Reklama

Reklama

Září 1971. Spojené státy prohrávají válku ve Vietnamu. Roland Bozz je odveden a nastupuje do armády. Je to však neukázněný voják, který nerespektuje žádnou autoritu. Spřátelí se s dalším rekrutem, Jimem Paxtonem, ctižádostivým spisovatelem, který si své vojenské zkušenosti zaznamenává do deníku. Na rozdíl od Bozze se Paxton přihlásil dobrovolně. Po nástupu na výcvik jim velitel roty, kapitán Saunders, vysvětlí, že každý voják, který projde výcvikem ve Fort Polk, bude následně poslán do Vietnamu a že jakékoli jejich politické názory na válku, jsou irelevantní. Bozz má dobré znalosti vojenských předpisů a najde způsob, jak by se někteří vojáci mohli dostat z armády – například vojín Cantwell, protože má děti a ke všemu také postiženou manželku nebo vojín Mitre, nastoupil do armády, aby dokázal okolí svou mužnost, ale ukáže se, že je nervově labilní. Bozzovo přirozené vedoucí schopnosti a otevřenost vůči velení mu nakonec vynesou titul velitele čety. Je zde však i vojín Wilson, rasový fanatik a rozeštvávač, který ostatní neustále ponižuje. Bozz se s ním dostane do rvačky a snadno ho porazí, čímž si však vyslouží Wilsonovu neutuchající nenávist... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Silný americký protiválečný, ale možná ještě specifičtěji protiarmádní film. Antimilitarismus z něho doslova sálá. Joel Schumacher použil osvědčený přístup Stanley Kubricka a první půle jeho Olověné vesty, ale šel ještě dál tím, že chce vypovídat o vietnamském syndromu, ale celý příběh se odehrává ve výcvikovém táboře a končí ve chvíli, kdy jsou vojáci převeleni přímo do Vietnamu. Vietnam je pro tuto výpověď vůbec jen zástupný symbol - Tábor tygrů hovoří spíše o Američanech samých a o absurdnosti systému založeného na přehnaném militarismu. Bozz Colina Farrella je přirozený vůdce (nomen omen boss), který má ale vnitřní etický problém přijmout svou vůdcovskou roli právě v prostředí subordinace a armádní mašinérie. Nesdílí většinové ideály amerického patriotismu a válku chápe jako selhání a příležitost pro psychopatické jedince, střet s nimiž mu je také málem osudový. Střet lidského humanismu a perverze trochu připomíná Stoneovu Četu, Schumacher nevolí ale tak expresivní dějovou synopsi. Přesto natočil velmi silný film, který do mozaiky o podstatě konfliktu mezi USA a Vietnamem přináší další zajímavý střípek. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdo si myslel (i díky coveru), že uvidí další filmeček z Vietnamu bude řádně zmaten. Z něj totiž neuvidí nic. Příběh se odehrává ve výcvikovém táboře v USA kdesi v bažinaté Louisianě. Válka ve Vietnamu se nevyvíjí dobře a americká armáda povolává další a další mladé kluky z celých Států do výcvikových táborů, kde je starší seržové učí přežít v džungli. Po výcvikovém kurzu jdou totiž všichni bojovat s Vietcongem na druhou půli světa... Řada z nich jen nepředříkává moudra z armádních příruček, někteří si své nasazení tam v rýžových polích už prožila na vlastní kůži během prvních turnusů a tak dobře vědí co je džungle. K nepříteli mají sakra respekt a nsaží se to nacpat do hlav odvedencům. Mezi odvedenci jsou kluci vzdělaní i ti co nedodělali základku. Bozz se nad ně vyjímá, protože je to průserář a nectí autority, což je v běžném životě problém, ale v armádě je to přímo katastrofa . Díky průserům, ale zná dokonale armádní předpisy a víc co si může dovolit a co ne. Díky dírám v paragrafech a svým znalostem armádní byrokracie pomůže několika kamarádům z čety dostat se domů. Ví, že by tam na druhé straně světa neměli šanci přežít. Velitelé jsou na Bozze nasraní a nejraději by jej rozmačkali bagančatama v blátě. Uvědomují si však jeho vůdčí skrytou sílu i to, že jej muži respektují kvůli jeho přirozené autoritě... Jenže Bozz chce zdrhnout do Mexika a výcvik se chýlí k nástupu do AC130, kdy další stanicí bude Vietnam. ---- Ačkoliv to nebylo z Vietnamu, příběh zněl zajímavě. I Full Metal Jacket nebo Biloxi Blues se odehrávají ve výcvikových táborech a jsou to skvělé snímky. Já jsem tu měl problém s Colinem (Buzzem). Ne že by mu khaki mundůr a ježour neslušel, ale nějak jsem nevěřil tomu jeho vyjebávání se seržantem a jeho drzost k veliteli čety. Myslím si, že takovéhle hošany uměla armáda při výcviku tak sesoustružit, že na konci řvali jen YES SIR ! Podivná byla i ona náhlá proměna Buzze v leadera. Zajimavé, ale ne dechberoucí. Tři krytky na M16. * * * ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý urobil Colina Farrella. Drsný a búrlivý Ír sa síce mihol už v pár filmoch pred týmto, ale až Tábor tigrov ho dostal do nie ani tak diváckeho, ako skôr producentského hľadáčika. Rozhnevaných mladých mužov á la Frajer Luke mám rád, ale hoci Schumacher s Farrellom a Coleom Hauserom urobili veľa, nestačí to a výsledkom je (napriek špinavej, realistickej, obnaženej, ba až dokumentárnej atmosfére) priemer, ktorý málokoho dostane do kolien. Ale áno, Farrell tomu svojou neukáznenou charizmou dáva veľa. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Taková malá simulace na válku typicky po americku. Chlapci si hrají na vojáčky a na hrdiny a hledají sebe sama, i své možnosti. Některým iluze splaskla jak bubble gum, jiní se přizpůsobili nebo se o to aspoň snažili. V každém uzavřeném prostoru se najde všivák, podvraťák nebo práskač, který kope kolem sebe a plive jed. Ale každý je něčí hodný syn a touží po uznání a pohlazení. Zvlášť když se dá na cestu, odkud není návratu. Výběr Colina je trefa do černého - přesně ten týpek, kterému nikdo neodolá, i sebevětší tvrďák nakonec změkne. :-) Matthew Davis mu byl moc dobrým sparing partnerem. Nemůžu se ale zbavit pocitu, že rámec filmu neměl přesáhnout hrací plochu, jako bych stále cítíla vůni hamburgerů a hot dogů. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tak tohle patří bezesporu k nejlepším filmům Joela Schumachera. Tento jindy poněkud rozporuplný režisér mě filmem Tábor tygrů mile překvapil. Jde o velice zajímavě natočený příběh vojáků z výcvikového tábora, jehož hlavní a skutečně nejvýraznější postavou je vojín Bozz v bezchybné interpretaci Colina Farrella. Je ale třeba uznat, že i ostatní herci své role zvládli výborně - James McDonald jako brutální seržant Thomas, Shea Whigham jako krvežíznivý a pomstychtivý Wilson, Matthew Davis coby "pisálek" Paxton nebo Clifton Collins Jr. v roli stresovaného velitele oddílu Mitera. Tento film mohu s klidným svědomím doporučit všem, kterým se líbil třeba film Full Metal Jacket. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Slovo "fuck" je ve filmu vysloveno dvěstě sedmdesát šestkrát. (Bakllazaan)
  • Colin Farrell za svůj hvězdný výkon získal cenu pro nejlepšího herce od Bostonské společnosti filmových kritiků. (JARDAHONDA)
  • Pro dosažení větší autenticity se režisér Schumacher rozhodl natáčet na 16mm film místo pro Hollywood typičtějšího 35mm. Snímek díky tomu také částečně působí, jakoby byl skutečně natočen v 70. letech, do kterých je situován jeho děj. (Teabag)

Reklama

Reklama