Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky kouzelně prokomponovaná taškařice v poctivém tempu z nejlepších let všech zúčastněných filmařů i herců s ♫ napadnutým hudebním kontrapunktem. Navrch pražské nábřeží z let, kdy tudy jezdily míchačky s betonem, a Žluté lázně s Cindou na okraji Prahy v jejích letech maloměstských s nevyhovujícími byty IV.kategorie, vodnictvem a poctivou paroplavbou. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Byl pod vodou 38 minut bez kyslíku, to je velmi obětavý soudruh!" "Konec vodníků v Čechách" je komedie natolik jeblá, že k ní snad scénář psali tvůrci japonských televizních soutěží. Hon na dušičky (a zvláště na jednu konkrétní úřednickou svini) za účelem zachování přiměřeně vlhkého a plesnivého domácího zázemí je v první polovině záležitostí velmi zábavnou, ale bohužel se to v poslední třetině jaksi zvrhne do skorotrapna. Filmu jsem se bezmála čtvrt století důsledně vyhýbala v domnění, že jde o hovadinku čistě pro dětské publikum, ale o víkendu jsem byla vyvedena z omylu - je v tom spousta záseků i pro dospělá dítka. Věčná škoda, že zpoza mlhy husté tak, až by se dala krájet, nepodpořil české vodnictvo ještě Rákosníček, jistě by s Libuškou stvořili krásná hastrmaňata. 70% ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Když není tlačenka, tak bude Růženka! :) A z vodníka je člověk. Opět další bláznivá komedie pana Vorlíčka a opět na vysoké úrovni, Míla Myslíková ve své zřejmě životní roli nepříjemné megery, skvělý Menšík, nádherná Trejtnarová - tito tři hrají opravdu nadprůměrně. Naopak nepřesvědčil mě zde výkon Jaromíra Hanzlíka, v hlavní roli bych si představil někoho dravějšího a ne tak mdlého - třeba si mohl roli prohodit se zde výborným Jiřím Hrzánem, který tu hrál pouze malou roličku vodníka. Šafránková a Kopecký podávají své standardní výkony, oba však mají na svém kontě lepší role. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"KAM HO VEZETE?" - "NA PATOLOGII. MÁTE NĚJAKEJ JINEJ NÁVRH, SLEČNO?" Další brilantní komedie tandemu MM a VV, která nezapře jejich společný modus operandi tj. originální fantastický námět (v tomto případě zahrnující vlastní vodnickou mytologii připomínající upírskou), propracovaný scénář s v závěru dokonale vzájemně propojenými a vypointovanými liniemi, hereckou elitu (obzvlášť okouzlující je Hanzlík) zahrnující jejich dvorní herce (Menšík, Kopecký, Filipovský, Řanda, Lír...), záplavu gagů a hlášek a chytlavý ústřední song. Vedle toho bych ještě vyzvednul kvalitní triky a půvab obsazených hereček (Šafránková, Hudečková, Steinmasslová...), byť první dvě jmenované tu mají na hlavách dost hrozné kreace. Bohužel během natáčení zemřel Jan Libíček, kterého nakonec nahradil Zdeněk Řehoř. "JSEM ČLOVĚK! JSEM ČLOVĚK!" - "KOLIK TOHO V SOBĚ MÁTE?" - "DVĚ DECI, STRÁŽNÍKU! DVĚ DECI!" ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně hravá komedie o konci vodníků v Čechách, ve které spatřuji paralelu s koncem hamižných kapitalistů. Vodníci, bratři Bertík (František Filipovský), Karel (výborný Vladimír Menšík) a Alois (Zdeněk Řehoř) se totiž dobrovolně vzdají nesmrtelnosti, protože už je nebaví otrocky sloužit svoji sestře Matyldě (krásně panovačná Míla Myslíková), terá nakonec krásně nakynula a jejímu manželovi panu Wassermannovi (úžasný Miloš Kopecký). Přesto, že je jich v Čechách málo, tak se likvidují schválně i omylem navzájem. Aloisova dcera Jana Vodičková (svěže půvabná Libuše Šafránková) se zamiluje do Dr. Jindřicha Mráčka (Jaromír Hanzlík), který je svou umanutostí zlikvidovat vodnické přirozené prostředí až otravný. A nepřestává ani po zjištění pravého stavu věcí, stejně jako komunisté kradli majetky těch, co si vydělali. Jana se zbaví svého vodnického panictví právě s Jindřichem. Její sestřenice Polly (nádherně rozmazlená Eva Tretnarová) přichází o vodnictví omylem, její milenec Albert Bach (Čestmír Řanda) se svojí chotí je asanován z pomstichtivosti jejího otce, pana Wassermanna a vodničtí nápadníci Thomas (Jiří Hrzán) a Rolf (Miroslav Masopust), kteří byli vysláni k rozmnožování vodníků do Čech, se připravují o vodnictví svoji hloupostí. Zkrátka konec posledních kapitalistů v Čechách a zrušení třídních rozdílů. Další zajímavé postavy: Jindřichova matka (Stella Zázvorková), která je umanuta svou prací, Jindřichův kamarád, chirurg Honza (Vlastimil Hašek), jenž na dotaz jestli se nebojí infekce při operaci, odpovídá:"ne, když si po tom umejeme ruce, nemůže se nám nic stát." a úplatný Jindřichův zástupce Křeček (Jiří Lír). Půvabně ztřeštěná pohádková komedie, kde se snadno cestuje vodovodem a s marnými pokusy utopit Dr. Mráčka. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Když se Jana Vodičková (Libuše Šafránková) na návštěvě u Mráčkových promění u dveří v malou rybku, tak ji Jindřich Mráček (Jaromír Hanzlík) vezme ihned do ruky a při manipulaci mu spadne do mixéru. Po zastavení mixéru rybu vytáhne a ta je celá od bílého krému. V dalším záběru je však viditelně ryba od krému jen z poloviny a po pokusu o utření ji Jindřich celou upatlá a pokládá ji na židli. Tam je ryba před proměním nazpět v Janu úplně čistá. (Jimmy15)
  • Ôsmy natáčací deň zomrel Jan Libíček (Alois), ale natočený materiál s hercom sa nezachoval, iba pár fotografii. (Raccoon.city)
  • Vodička (Zdeněk Řehoř) nosí tričko s nápisem „Vltavan“. Vltavan v Praze byl nejstarším existujícím profesním spolkem. Byl založen 11. června 1871 v pražském Podskalí s názvem „Vzájemně se podporující spolek plavců, rybářů a pobřežných Vltavanů“. Vzhledem k tomu, že ve filmu zazní, že vodníci jsou nesmrtelní, mohl být zakládajícím členem. (sator)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno