Kouzelný měšec
Pohádka / Dobrodružný
Německo / Česko, 1996, 80 min
Václav VorlíčekHudba:
Petr HapkaHrají:
Mahulena Bočanová, Stella Zázvorková, Gabriela Wilhelmová, Naďa Konvalinková, Ondřej Vetchý, Miroslav Táborský, Ladislav Trojan, Saša Rašilov nejml., Petr Nárožný, Ladislav Lakomý, Miloš Kopecký, Jaroslav Kepka, Václav Jakoubek, Rudolf Hrušínský ml., Uwe Ochsenknecht, Stanislav Zindulka, Kurt Weinzierl, Tina Ruland, Jan Kuželka, Max Tidof, Jiří Krytinář, Vlasta Fialová, Dana Černá, Simona Stašová, Josef Vinklář, Libuše Billová, Eva Spoustová, Monika Kobrová, Milan Vágner, Jiří KuldanObsah
Čarodějnice Bludimíra se probudí po dlouhém zimním spánku a rozhodne se spáchat další lotrovinu. Tentokrát se chce zmocnit kouzelného královského měšce. Z toho se sype tolik zlata, co jen chcete. Na ten má zálusk i princ Velemír z Dolního království, který přijel na zámek s úmyslem požádat pana krále o ruku princezny Blanky. Ukáže se však, že Bludimíra je přece jen rychlejší a když princ zjistí, že je měšec fuč, ztratí o Blanku zájem. Nešťastný pan král proto vyhlásí, že ten, kdo měšec najde, získá i ruku jeho spanilé dcery. Je však jasné, že než se bude moci na zámku začít chystat svatba, stane se moc a moc věcí....
Koprodukční filmovou pohádku natočil v roce 1996 režsér Václav Vorlíček. Kouzelné exteriéry se natáčely v Telči, na Okoři, na Kokoříně, v Průhonicích a v Náměšti nad Oslavou. V hlavních rolích uvidíte Sašu Rašilova (Petr), Tinu Rulandovou (Blanka) a výtečnou Mahulenu Bočanovou jako čarodějnici Bludimíru. (oficiální text distributora)
Galadriel
Ja souhlasím se zdejší menšinou, že z porevolučních pohádek je tahle jedna z nejlepších... Dělaná s nadsázkou a ne obvyklá křečovitá snaha o tu starou poetiku, které už stejně dneska nikdo nedosáhne.(21.9.2004)
TheMaker
:::::::::::::::::::: Když jsem byl malý, patřila k mým oblíbeným pohádkám. :::::::::::::::::::(4.5.2009)
Tom Riddle
Výborná pohádka. Galadriel má pravdu, a Bludimíra je vostrá.(24.1.2008)
Oskar
Čechoněmec Karel Dirka, filmový producent, nabídl pánům Macourkovi a Vorlíčkovi smlouvu na tři pohádky. Podepsali to - a dál už se nedalo nic dělat. Museli obsadit neschopné německé herce, pojmout všechno ponuře, vyčlenit typicky český sebeshazovačný humor. Ale v Kouzelném měšci se ještě zuby nehty drželi, takže to není tak strašné. Až na ty Němce...(20.2.2003)
gr8 escape
Když to bylo nové, byl jsem na tom v kině a dost jsem se bavil. Z mého současnéh pohledu je to překombinované, nevýrazné ničím zajímavé - až na to, že tu má svoji poslední roli Miloš Kopecký.(18.5.2007)
sepp
Jednu * za snahu...(28.12.2003)
Hunt
HUDBA: Petr Hapka(18.9.2006)
cheyene
Přestože je tato pohádka, jak je tu už několikrát zmíněno, jedna z těch nejlepších porevolučních, tak se mi nelíbí víc jak na 2*. Pravdou je, že jsem si ji určitou dobu pustil s chutí, tzn., že jsem ji viděl více než jednou, ovšem o další reprízu nějak nestojím. Vzpomínám si však, že je zde několik dobrých hlášek ze strany M. Táborského (tuším, že roli, jež mám na mysli, hrál on).(18.1.2007)
Stegr
80% - Rozhodně jedna z těch kvalitnějších pohádek. Díval jsem se na ni vždy s chutí...(27.5.2007)
bassator
40%(30.1.2009)
LiVentura
odpad!Bez výrazu a chuti.! Není to české. Ti Němci..(6.4.2010)
salahadin
Už v roce 1996 se začal projevovat úpadek pohádkové tvorby i u takových konstantních veličin, jakou byl Vorlíček... Bočanová jako čarodějnice je příšerná.(14.10.2008)
predators
Jedna z českých pohádek, na kterou nedám dopustit. Vhodně zvolení herci, špetka humoru a kouzelný příběh nejen o lásce "kominíka" a princezny. Navíc doplněn ucházejícími triky, především Ohnivec je geniální :-) Bez trapností a plný zábavy, to je kouzlo tohoto měšce. Zajímavosti: Kouzelné houby, které odhalí zloděje, lze koupit každou středu a sobotu na tržnici v Brandýse nad Labem :-) 75%(1.5.2009)
WANDRWALL
Tahle pohádka se u mě nestala nikdy zajímavou. Cinkat kouzelným měšcem se snadné, ale dávat ty peníze kam je třeba, tak na to už je třeba fištróna. A to mi v této pochádce, zaměřené na kouzelný měšec chybí. Navíc v ní hrají herci, co pro mě nejsou herci, a to mi taky vadí.(10.4.2011)
anais
Šel jsem tehdy do kina na Skálu, ale nějak jsem to popletl - v sále se setmělo a začal se odvíjet příběh téhle pohádky. Jelikož jsem si od návštěvy kina sliboval něco trochu odlišného, byl jsem docela zklamaný... na druhou stranu ale musím dodat, že se jedná o jednu z těch lepších porevolučních pohádek. Není ani Trošku přeplácaná... znáte to.(22.5.2004)
triatlet
Scénáristka Jarka Kovaříková spolupracovala rok před Kouzelným měšcem i na dalším Vorlíčkově počinu. Pohádka jako vystřižená z Říše pohádek (nejen tou kouzelnou sklěněnou koulí). Spolupráce Václava Vorlíčka a Miloše Macourka navozuje pohádkovost. Bludimíra (skvělá Mahulena Bočanová namluvená Simonou Stašovou) představuje správné zlo, Huhla odpovídajícího sluhu - bambulu. Jednoduchá zápletka podána opravdu kouzelně. Maximálně využit kominík (Stanislav Zindulka) proměněný v hrábě: "Praštil jsem každého, kdo si to zasloužil," říká králi. A princ v podání Saši Rašilova? "Skromný badatel a šlechtic každým coulem." Exteriéry: Telč, Náměšť nad Oslavou, Okoř, Průhonice, Kokořín.(24.7.2008)
ork
For ME 76%(4.8.2007)
moviesfan
Průměrná pohádka. Stále ale působí mile. Hodnocení: 60%(14.8.2008)
Allien.9
Patří do desítky mých nejoblíbenějších pohádek. Kouzelný Saša Rašilov.;-)(24.7.2008)
Rosana
Milá pohádka plná legrace, která není vyřvaná a bez brutálních nebo jinak násilných scén, se jen tak nenajde. Tato se našla!(13.9.2008)