Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 635)

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak sa povie historický veľkofilm, okamžite sa mi vybavia dva filmy. Braveheart a práve Gladiátor. Reálne historicky, vecne, fakticky ale aj po zábavovej stránke, zodpovedne prerozprávaný krásny príbeh. Ridleymu trošku menej vyšla psychologizácia postáv, no všetky ostatné faktory filmy zvládol na výbornú. Páčila sa mi najmä halucinogénna snovo-víziová predstava Maxima počas niektorých scén v priebehu filmu. 100%. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott dokazuje neustále, že má obrovské schopnosti pro vizuální stránku děje a díky dnes již legendárnímu Vetřelci bude vždycky patřit do učebnic o největších režisérech své doby. Gladiátor je sice mistrně natočené dílo plné úžasných filmových momentů, skvělé a dynamické kamery, ale narozdíl od klasických děl tohohle žánru jakým je třeba Spartakus a jemu podobní mu chybí duše. Moderní doba si žádá tvrdou a nesmlouvavou akci okořeněnou pořádně hutnou výpravou. Tu Gladiátor zaplňuje do nejmenšího detailu, ale divák má pocit, že je to pouhý film pro jeho oko, nikoliv film co by se mohl stát nezapomenutelným. Russella Crowea katapultoval na to největší herecké výsluní současnosti a naopak pro Olivera Reeda byl tím posledním políčkem na seznamu jeho filmů neb ještě při jeho natáčení odešel do hereckého nebe. Příběh nabízí několik situací co mají spád, co mají snahu vyvýšit se nad celkové pojetí filmu, ale bohužel je to asi všechno co může film nabídnout. Snaha vyprávět se mění v snahu neustále překopávat jeden příběh čím dál tím víc bombastickými záběry. Když bych to měl k něčemu přirovnat, tak si zkuste představit zakrslého mongolského šéfa firmy, pro kterého pošlou partneři místo svého firemního triskáče celé jumbo jet. Mohli by ho oslnit krásnou stíhačkou, ale oni musí ultra přebít všechno pompézností a velikostí. Z toho plyne jediné: Gladiátor se snaží být něčím víc než je mu ale ve skutečnosti dáno. Je to na čtyři hvězdičky, protože ta vizualizace je fakticky úžasná. Jen nesmíte zapomenout, že velkofilm se vždycky nerovná filmu nezapomenutelnému. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

V základu béčko srovnatelné s Arnieho Komandem a tuctem jemu podobných, jenže v tomhle případě opředené výbornou politickou a zároveň i osobní linií, vybavené spoustou dialogů, z nichž doslova mrazí, a od začátku do konce brilantně natočené mistrem Scottem, jenž by v tehdejší formě povýšil i kravské lejno na věc hodnou Oscarů. Plus nezapomenutelný Crowe. P.S.: Extended Cut je ještě lepší. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pro mě velkofilm takový jaký by měl být. Kvalitní režie, hvězdní herci, povedený scénář, perfektní kamera a skvěle vybraná doba gladiátorských zápasů. Russell Crowe výborný jako vždy. Joaquin Phoenix byl také perfektní, škoda že nedostal Oscara za vedlejší roli. Režie Ridleyho Scotta mě snad ještě nikdy nezklamala. Nějkaé malé výhrady by se určitě našly, ale nic není dokonalé:)...... ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Prototyp velkofilmu nového tisíciletí. Silně emoční příběh, bravurně snímaná akce a mistrovská režie. Nezapomenutelná hudba Hans Zimmera pak pouze dokresluje onu dokonalost. Děj se sice moc historie nedrží, ale přesto se pro mne jedná o jednu z nejlepších žánrovek, co jsem kdy viděl, nemluvě o brilantním Joaquin Phoenixovi. Na závěr mohu pouze dodat... My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next! ()

Galerie (115)

Zajímavosti (153)

  • Russell Crowe (Maximus) měl za sebou šermířský výcvik v době, kdy studoval na univerzitě v Sydney, takže jeho připravenost na bojové scény byla nadprůměrná. (sator)
  • Hláška „At my signal, unleash hell“, kterou pronese Maximus (Russell Crowe) na začátku filmu, byla použita norskou kapelou Satyricon na jejich albu „Volcano“ z roku 2002 v začátku první skladby „With Ravenous Hunger“. (Dufaq)
  • Russell Crowe (Maximus) s odstupem času uvedl, že když se Gladiátor začínal natáčet, tak měl značně nedotažený scénář. Sám herec se jej nebál označit jako absolutní odpad. Crowea to přivedlo k zásadním pochybám, a proto se rozhodl vše řešit s režisérem Ridley Scottem. Ten mu dal jistotu a řekl mu, že čím si nebude stoprocentně jistý, tak to se prostě točit nebude. Výsledkem bylo, že ze zhruba stostránkového scénáře se nakonec shodli na 21 stránkách. V konečném důsledku to tedy znamenalo intenzivní přepisování za pochodu. (Posheidon)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama