Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavná mordparta ze „čtyřky" řeší případ vraždy bohaté živnostnice z Libně. Další kriminální případ ze staré Prahy podle knihy Jiřího Marka "Hříšní lidé města pražského" natočil režisér Jiří Sequens v roce 1970. Podtitul filmu – krvavý vaudeville – vystihuje mírně ironický nadhled, s nímž autoři přistupují k řešení vraždy bohaté soukromnice z pražského předměstí. Hlavním podezřelým je mladý a elegantní dragoun Rudi Macháček. Ukáže se, že je to nastávající zeť libeňského policejního komisaře Zdychynce. Rada Vacátko však přijde na kloub i poněkud lechtivé záležitosti – švarný důstojník je výrobcem a dodavatelem „zboží" pro šarmantní a okouzlující andělíčkářku Dragičovou... Ve filmu se jako obvykle setkáte nejen s mordpartou z pověstné „čtyřky" – Jaroslavem Marvanem, Josefem Vinklářem a Josefem Bláhou, ale i s Vladimírem Menšíkem v roli komisaře. Jeho ženu hrála Stella Zázvorková, podařeného snoubence Josef Abrhám a záhadnou paní Dragičovou Květa Fialová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (160)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Pořád platí, že v seriálové podobě jsou Hříšní lidé lepší, ale je to dané jenom tou stopáží. Film je prostě pro takovéto příběhy zbytečně dlouhý, a to je asi tak vše, co tomu lze vytknout. Co tomu rozhodně vytknout nelze, je fantastický výkon krásně zbrklého a cholerického Vladimíra Menšíka, jeho fackovací scéna s Josefem Abrhámem a pak scéna závěrečná, která tomu všemu dění nasadila hezkou korunu. Atmosféra, hudba i prostředí opět naprosto překrásné, herecké výkony přenádherné (jedna legenda vedle druhé) a navíc jde po epizodě Kaprova smrt o nejvtipnější a nejzábavnější případ. A to, že pánové Vacátko, Bouše a Brůžek jsou tentokrát odsunuti do pozadí a hrají druhé housle, překvapivě vůbec nevadí. 80%. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Štastný nápad na filmové pokračování mimořádně zdařilého televizního seriálu i v tomto případě překonal očekávatelný výsledek. V paměti mi zůstává - na vzdory jiným názorům - fascinující výkon Květy Fialové. Její úletová panička je pro mne legendou tím spíš, že tu Fialová viditelně hraje tak trochu sebe samu a že jí to její lidství vydrželo i do současného úctyhodného věku. Jsou lidé, kteří se nemění, zůstávající sebou samými a obohacující tím druhé. A jsou to lidé, kterých nikdy není dost. Jinak PARTIE samozřejmě představuje další velký úspěch celého týmu filmu, především však úspěch Markův a Sequensův. To jistě. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Partie krásného dragouna je nejfraškovitějším kusem ze všech příběhů pana rady Vacátka. Vtipně hravý nadhled se táhne filmem od jeho počátku až do velkolepého finále. Věty létají a vlají ve větru, o slovní invektivy není nouze, vše je v pohybu a ženské vnady rafinovaně útočí na mužskou ješitnost. Kulisy a kostýmy jedinečným a nenuceným způsobem vtáhnou každého do elegantní vznešenosti doby svého děje. Ve víru tělesné rozkoše a finančního zaopatřování. Ústřední postavou příběhu, u které vše začíná i končí, je sebevědomý a jednostranně ctižádostivý dragounský poručík Rudy Macháček (vynikající Josef Abrhám). V jeho náruči je nával a pořadník, v jeho srdci je neuhasitelný žár, v jeho očích je nezdolný oheň dobrodružství, dráždí ho obvinění a stále se žene vpřed. Hlavní postavou je policejní komisař Áda Zdychynec (skvělý Vladimír Menšík), který se neúnavně a z velmi osobních důvodů snaží vypátrat viníka. Je nezastavitelný ve své posedlosti a zlobě. Hroutí se mu svět do mdlob nevěřícího a zhanobeného blázna. Hrdinou příběhu je pražský policejní rada Karel Vacátko (dobrý Jaroslav Marvan), který se střídavě baví a nechápavě čílí rozehranou několikavrstevnou partií neúnavného dragouna. Vacátko je vyzbrojen zarputilým ohařem a policejním inspektorem Josefem Brůžkem (pozoruhodný Josef Bláha) a jeho neurvalým kolegou a policejním inspektorem Josefem Boušem (příjemný Josef Vinklář). Výraznou postavou je Zdychyncova žena (dobrá Stella Zázvorková), zachraňující čest své rodiny i profesní čest svého muže. Zvláštní kategorií jsou ženy motýlího dragouna. Nejjasnější je duchaplná andělíčkářka Otýlie Dragičová (skvělá a šarmantní Květa Fialová), věrná a stálá ve své podpoře. Zdychyncových dcera Kamilka (půvabná Helga Čočková), spolu s Evou Jarolímkovou (půvabná Jana Šulcová) a Hildou Braunovou (půvabná Carmen Mayerová) jsou především v naději a očekávání. Z dalších rolí: starý a popletený svědek Kostka (příjemný Bohuš Záhorský), či cirkusák a nebezpečný vrhač nožů Josef Zuzánek (zajímavý Jiří Holý). Svou noblesu a hravý nadhled si film zachoval až do dnešních dob. Je to svěží a velice příjemná zábava, která se jen tak neomrzí. ()

yannes 

všechny recenze uživatele

Klasika v prvom rade. Ale fackovacia scéna Menšík versus Abrhám je unikátna. Tento film som videl asi 30 x a pozriem si ho vždy, pretože túto scénku si nemôžem nechať uniknúť. A vôbec postava komisaře Zdychinca je absolutne fascinujúca, na tak malom priestore toĺko výrazových prostriedkov, to sa len tak nevidí. Skvelé. ()

ladanda 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru jedna z nejlepších detektivních komedií a zároveň i nejlepší zpracování ze všech Vacátkových případů. Film je jedním velkým hereckým koncertem, kde není třeba žádného z herců upřednostňovat nad ostatní. Prostě skvělá pohodovka, ke které se každý rád opakovaně vrátí. Jeden z nejlepších Sequensových filmů. Skvělá hláška: “pan poručík je rozpracován na více místech!“ ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Vladimír Menšík byl geniální improvizátor, vypravěč a bavič, takže svými historkami bavil i lidi na place. Zato Jaroslav Marvan působil prý na své okolí nepřístupně. Ostatně měl svou vlastní šatnu, kde o pauzách popíjel v poklidu červené vínko a Menšíkovy historky ho nechávaly chladným. (HawkeyP)
  • Natáčení probíhalo v místě dnešního nádraží Holešovice. (Witta)
  • Během natáčení bylo zjištěno zvláštní cvakání, později se ukázalo, že šlo o zvuky, které způsoboval mimo záběry kamery Jaroslav Marvan, jelikož měl právě nové zuby. (Witta)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama