Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Základem příběhu Vrah skrývá tvář je skutečný případ sedminásobného vraha Mrázka, který svého času vzbudil u veřejnosti velkou pozornost. Major Kalaš a jeho pomocník nadporučík Varga řeší složitý případ série vražd mladých žen. Nakonec se rozhodnou k riskantnímu pokusu – provedou rekonstrukci přepadení dívky, která jako jediná unikla smrti. Dívka však trpí psychickou poruchou a hrozí nebezpečí, že se její stav po rekonstrukci ještě zhorší… O vystižení atmosféry a tísnivého pocitu lidí žijících v kraji, kde se pohybuje neznámý vrah, se postarala i citlivá kamera Jiřího Vojty. Vedle Rudolfa Hrušínského se setkáte s Radoslavem Brzobohatým, Jiřím Pleskotem, Ferdinandem Krůtou, ale i s MUDr. Miroslavem Plzákem, který zde vytvořil roli psychiatra. Snímek zanedlouho po premiéře získal Cenu za nejlepší film roku... Postava majora Kalaše v podání výborného Rudolfa Hrušínského se objevila ve čtyřech filmech režiséra Petra Schulhoffa: Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979). (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s ostatními, že jde o jednu z nejlepších československých kriminálek, které jsem měl tu možnost dosud vidět. Samozřejmě společně s následujícím případem majora Kalaše Po stopách krve. Ten jsem z režisérovy (Petr Schulhoff) „série“ viděl jako vůbec první. Předchozí Strach nebyl rovněž špatný, ale tady už tvůrce vypiloval vše téměř bez jediné chybičky. Mrazivá atmosféra i psychologická stránka filmu byly zvládnuty na jedničku, našla se tu řada vedlejších vláken, které ještě více zamotávaly hlavu a totožnost vraha bude jistě pro nejednoho diváka skutečnou záhadou až do samotného konce filmu. Osobně jsem měl jiného favorita. Možných pachatelů tu byla celá řada a scénárista si s námi pěkně pohrával. Navíc tu řada herců (nejen hlavní dvojice vyšetřovatelů podali opravdu velmi slušné výkony). Tak to mám rád. Takže já dávám rozhodně palec nahoru a samozřejmě nemůžu jinak, než dát nadprůměrné ohodnocení. Jinak Zuzana Ondrouchová byla pěkná pohledná herečka a je velká škoda, že zemřela tak mladá. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Mrtvé mladé ženy jsou vždy předzvěstí prvotřídní zábavy. Tím spíše, když má jejich vraždění někdo jako volnočasovou aktivitu a vraždí je výhradně sériově, i když může v klidu prznit svoji dveru. Vše zůstalo na stejných kolejích jako předešlý díl. Zásadní obměnou si přišel pouze příběh, který byl o výrazný kus lepší a zajímavější. [80 %] ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Úplně z toho na člověka dýchne socialismus, s celou tou zchatralostí. Atmosféra je hutná a najít v té spoustě divných typů vraha není vůbec jednoduchá věc. Hodně tomu filmu pomáhá Hrušínský v hlavní roli. Jakmile se objeví na plátně, tak člověka baví každé slovo... Určitě jedna z top českých detektivek. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá detektivní škola, jejíž jedinou slabinou je železná pravidelnost opakujících se vyšetřovacích postupů. Zatáhnout do případu více temných lesů nebo psychologie, šlo by o mistrovské dílko, protože udržování zvědavosti směrem k odhalení identity vraha jde Shulhoffovi moc dobře - já jsem ji tedy dopředu neprokoukl... 80% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Režiséra Petra Schulhoffa známe spíše jako autora sociálních satirických komedií. Jeho doménou však byly i výborné detektivky. V nich kladl velký důraz na atmosféru a na co nejpřesnější vylíčení policejních postupů. Dvojici kriminalistů - majora Kalaše a nadporučíka Vargu - uvedl už v roce 1963 ve filmu Strach, podle knihy Eduarda Fikera. Hlavní roli svěřil Rudolfu Hrušínskému, který se jí zhostil tak, že se mu tehdy říkalo český Maigret. Roku 1966 následoval právě film Vrah skrývá tvář, roku 1969 Po stopách krve a konečně o celých deset let později, roku 1979, Diagnóza smrti. (Pro úplnost nutno dodat, že postavy majora Kalaše se jednou ujal jiný režisér, Jaroslav Mach, a ve snímku Na kolejích čeká vrah ji přeobsadil Jiřím Sovákem). Vrah skrývá tvář se točí kolem vražd tří mladých dívek, přičemž do poslední chvíle není jasné, kdo byl skutečným vrahem.  Příběh se odehrává na maloměstě a v blízkém statku poblíž lesa, i lidé jsou zde spíše uzavření do sebe, takže se pátrání i díky tomu protahuje. Skvěle vystavěná atmosféra a napětí však drží po celý film. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • Mimo Československa pronikl film také do jiných států Evropy, např. do Východního Německa (říjen 1966) či do Maďarska (listopad 1967). (Varan)
  • Film bol natáčaný i na zámku Hrubý Rohozec pri meste Turnov. (dyfur)
  • Film je inspirován případem sériového vraha Václava Mrázka, který byl v roce 1957 odsouzen k trestu smrti za celkem 150 deliktů, včetně sedmi vražd. (Dinsberg)

Reklama

Reklama