Evropa tančila valčík
Drama / Historický
Československo, 1989, 98 min
Otakar VávraHudba:
Otmar MáchaHrají:
Jiří Bartoška, Josef Somr, Rudolf Hrušínský, Zora Jandová, Josef Vinklář, Tomáš Valík, Jürgen Frohriep, Martin Růžek, Gustav Opočenský, Petr Kostka, Otakar Brousek st., Svatopluk Beneš, Stanislav Zindulka, Jiří Klem, Pavol Mikulík, Jozef Adamovič, Roman Hemala, Zdeněk Podhůrský, Milan Sandhaus, Petr Skarke, Oldřich Velen, Milan Riehs, Rolf Colditz, Blanka Blahníková, Leoš Kaltofen, Drahoslava Landsmanová, Milan Mach, Jitka Malíková, Jindřich Narenta, Oldřich Vízner, Dáša Neblechová, Jiří Wohanka, Jiří Adamíra, Jiří Strach, Petr ČepekObsah
Svůj poslední film zasvětil Otakar Vávra událostem provázejícím výbuch první světové války. Odehrává se v reprezentativních mocenských centrech, na panovnických dvorech ve Vídni, Berlíně i Moskvě. Souběžně rozvíjí osud českého archiváře, jenž se zaplete se srbským protirakouským odbojem. Ačkoli film je koncipován jako pečlivá dobová rekonstrukce, převažuje ve výsledku plochá ilustrace. (oficiální text distributora)
Lima
Historicky přesná rekonstrukce toho, co předcházelo zahájení 1.světové války. Dějove nevzrušivé, spíš dokumentárně působící. Ale jestli máte rádi, jako já, historické filmy, nudit se nebudete.(3.5.2003)
woody
Neočekával jsem moc ale tohle mě dostalo.Vávra se pokouší o umění, no potěš...Vypravěč Jiří Adamíra zve do panoptika vládců a zavádí nás do víru událostí počínajících rokem 1914.Ještě před tím nás titulek varuje, že vše ve filmu je "zobrazeno podle skutčných událostí, i když se tomu zdráháme věřit"- již to mě mělo varovat co bude následovat.Nuda!Více jak dvě hodiny nudy, nudných dialogů, nudných hereckých výkonů.J. Vinklář jako Ferdinand D'este, R.Hrušínský jako "Procházka" a Bartoška jako kronikář ještě ujdou.Zbytek hereckého ansámblu jsou hlavně cizinci.Nevím kde je vzali ale herci to nejsou a spíše vítězí podoba s carem Mikulášem, císařem Vilémem a dalšími.Kdo by očekával bitev nebo něčeho co by připomínalo akci jakou Vávra předvádělv u husitů bude zklamán.Davové scény jsou zrychlené žluté dobové záběry, bitvy jsou sledem po sobě jdoucích fotek z bojiště, ruská revoluce je vystříhaný sovětský film o ní(naštěstí se k tomu titulky filmu přiznávají).Nevím zda mělo jít o tvůrčí záměr ale nevyšel.Jde o konverzační slátaninu s neskutečně nevyužitými čekými hereckými hvězdami.O 1.SV si radši přečtěte knížku nebo se podívejte na dokument.Radím vám dobře...(27.5.2005)
berg.12
Jako historický film vzniklo tohle dílo přesně v roce, kdy začal být takovýto pohled na historii out (naštěstí). Ambice filmu byly i třeba podle výpravy zřejmě vysoké, ale vedle již zmíněného pokusu o historičnost se je nepodařilo ničím jiným naplnit. Poněkud vyčpělejší záležitost.(9.12.2005)
Fingon
Vávra jak ho známe... snad jediný působivý moment je první návštěva Ruska a popové procházející chodbou, kde se KONEČNĚ dočkáme pohyblivé kamery...(27.2.2011)
WANDRWALL
Tenhle film se moc nepovedl. Tvůrci si vzali moc velké sousto, a to nerožvýkali. Zůstaly jen kusé scény, výběr z okamžiků dějin, a podobný pocit i vě mě - tříšť. (25.2.2011)(25.2.2011)
Crocuta
Dobré zpracování románu M.V. Kratochvíla. Ale chtělo to zfilmovat i "Evropu v zákopech".(24.7.2007)
Spinosaurus
Mistrovsky ztvárněné historické události, přesně tak, jak to umí jen Otakar Vávra. Velká škoda, že již neměl k ruce tak velký rozpočet, jako při válečné trilogii, protože události před druhou světovou válkou by se měli ukazovat ze všech úhlů. Nejen z panovnických komnat. V tom je největší slabina tohoto filmu. Na Otakara Vávru je prostě příliš komorní. Hrozně jsem se těšil na atentát, ale ani ten zde nebyl. Výprava je ovšem GENIÁLNÍ!!!!!! Tedy to, co je nám ukázáno, protože jak jsem říkal, příběh je z nějakého důvodu (peníze, věk) strašně komorní. Podobnost s historickými osobnostmi je stejně jako ve všech Vávrových filmech znamenitá (nejvíce se mi líbil ten německý vládce). Herci hrají Vávrův standart, takže špatné výkony zde nečekejte. Jinak Hrušínský v roli Františka Josefa - to bylo hodně bizardní, ale budiž, byl mu přes ten make-up i celkem podobný. Závěrem chci říct,, že mě velmi mrzí, že tímto filmem Vávrova kariéra skončila. PS: woodyho komentář ignorovat!(26.6.2010)
Anglie
Hodně zajímavá adaptace historie dvacátého století..(1.2.2003)
Snorlax
Výborně obsazená mírná nuda.(9.11.2011)
wosho
Profesionálně natočený poslední film klasika našeho filmu. Není to nikterak významný film. Ale každý kdo má rád historii nebude nudit.(18.10.2007)
klúčik
Snaha natočiť historický film. Historický film to je ale dosť dokumentárny. Pomalé a nudné....50%.(19.8.2007)
zdeny99
Od počátku filmu jsem měl pocit, že Otakar Vávra se pokusil o snímek s historickými událostmi, který je doladěn svějkovským humorem. Inu Švejk je pro Čechy tak známá osobnost, že když vidím císařpána a dění 1. světové války v českém filmu, tak si na něj ihned vzpomenu. Oproti Švejkovi není tento film tak lidově humorný, naopak obsahuje více inteligentního humoru. Celý je založen na opravdových historických událostech, jak je to již na počátku filmu zmíněno. Tahle skutečnost je vzhledem k výslednému zpracování těžko uvěřitelná. Netváří se totiž přímo autenticky, ale ani jako smýšlené dílo. Neobsahuje žádný prvek nebo žádnou situaci, která by se dala vytknout, ale nemá ani nic, co by diváka vyloženě nadchlo. Ve spoustě věcech se dá mluvit o dobrém filmu s dobrými hereckými výkony, obzvláště u Rudolfa Hrušínského v roli Františka Josefa II. Dobrý je i scénář, ale děj je pouze průměrný. Výborné jsou kostýmy a masky.(3.3.2011)
dr.fish
Určitě je třeba znát historické pozadí. Pak je to lahůdka...(19.1.2010)
Ferinka
Tak to se nepovedlo... a to je co říct, když máte k ruce výkvět českých herců. Navíc mírně tendenční, "nečekaně".(6.10.2011)
HH
Film plyne stejně pomalu jako doba počátku dvacátého století. Ale nuda to rozhodně není.(6.1.2004)
ViktorD
Na Vávru atypicky komorně laděný film co do vztahu k "velkým" dějinným událostem, jež líčí. Přesto však snímek nenudí a nejsou zde zřejmé sebemenší stopy po zkreslování historických událostí v předvečer první světové války. Věrná rekonstrukce, která je živá i dvacet let po svém vzniku.(29.10.2010)
JamesBerry
Ano...ale ano. Ano, snímek je filmově poněkud nezáživný, dialogy nudné...ale ano, přes to jsem byl jako milovník historických filmů spokojen.(19.9.2011)
ivonius
Hezký film, bohužel z důvodu pádu totalitního režimu nedoceněný film.(2.3.2011)
deimos262
Historický film, který alespoň mě osvětluje předvečer 1. světové války. Zajímavostí je duo Hrušínský - Beneš, kdy oba herci hrají opět ve filmu z doby Rakouska-Uherska je s tím rozdílem, že Beneš hraje sluhu a Hrušínský pána.(4.3.2011)