Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (196)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Svižná, dobře natočená a slušně vymyšlená detektivka. Major Kalaš (Jiří Sovák) coby zkušený lidský detektiv má po boku mladého nezkušeného Karlíčka (Jaromír Hanzlík) a s skvěle se doplňují v záležitosti vybouchlého vlaku, který vezl novou sérii bankovek. A že ten vlak dobře bouchnul! [4612. hodnocení, 166. komentář, 75%] ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to několikrát. Sem tam logika zločinu postrádá logiky. Ale Kalaš vtipný (Sovák) na rozdíl od váhajícího a vážného (Hrušínský) má taky něco do sebe. Nemám námitek, tak bych to hodnotil. Škoda že se socialistická kinematografie nevěnovala Exnerovi a Kalašovi ve všech formách. Herci byli zaměstnáváni ideologickými píčovinami. Dnes jsou mrtví a nám zbylo těchto pár střípků s výbornou režií. ()

Reklama

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Tento film mám rád především pro odlehčenost, kterou mu dodává suchý humor majora Kalaše v podání Jiřího Sováka. Ale ani u tohoto filmu se nemohu zbavit dojmu, že scénáristé šlápli trochu vedle. Totiž když vyšetřovatelé konečně zjistili identitu a adresu pobytu "pana Trojánka" a rozhodli se jej navštívit, tak teprve nyní zjistili, že je po smrti a seznámili se s čerstvou vdovou - Květou Fialovou. Když potom v závěru filmu potřebovali zjistit, zda se pan Bláha nepohyboval v bydlišti "pana Trojánka" - tedy pana Velena a Fialové, nechali si pustit film, který policisté "hlídající" Trojánkův dům natočili, aby zde viděli ze vchodu domu odcházet nejen pana Bláhu, ale rovněž posléze paní Fialovou, jak běží volat do budky VB. Jen je mi záhadnou jak předem mohl někdo dát pokyn natáčet před vchodem Trojánkových, když se okamžitě po zjištění jeho adresy za ním vydali a už byl po smrti.... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Až na pár drobných naivit, kvůli kterým jednu hvězdičku dávám dolů, je to velmi zdařilá detektivka z dob, kdy se ještě točily a nemusely to být akční thrillery. Vynikající Sovák a Květa Fialová, spousta dalších výborných herců minulosti. Detektivka, jaká má být, je plná zvratů, do poslední chvíle nevíme, kdo střílel na kolejích proti náhodně projíždějící Regině Rázlové, Výborně ukázaná práce našich kriminalistů 70. let. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Čtvrté pokračování krimi příběhu s majorem Kalašem se už bohužel obešlo bez Rudolfa Hrušínského, kterého nahradil spíše komediálně naladěný Jiří Sovák a série tak ztratila svou nepřehlédnutelnou osobnost. Příběh o zlodějích peněz z vlaku a několika vraždách ničím zvláštním nepřesahuje ostatní tradiční detektivky a řadí se mezi průměr. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Vrtulník v úvodu filmu je Mi-1M OK-OVG polské výroby. Původně testovaný jako sanitní. Pacient by se přepravoval v externí gondole vně vrtulníku. Gondola je na vrtulníku patrná. K používání však nedošlo kvůli nadměrnému hluku. (gug)
  • Kalašova hláška "pic kozu do vazu" zazní ve filmu celkem čtyřikrát. Zajímavé je, že tu poslední pronese elév Karlíček. (Robbi)
  • Radoslav Brzobohatý jako por. Lenk svou roli v reálném čase celou proleží, ať už v nemocnici nebo sanitním vagóně. Normálně se pohybuje pouze při retrospektivních záběrech při výpovědi ředitele banky. (Robbi)

Reklama

Reklama