Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 635)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Gladiátor jako film se rozpadá dvou částí: do smrti Marca Aurelia a na první měsíce Commodovy vlády. Zatímco první naznačuje slušný historický pohled na konec éry antoninovské dynastie, druhá, odehrávající se v období, pro něž chybí dostatek věrohodných historických písemných pramenů, postupně na sebe nabírá zátěž hollywoodské filmové neřesti: efekt navenek, který skrývá pokleslý obsah. Je pravda, že mezi špatnými filmy tenhle patří k těm lepším. Ale jako důvod pro nadšení a okouzlení nabízí přece jen poněkud málo. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Hollywoodsky diamant. Gladiator je zmesou mnohokrat videnych prvkov a postupov, tie su vsak spracovane tak precizne, posobivo a velkolepo, ze ako celok funguju na 100%. Inak povedane, hlavny hrdina je spravny drsniak, ten zaporny je hnusny slizak, pribeh pohlti, herecke vykony su famozne, bitky su bomasticke a hudba vhana do zil adrenalin, ci naopak prebudza emocie. Pre mna jeden z najlepsich americkych filmov vobec. Vzdy ked ho davaju v telke, mam chut si ho cely pozriet znova. (10/10) ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott, toť převeliký stratég. Zatouží-li po Oscaru či množství peněz, hned přesně ví, kde třeba slevit ze standardů uměleckých, kam vstrčit patos ve formě nezdolného hrdinství a kam patos ve formě plačtivého dojetí. Prostinký příběh o pomstě a zradě koncipuje spíše jako rozvrh výletu po různých lokacích, v nichž se odehrávají souboje a které naplňují představu co největšího počtu lidí o nich. Afrika tak vypadá jako půl Řím a půl Arábie a ostatní místa jsou na tom nejinak. Postavy jsou od prvních okamžiků zařaditelné do škatulek dobro a zlo, protagonista neustále vykládá o své touze navrátit se k rodince, abychom pochopili, že když mu ji vybijou, tak se fakticky musí pomstít. Ba i jediný záběr, který zaváněl něčím netradičním - Maximovu snovou vizi - ke konci Ridley Scott poníží na tu nejkýčovitější touhu po domově. Tolik oslavovaná Zimmerova hudba mi přišla nakradená od vážnohudebních klasiků. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Z pohledu historika - (Jen pro hnidopichy: Tento film mi byl promítnut na Dějepisné olympiádě! Neznám nic, co by se k této příležitosti hodilo méně. Marcus Aurelius: udušen Commodem! S něčím tak nesmyslným jsem se nesetkal ani v té nejlacinnější brožurce. Film se nám doslova vysmívá do tváře. Ať už svými vlastními provinciemi, nesmyslnými obyčeji nebo způsoby boje. Jedna věc mě ale vyděsila na nejvyšší možnou míru. Bohužel (či bohudík) jsem jej neviděl v originále, a proto nevím, zda se teď neobouvám pouze do diletantského dabingu. To, co mi celou dobu drásalo nervy, bylo oslovení ŠPANĚLI! Co to má znamenat? Samotný název Španělsko se začal používat až někdy po sjednocení Aragonie s Kastilií (po roce 1479). Tak co má toto jméno co pohledávat v období více než o tisíc let starším? Jsou snad všichni diváci tak pitomí?) Proti vizuální, hudební a koneckonců i herecké stránce filmu protestovat nemohu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

V koloseu to vře, bezejmenný bijec ve jménu pomsty redukuje počty exotické zvířeny, dav jásá, fanynky omdlévají a podlý císař nemilosrdně "palcuje" jako novodobí filmoví kritici: sir Ridley Scott pojal renesanci žánru způsobem, který vás dostane do kolen. 80% Zajímavé komentáře: POMO, Gemini, Pohrobek, Marigold , klerik, cheyene, salahadin ()

Galerie (114)

Zajímavosti (153)

  • V roku 2006 právnická firma reprezentujúca Holst Foundation žalovala Hansa Zimmera kvôli podobnosti jeho skladby "The Battle" z tohto filmu so skladbou "Mars, The Bringer of War" z roku 1914 od Gustava Holsta. (Tvrdolín Veliký)
  • Kvůli rozzuřeným komparzistům v Koloseu musela produkce dodatečně najmout ochranku, která korigovala jejich odchod ze scény, čímž se zamezilo problémům, kdy tisíce komparzistů chtěli opustit scénu současně. (FIBO)
  • Spencer Treat Clark, představitel Luciuse, dostal na konci natáčení od režiséra Ridleyho Scotta zajímavý dárek - kompletní projektové nákresy Kolosea, na základě kterých produkce postavila skutečnou část Kolosea, ve které se natáčení odehrávalo. (FIBO)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama