní film Diagnóza smrti. Poslední případ majora Kalaše natočil osvědčený autor kriminálního žánru Petr Schulhoff, který filmy s tímto kriminalistou natáčel již v 60. letech a jednalo se o snímky Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966) a Po stopách krve (1969). Major Kalaš se sice objevil také ve filmu Na kolejích čeká vrah (1970), zde jej však ztvárnil Jiří Sovák namísto Rudolfa Hrušínského...Napínavý příběh Diagnózy smrti je posazen do dvou rovin. Ta jedna líčí osud mladého muže, který se po autohavárii ocitá na urologickém oddělení. Je těžce raněn a život mu může zachránit pouze transplantace ledvin. Jako dárce přichází v úvahu těžce zraněná mladá žena, která byla nalezena v lese s vážnou zhmožděninou mozku. Major Kalaš a poručík Martinec se domnívají, že šlo o loupežné přepadení. Začíná se odvíjet složité a napínavé vyšetřování… (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

mortak 

všechny recenze uživatele

Prů...švih ve všech směrech. Temné, realisticky pojaté detektivky z let šedesátých plné napětí si tento kašírovaný normalizační dovětek nezasloužily. Major Kalaš jen bezmocně statuje v neživotných dialozích, které šroubovaně spojují práci kriminalistů a lékařů (jeho rozhovory s lékařem u vína jsou opravdu tragické a člověk oba herce lituje a zároveň obdivuje, jak se marně snaží dát postavám hloubku), čemuž odpovídají přepjaté herecké výkony (jak na vesnickém jevišti) a natahované dialogy s dramatickými pauzami skoro po každém slově. Celý film připomíná delší díl Malého pitavalu z velkého města, ovšem tentokrát s výjezdem do přírody. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tak jsme se dočkali návratu „starého Kalaše“ v podání Rudolfa Hrušínského, leč to bylo zároveň i poněkud smutné loučení. Do režisérského křesla se vrátil Petr Schulhoff, který této sérii vdechl onen punc nezapomenutelných detektivek československé tvorby, ale dle diváckých ohlasů už nedokázal navázat na úspěšnost svých třech předchozích filmů. Ani tento není vyloženě špatný (tedy alespoň já si to nemyslím), ale je pravda, že za svými slavnějšími předchůdci trošku pokulhává. Snad za to mohla i absence Brzobohatého, ale hlavně se tu nepodařilo navodit tak skvělou atmosféru. Ta ani tady není zlá, případ byl rozhodně zajímavý a ani vyvrcholení bych nechtěl zbytečně kritizovat. Jen to prostě jako celek sklouzlo do průměrných vod. Ale určitě jsem Diagnózu smrti neviděl naposledy. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Sice hodně okleštěná detektivka, ale přesto mne zaujala svou temnou atmosférou plnou unisexových postav, které jsou příznačné pro tu dobu ( vše je šedé, ženy vypadají jako muži atd....) + depresivní prostředí neutěšených prostor v nemocnici. Plné uvědomělých hlášek, ale výborná hypnotuzující hudba. Vilém Besser jako správný, ale drsný policista to je těžká váha :-) ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá krimi zabývající se vyšetřováním dvou zdánlivě nesouvisejících událostí : zranění mladé ženy v lese a autonehody nákladního vozidla. Případem je pověřen známý major Kalaš v podání R. Hrušínského, jemuž při odhalování neznámých skutečností asistuje více či méně úspěšně V. Besser. Během pátrání vychází najevo úzká souvislost mezi jednotlivými činy a poté už není pro zkušeného kriminalistu problém najít pachatele. Herecké výkony byly slušné, hlavní kriminalista Kalaš však ztratil jeho pověstný odstup a tajemno z předchozích dílů této krimisérie. Také samotný příběh nebyl tak ohromující, jak by snad divák mohl vzhledem k starším filmům s tímto charakteristickým vyšetřovatelem očekávat. Potěšilo mě obsazení P. Čepka, jenž i v malé roli předvedl své nezaměnitelné herectví. Přestože mám Seqeunsovy kriminálky ve velké oblibě, tento režisérův počin hodnotím pouze jako průměrný. Zejména časté zobrazování nemocničního prostředí bylo snímku na škodu, neboť rozmělňovalo stupňující se dramatičnost během vyšetřování. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Hrušínského herecký výkon je tradičně skvělý a také ostatní herci nehrají špatně, ale přesto film jako celek zoufale nefunguje. Nemá tah. Nejde přitom o "pomalost", ale spíš o to, že se ve filmu v zásadě nic moc neděje. Zápletka je sice vcelku dobře vymyšlená, ale celé to působí poněkud odtažitě a divák v podstatě ani nemá proč přemýšlet o tom, kdo je vrah. Částečně proto, že nám film o jednotlivých postavách prakticky nic neřekne, takže se s nimi nelze výrazněji ztotožnit. Problematicky vyznívá i určitá "ušmudlanost". Schulhoff se evidentně snažil o tísnivou atmosféru, ale prostředí nepůsobí tísnivě nýbrž sterilně. Celkový dojem: 60% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Hudební motiv filmu od Pavla Blatného je stejný jako druhý ústřední hudební motiv u filmu Klec (1973), ke kterému Blatný také skládal hudbu. (LiVentura)
  • Kromě Mostu a Prahy-Řeporyjí se natáčelo na Příbramsku, konkrétně v lokalitách Nové Dvory, Krámy a Lipiny. Na stěně služebny VB visí také mapa okresu Příbram. (rakovnik)
  • Schody nemocnice v úvodu filmu jsou schody nemocnice v Mostě. (VMa)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama