Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Zlaté hollywoodské období sandálových velkofilmů. Ben Hur budiž navěky jeho výstavním kouskem. Symbol doby, symbol síly a hranice tehdejších možností a techniky. Okázalá pompézní show se vším, co k tomu patří. 50 tisíc komparzistů, kostýmy, kamera, zvláštní efekty, 3,5 hodinová stopáž. Pomstou zapšklý Ch. Heston (Už vím, odkud Schwarzenegger okoukal některé své osvědčené grimasy. Jen toho Oscara mu nikdy nedali.) Nešetřilo se na ničem. Takovéto filmy se už netočí a točit nebudou. Nikdo by je nezaplatil. Velká námořní bitva a legendární závod koňských spřežení. Nabubřelá velkolepost spojená s dokonalostí filmového řemesla. Ano, tento film měl mít všechno, ukázal hranice možného. Ve své době naprostá bomba. V dnešní produkci už Ben Hur nemá účinek jako kdysi. Vyplouvají na povrch jeho slabiny. Jediné, co film tradičně drží, a co přetrvává, je příběh. Ten je sice silný, opřen motivem románu Lewa Wallaceho, ale nemohu se zbavit pocitu, že mu nebylo věnováno tolik péče a pozornosti, jakou by si zasloužil. Příběh se nikdy nestal hlavním stavebním kamenem, stala se jím pompézní velkolepost a ta se časem vytratila. Sice i dnes je Ben Hur úctyhodnou podívanou, ale určitě není tím dokonalým nejlepším filmem, kam ho ve své době postavila americká akademie. 80% ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Tento film nemá s křesťanstvím zdánlivě moc společného. A možná je to i pravda. V podstatě jde Beh Hur celý film svou silou. Téměř celý film ho pohání nenávist a touha po pomstě... Ale přesto se tam mihne i kus poselství. Např - Jeho ranami jsme byli uzdraveni. TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po x letech konečně uvědomil jednu věc: čím rozmáchlejší, pomalejší a detailnější, neuspěchané záběry ve filmu jsou, tím rychleji stopáž uteče! Nádhera. Takže i když je Wylerův epos dlouhý tři a půl hodiny (divné, že u LotRa mi to nikdy nevadilo, heh), užil jsem si to parádně. A to jsem přitom nečekal, o čem to VLASTNĚ celé bude. Závod kvadrig ve mě pak zanechal dojem jedné z nejnapínavějších scén, jaké jsem kdy viděl. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Příběh Forresta Gumpa biblického světa mě zajímal už dlouho, ale jeho enormní délka mě neustále odrazovala. Nakonec jsem si ho pustil a musím říct, že byla chyba to odkládat. Film odsýpá docela rychle a příběh, výprava a režie odvádějí skvělou práci. Hlavně jsem se těšil na proslulý koňský závod, který je až na směšně zrychlenou úvodní přehlídku opravdu perfektní. Není to ale jediná přednost. Ben Hur je jedním z filmů, na které se kvůli jeho délce podívám jen jednou, ale určitě to je filmový zážitek. Hodnocení 80%-90%. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Epický zážitok, ktorý si treba nanovo dopriať v blu-ray kvalite! Neskutočne veľkolepý veľkofilm, plný romantiky, tradičnej drámy a akcie, ktorá je na tú dobu ohurujúca a strhujúca. Nemusím podotýkať skvostné herecké výkony, prvotriednu réžiu, ktorá si dokázala poradiť so všetkými nástrahami, aké prináša natáčanie tak megalomanského projektu. 85%. ()

Galerie (169)

Zajímavosti (79)

  • Závod koňských spřežení byl natočen beze zvuku, který byl dodán později v postprodukci. (HellFire)
  • Závodní sekvence se zapsala do historie také jako scéna s nejvyšším poměrem natočeného materiálu ke skutečně použitému. Z každých čtyř natočených minut se ve filmu použila jediná sekunda. (Dr.Okamura)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno