Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejlepších filmů legendárního režiséra Billyho Wildera líčí nezvladatelnou touhu bývalé hvězdy němého filmu Normy Desmondové po comebacku, která si za tímto účelem najme neúspěšného scénáristu Gillise. Jízlivě přesný portrét specifického filmařského zákulisí získal z 11 nominací tři Oscary. (oficiální text distributora)

Zajímavosti (55)

  • Herečka Hedda Hopper byla další postavou, která si ve filmu zahrála sama sebe. Můžeme ji vidět ke konci filmu coby novinářku telefonující z místa činu do redakce a jak právě vymýšlí senzační novinový titulek. Hedda Hopper, bývalá a ne velmi úspěšná herečka, se opravdu stala významnou osobností hollywoodského bulváru. (CamilleS)
  • Jedná se o jeden z posledních (pravděpodobně poslední) film točený na vysoce hořlavý filmový materiál - nitrát celulózy. (popkec)
  • Film měl původně začínat scénou, kdy je tělo Joea (William Holden) přivezeno do márnice. Po odchodu doktora a ostatních živých lidí začne Joe vyprávět příběh mrtvému muži vedle sebe. Scéna byla promítnuta publiku, které se začalo smát. To by pochopitelně zničilo atmosféru celého filmu, a tak byla natočena scéna s mrtvolou v bazénu. (Dreamiest)
  • Natočit záběr na mrtvého muže v bazénu bylo velmi náročné. Tehdy neměli vybavení, aby mohli opravdu točit pod vodou, a tak se záběr uskutečnil ze břehu pomocí mělké vody a zrcadla na dně. (Dreamiest)
  • V roce 1998 umístil Americký filmový institut snímek v žebříčku 100 nejlepších amerických filmů 20. století na 12. příčku. (ČSFD)
  • Příběh byl zpracován také do podoby úspěšného divadelního muzikálu s premiérou v Londýně v červenci 1993. Odehrálo se celkem 1529 představení. (Cherish)
  • Film se začal natáčet bez hotového scénáře a musel být po čase dokonce uložen k ledu, než byl scénář dokončen. (HellFire)
  • Když se měli William Holden (Joe) a Nancy Olson (Betty) poprvé políbit, chtěl nechat Billy Wilder záběr běžet tak dlouho, jak to půjde. Přerušila ho až Holdenova manželka, která se ten den náhodou přišla na natáčení podívat. (Kulmon)
  • Cecil B. DeMille souhlasil, že se ve filmu objeví, ale účtoval si 10 tisíc amerických dolarů a zbrusu nový Cadillac. Když chtěl Billy Wilder udělat jeho bližší záběr, stálo ho to dalších deset tisíc. (Kulmon)
  • Normu Desmond (Gloria Swanson) měla hrát jiná hvězda němého filmu, Pola Negri. Billy Wilder jí telefonoval a zjistil, že její polský akcent by byl do filmu nemožný. Kvůli němu skončila i její kariéra. (Kulmon)
  • Podle dcery Glorie Swanson byla její matka v roli Normy Desmond po celou dobu natáčení i v soukromí. (Kulmon)
  • Postava Joea Gillise byla velmi podobná té, kterou William Holden ztvárnil na začátku své herecké kariéry ve filmu Golden Boy (1939). Kvůli problémům s alkoholem se mu dlouho nedařilo, obrat přišel až s tímto filmem. (Kulmon)
  • Greta Garbo dala souhlas, aby její jméno bylo ve filmu zmíněno, ale pak toho litovala a urazila se. (Kulmon)
  • Starobylý automobil, který užívala Norma Desmond (Gloria Swanson) jako limuzínu, je Isotta-Fraschini – ta kolem roku 1920 patřila prominentce a herečce Peggy Hopkins Joyce, která ji dostala jako dárek od milence, Waltera Chryslera. (Kulmon)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Reklama

Reklama