Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Češi jezdí na chatu. Jezdí tam proto, aby byli v pohodě. A v pohodě budou, i kdyby se kvůli tomu měli zabít... Komediální epizodický seriál Osada zkoumá s velkým nadhledem český fenomén chataření. Kde jinde se mohou potkat tak různorodé a odlišné postavy než v chatařské kolonii? Milionář, který tají svůj majetek, aby zůstal v osadě oblíbený. Spisovatelka románů červené knihovny. Nepraktický ajťák, který i dříví seká podle návodu na internetu. Voják speciálních jednotek v záloze, který ve skutečnosti pracuje jako kadeřník v salonu své ženy. A další svérázné figury, které mají společné jen jedno – chataření... Do chatové osady Záhoří jezdil už jejich děda, jejich rodiče a budou jezdit i jejich děti. Platí neměnná pravidla a tradice. Přestože se svět mezitím změnil. Někdo zbohatl, někdo naopak. Stali se z nich pravičáci i levičáci, Pražáci i Moraváci, liberálové i milovníci tradičních hodnot, staří i mladí. Vzdálili se sobě na hony. Kdeco vidí jinýma očima. Neshodli by se v práci, u televizního programu ani u voleb. Vůbec by se totiž nepotkali. Podle toho to od pátku do neděle v osadě vypadá. Ale nakonec se všichni nějak vrátí k tomu nejdůležitějšímu, co vnímají společně: na chatě je pohoda. Pohoda, i kdyby to mělo stát všecky zbytky sil. A to je taky nejrozumnější evangelium, které by Češi mohli darovat rozhádanému lidstvu: jezděte na chaty a na světě místo válek zavládne pohoda! (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Hodnocení jednotlivých dílů mě fakt nebaví, tak závěrečná sumace po shlédnutí celého seriálu. Když se seriál rozjížděl, pár nadšenců mi řeklo "koukni na to, je to hlína". No pěkně děkuju, od Kolečka jsem čekal něco lepšího a dost jsem z toho byl zklamán. Na 13 dílů je opravdu slabé, když to chytne dech až po druhé půlce. Bohužel tenhle chatařský experiment časem úplně zapadne a na rozdíl od Mostu nebo Přeboru si na něj už asi ani nevzpomenu. I tak samotný námět hodnotím kladně, stejně tak herecké obsazení. Tedy kromě vysloveně protivné a nesympatické Nesvačilové, nikdy víc!!! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsme s přítelkyní viděli první díl, říkali jsme si, že nápad by byl, tak tomu do dalších dílů ještě šanci dáme...a uvidíme. Když pak končil díl třináctý, tak nám bylo smutno, že jsme se s osadou u Nižboru museli rozloučit a už přemýšlíme, kdy se tam pojedeme podívat, abychom to spojili i s Hanákovou hospodou. Osada nám totiž za těch třináct týdnů neskutečně přirostla k srdci. Totální oddechovka s postavičkami, kde můžu říct, že co herec, to originál. Osobně třeba nedokážu říct, kdo mi sedl víc a kdo míň. Obecně jsem tu na všechny koukal hrozně rád a ještě radši jsem se do Záhoří s nimi vracel. Osada je jednoznačně oddechová záležitost, je to přesně ten druh seriálu, který si chcete pustit pří večerním pátku, tedy když je pracovní týden konečně už za Vámi. To, že tady osciluje kolem šedesáti procent je mi tak naprostou záhadou. Osada mi totiž mnohdy způsobila záchvaty smíchu a já ji za to děkuji. Pokud by byla druhá série, vůbec bych se nezlobil. ()

Reklama

Honzíno 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Holub s Plodkovou a Poláškem značně trčí. Udělat z těchto postav hlavní aktéry, či aktéry v popředí proplétající se každou epizodou, věřím, že by to jejich charaktery utáhly skvěle. Zbytek postav je překvapivě ne tak dobrých (Nesvačilová, Bareš, Červenka), průměrných (Chýlková, Nový), někdy vyloženě debilních s naprosto imbecilním vývojem (Pavla Beretová, Myšička), nebo jen zkrátka osinou v zadnici bez vývoje (Arnoštka a její kámoška) a postrádaní hodných sidekicků (Hanák). Těžký průměr, čekal jsem více. Jazýček vah u mě převažuje ke třetí hvězdě díky tomu, že jsme to měli doma jako vymývací oddych po pracovním týdnu, že jsme se na to občas i těšili a dokoukali to (až na jednu epizodu někde vprostřed). Kolečko nemůže napsat každý rok 1-2 dobré seriály, natož filmy, do kterých se pouští. To by byl nadčlověk. 51% ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedené barvité postavičky s kvalitním hereckým obsazením. Humor je chytrý, ale je třeba si ho všimnout a pochopit do hloubky neb se dá klidně přehlédnout a sklouznout k nudě. Když však něco, tak je to perla, žádný kýč. Škoda, že se neperlilo častěji. (Tak nějak jsem měl přehnané očekávání zábavy jako v seriálu Čtvrtá hvězda). Pohodový seriál, od kterého jsem však v žánru komedie čekal přece jen větší útok na bránici. Asi na mě leze deprese... ()

sykyntosh 

všechny recenze uživatele

Je vskutku zajímavé, že první polovina tohoto seriálu (respektive první série) je takové typické české dílo, které bych od ČT očekával, ale druhá polovina je už o něčem jiném. Ve druhé polovině dostane vcelku nudná story o průměrných českých lidiček šmrnc a styl. Režie a vizuální stránka se výrazně zlepší, ale i postavy působí najednou více sympaticky. Humor se také změní k lepšímu a postavám se dokonce dostává i hlubšímu pochopení. Pak jsem se ale podíval na režiséry této série a na epizody, které tvořili a vše bylo jasné. První epizody má totiž na svědomí Radek Bajgar - zajetá televizní klasika, kdežto druhou polovinu Jan Bártek - stále ještě mladá krev. Opět se tak potvrzuje, že mladí tvůrci dokáží přinést českému filmovému a televiznímu rybníčku zajímavé způsoby vyprávění příběhu, který nemusí vycházet pouze z příběhů ze života obyčejného čecháčka a řídit se zajetými způsoby. Jednoduše řečeno, první polovinu je třeba přelouskat, aby si pak divák mohl užít tu druhou polovinu. ()

Galerie (476)

Zajímavosti (31)

  • Když na začátku Ivana (Pavla Beretová) vystupuje z auta, v záběru zevnitř auta si odepne pás. V zápětí je záběr zvenku, jak auto zastavuje a pás si odepíná znovu. (Brain)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno