Reklama

Reklama

Divoké včely

  • angličtina Wild Bees (festivalový název) (více)
TV spot

Obsahy(1)

Osmnáctiletý Kája bydlí ve vesnici kdesi na severní Moravě s otcem-filozofem a s energickou babičkou. Pracuje se ženskými v lese a tajně zbožňuje svou vrstevnici, prodavačku v místním krámku Božku. Ta však chodí s frajírkem Laďou. Když do vesnice přijede z Prahy Kájův starší bratr Péťa, který se živí jako cesťák, začnou se vztahy mezi jednotlivými postavami proměňovat. Zatímco Božka, pociťující snad nejvíce vesnickou nudu a beznaděj, nakonec zůstává, Kája, který přišel o panictví, odjíždí s bratrem... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (275)

Smileface 

všechny recenze uživatele

Debut Bohdana Slámy sice překypuje jistou mírou originality a možná i špetkou autentičnosti, rozhodně však postrádá kvalitní scénář. Film divoké včely není ničím, ani kvalitním dramatem ani dokumentem a už vůbec ne komedií. Nad výkony herců nutno se pozastavit: Tatiana Vilhelmová je přitažlivá, odpudivá, hodná i hnusná. Pavel Liška se po sté navrátil jako Idiot a představitel hlavní role(jemuž nemohu přijít na jméno) sice patří k místním, ovšem předvedl naprosté zoufalství a nezvládl zahrát asi ani sám sebe. Mluvil jsem o té autentičnosti, ovšem rozhodně nejde o průměrnou českou vesnici ale o ukázku extrémně chudbné Bruntálské oblasti s obrovskou nezaměstnaností, rozhodně nečekejte že něco takového uvidíte v malebných Jihočeských či Jihomoravských vesničkách ;-) ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Asi druhý nejznámější film Bohdana Slámy..hned po Štěstí. V Divokých včelách si k němu režisér razí hrubou silou cestičku, ale místy ještě dosti nemotorně. Ovšem Tatiana Vilhelmová, Jaroslav Dušek a v neposlední řadě Pavel Liška aka Michael Jackson nasazují hereckou laťku (a s tou i pomyslnou kvalitu filmu) hodně vysoko. ()

Reklama

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Přesně ten druh českých filmů na které se nerad dívám a už se také nikdy na něj znovu nepodívám. Hrozná neschopnost po všech stránkách. Ptám se proč je nutné vidět Duškovo péro nebo Lišku imitujícího Jacksona. Má to smysl vypatlávat za tohle peníze? Proč se místo toho nenatočil film, který si dám opakovaně a budu z něj citovat hlášky a nějak se u něho pobavím. Mně to přišlo jako pomsta studenta vyhozeného z FAMU. Být já v té komisi, škrtnu zapalovačem a před Slámou ten film spálím. A jdi dělat už jen reklamu s třešněma na Miller mix. I ta je však natočena lépe a i vtipněji. Na Slámu opravdu poštvat divoké včely. Jeho filmografie je celá zoufalá počínaje tímhle "eklhaft" debutem. 0% ()

cross 

všechny recenze uživatele

Musím se rovnou přiznat, že Divoké včely mě velmi mile překvapily. Prakticky bezchybné herecké výkony (dá se tohle ještě vůbec nazvat herectvím ???), skvělý scénář s nespočtem dokonalých vtipů a hlášek (prostě z našeho života...) a především dokonalý "feeling", díky němuž můžete s určitými scénami totálně splynout. Naproti tomu - některé obrazy byly víceméně zbytečné, některé až nezdravě prodlužované a film doplňuje špatná hudba, ale ve správném stylu. Velmi reálná, originální, vtipná a zábavná podívaná pro všechny vrstvy obecenstva. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Poznání, že Praha, Brno nebo Ostrava nejsou celou republikou, baže dokonce ani souhrn menších měst nemůže dotvořit předsvědčivý obraz naší země sice není převratné, ale ani zanedbatelné. Obraz českého venkova v jeho pohraničním vyvedení tu už opravdu dlouho nebyl. Renesance neherectví ovšem nedokáže překrýt nedodělky Slámovy dílny; syrovosti a protokolární všednodennosti je tu najednou až přehršel. Statičnost všedního dne a zpomalení dějů s jejich pidivrcholy vesnických zábav, sociálních obtížností i tribuny zdejšího obchodu tu jsou ovšem zachyceny dokonale. Neškodí, když se připomene, že i to je Česko a že lidé, žijící na venkově, jsou cenní a plnohodnotní jako kdokoliv druhý. I tady se tápe, i tady jsou úspěchy a pády, i tady se miluje a vzniká nový život. Slámově režii je nutno přičíst k dobru, že profesionální herectví je v jeho dikci stejně přesvědčivé a spontánní jako přirozenost neherců hrajících sebe sama. Přes napadnutelná místa a slabiny film určitě patří k nadprůměru - a to k silnému nadprůměru - naší polistopadové filmové tvorby. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Natáčeno v Jiříkově a Albrechticích na Rýmařovsku. Jelikož hygienici ještě před natáčením filmu zavřeli rozpadající se hospodu v Jiříkově, musel ji štáb vybudovat v kulturním domě. (M.B)
  • Ve scéně, kdy do vesnice přijíždí mladý inženýr Petr (Marek Daniel) s kolegou (Tomáš Matonoha), hraje v autě soundtrack k filmu Samotáři (2000). Konkrétně skladba "Wounds on a Cherry Tree" od kapely Ohm Square. (mchnk)
  • Finále Plzeň 2002 - cena za debut pro herečku Tatianu Vilhelmovou. (cariada)

Reklama

Reklama