Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

Fr 

všechny recenze uživatele

“MŮŽEŠ STÁT BUĎ PŘI MNĚ, NEBO PROTI MNĚ!...“ /// Nedalo mně to! I když jsem byl s remakem vcelku spokojenej, chtěl jsem zjistit, proč vostatní ne. Takže: 7mi minutová hudební předehra (dneska se to nenosí, ale budiž (velkofilm kurva! A přijde i přestávka…). Jeruzálem v časech čekání na Mesiáše…, a tesařův syn už vobčas vymlaskne nějakej ten zázrak… (je důležitý to brát jako biblickej film!). Hlavní jsou ovšem dva kámoši, co by si z fleku mohli votevřít hospodu u Dvou přátel… teda kdyby se nejednalo o Bena Hura a Messalu, kteří se nemůžou shodnout, kdo je to vlastenec a kdo zločinec. Tak mě napadá, jestli to nebylo za „komára“ zakázaný – těch kacířskejch myšlenek: „Jste poražený národ!“… „Můžete dobýt zemi, pobít lidi, ale národ nezanikne!“… Hodně dramatickejch scén a dostatek prostoru (kurva, ta stopáž!) k vybudování nenávisti. Pak závody čtyřspřeží – FANTASIE! Nakonec chápu, proč Bekmambetova verze má jen 2hoďky. A myslím, že je to dobře. Ty hrátky s Ježíšem mi přišli zbytečný… Jinak příběh (ani filmařina) nemá chybu! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem Žid, ale knihu „Ben Hur: Příběh Kristův“, kterou v roce 1880 napsal Lew Wallace, číst nebudu. 2.) Věřím. (Třeba tomu, že klasika je nejlepší!) 3.) Thx za titule „fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Asi jsem od tohoto Wylerova velkofilmu čekal víc. Nevýhoda těchto filmů je jejich délka a tu je opravdu přemrštěná. Jinak se tu najdou i pozitiva. Je to nesrovnatelně lepší než poslední remake. Je to klasický příběh o pomstě a o tom, kam až člověka může dohnat. Super je ale námořní bitva a závod vozatajů. Celá linka s Ježíšem mi ve filmu přišla naprosto zbytečná. Jedna z nej rolí Charltona Hestona. Dnes už by to tak nikdo nenatočil... Dost se mi tu ale líbila velkolepá hudba. "Sláva vašemu bohu." ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Epický zážitok, ktorý si treba nanovo dopriať v blu-ray kvalite! Neskutočne veľkolepý veľkofilm, plný romantiky, tradičnej drámy a akcie, ktorá je na tú dobu ohurujúca a strhujúca. Nemusím podotýkať skvostné herecké výkony, prvotriednu réžiu, ktorá si dokázala poradiť so všetkými nástrahami, aké prináša natáčanie tak megalomanského projektu. 85%. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Film mi přišel trochu moc dlouhej, ale ta konečná scéna z circu, ta byla nádherná. A když si představíte, že tam všichni ti lidi museli být, protože nějaký počítačový dokreslování jako v Gladiátorovi nebylo možné, nezbývá, než sklonit všechno, co jde. Ten koňskej závod byl úžasnej a tak za něj taky dostali všech těch jedenáct Oskarů. Jinak mi to připadalo opravdu hodně zdlouhavý a nudný a možná až příliš se zabývající náboženstvím. Výprava samozřejmě velkolepá, ale tentokrát to nezachránil ani Charlton Heston. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Obavy, co se snímkem udělá pověstný zub času, byly (k mému velkému potěšení) naprosto liché. ANO, můžeme (možná) polemizovat nad tím, že se nejedná o žádné „velké umění“, co však nelze pominout (zastiňuje to a mnohonásobně převyšuje veškeré případné nedostatky) je skutečnost, že se jedná o velkolepou podívanou (zábavu). Přesněji řečeno zábavu trvající 212minut. Pokud si nějaký snímek zaslouží přízvisko VELKOFILM , potom je to bezesporu tento Wyler(ův) kolosální epos. Jestliže M. Bay kdysi prohlásil: „nepřišel jsem léčit rakovinu, ale bavit lidi“, měl by si tento snímek pouštěť ve smyčce stále dokola, aby pochopil, jak se to skutečně dělá. Pravda, na vině není pouze samotný Michael (to by nebylo zcela fér), ale zejména pokročilá (technická) doba a s tím spojený současný trend , nesoucí si (překvapivě?) neřešitelný problém (čti nedostatek), kdy se režiséři stávají (dobrovolně) otroky moderních technologií. Co je platné, že díky CGI si „lusknutím prstu“ vytvoříte během okamžiku několikatisícovou armádu, když to ve výsledku působí sterilně?! Jednoduše kompars tvořený skutečnými lidmi z masa a kostí nenahradíte, byť sebelepší pokročilejší technologií.. P.s. na úplný závěr s jednou (osobní) poznámkou. Všechny ty „drobnosti“, které by mě v 99% všech ostatních případů silně znervózňovaly a byly nepřekonatelnou překážkou si snímek dosyta užít, v tomto případě jednoznačně beru. Dokonce v nich spatřuju veskrze klady. K tomuto typu (velko)filmu jednoznačně (neodmyslitelně) patří. A nejsilnější zážitek? Vyrovnanost celého snímku, kdy si člověka W. Wyler získá již od samotného úvodu , jeho pozornost si (zcela po právu) udrží po celou stopáž a kdy se (při závěrečných titulcích) necítí ani v náznaku unaven, naopak příjemně osvěžen a to tak, že má chuť na repete. Pokud bych měl však přeci jenom jednu scénu vypíchnout, měl bych stejně jako O. Stone (resp. Al Pacino) http://www.csfd.cz/film/8750-vitezove-a-porazeni/ jasno. Ano, závody čtyřspřeží v cirku. I po těch (více než 50-ti letech) nepůsobí ani v náznaku směšně a diváka zvedají i dnes z křesla. Nadčasové (stejně jako celý tento Wylerův snímek) a musím (si) přiznat jedno: neshodneme se tak často (pánové akademici), ale tohle byla trefa (resp. trefy) do černého! To ve všech 11-ti případech. Ch. Hestonem počínaje, přes geniální hudební doprovod M. Rozsy a W. Wylerem konče. Navíc (ve světle nové remasterované výroční (2BLU-RAY) verze) není skutečně co vytýkat. 100%(zážitek). Nakonec i ty pokročilé technologie mají něco do sebe :-) ()

Galerie (169)

Zajímavosti (75)

  • Film byl zařazen na seznam "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Byl zahrnut v kategorii filmů, které jsou významné svými náboženskými myšlenkami. (gjjm)
  • Producent Sam Zimbalist zomrel pri nakrúcaní v Taliansku 4. 11. 1958 na infarkt. Posmrtne mu bol udelení Oscar za najlepší film. (curunir)
  • V knižnej predlohe nemá Ben Hurova matka (Martha Scott) žiadne meno a je nazývaná iba ako Hurova matka. Pre film však bola prekrstená na Miriam. (curunir)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama