Reklama

Reklama

Epizody(6)

Tentokrát jsme pro diváky připravili seriál, která nás zavede do prostředí vrcholového sportu osmdesátých let. Jeho protagonisty jsou mladí muži trénující atletiku a v jejich centru Ondřej (S. Skopal) a Michal (J. Čenský). Ondřej Vesecký je držitelem evropského rekordu na 1500 metrů, mistrem Evropy, je hvězdou ve sportu i ve svém soukromí. Má přítelkyni Lenku, pevné zázemí a dobrého trenéra. I když to vypadá, že Ondřej nemá konkurenci, objevuje se najednou mladý, talentovaný běžec Michal Klánský, který se pro Ondřeje Veseckého překvapivě stává vyrovnaným soupeřem, s nímž napříště bude bojovat o mílařský trůn. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (46)

  • Když Ondřej Vesecký (Svatopluk Skopal) naváže známost s barmankou (Jana Švandová), scházejí se v bývalé vinárně ve Slavíkově ulici v Praze. Právě zde byly natáčeny interiéry včetně scény, kdy Ondřej v kuchyňce myje talíře. (Robbi)
  • Ve film se Jan Potměšil objevuje v poslední roli před vážnou autonehodou v listopadu 1989, po které skončil na vozíku. (Monco)
  • Přestože byl seriál dokončen už v roce 1989, poprvé byl odvysílán až v roce 1991. (Monco)
  • Režisér Jiří Adamec se objevil ve 3. epizodě v čase 57:35 coby návštěvník diskotéky přiťukávající si ve scéně, kdy Lenka (Eliška Vitanovská) a MUDr. Vychodil (Marek Vašut) scházejí po schodech a chystají se tančit. (John Dunbar)
  • Během příprav na roli běhal Svatopluk Skopal až 50 km týdně, přičemž shodil 10 kilogramů. (Monco)
  • Scénář ke každé epizodě čítal přibližně 70-100 stran. (Monco)
  • Poslední záběry z maratonu vznikaly v Letenském tunelu. (Monco)

Dlouhá míle - Epizoda 3 (1989) (epizoda) (E03)

  • Když Honza Vychodil (Marek Vašut) přijíždí na lyžích k chatě, je slyšet v čase 55:10 ženský hlas („Ty jsi to viděl, ááá“). Tentýž zvuk byl použit již v roce 1972 ve filmu Homolka a Tobolka (1972), když vedoucí zotavovny Radost „laškuje“ před budovou s hosty (čas 54:17). (swaata)

Dlouhá míle - Epizoda 5 (1989) (epizoda) (E05)

  • Když Ondřej Vesecký (Svatopluk Skopal) při svém „souboji s tramvají“ upadne, stane se tak za náměstím gen. Kutlvašra a těsně před nuselskou radnicí. V době natáčení tohoto seriálu ještě naproti zastávce, kam Vesecký nedoběhne, fungovalo kino Tatra. (Robbi)
  • Ondrejovi (Svatopluk Skopal) rodičia bývali na adrese Praha-Záběhlice, Karafiátová 48. Ondrejov otec chodí pravidelne do pohostinstva na adresu Praha-Záběhlice, Mezi zahrádkami 23. (Raccoon.city)
  • Bežec Ondřej Vesecký (Svatopluk Skopal) sa v seriáli pretekal s električkou, nesmrteľnou pražskou legendou menom T3 na linke 18, ktorá ešte dodnes jazdí. Pretekali sa na 6 zastávkach až dokým Ondřej nespadol. Táto vzdialenosť je zhruba 7,5 kilometra, ktorú prejde električka za zhruba 24 minút. [Zdroj: bezky.net] (Raccoon.city)
  • Ondřej Vesecký (Svatopluk Skopal) bol v seriáli niekoľkokrát označovaný ako bývalý majster Európy na 1500 metrov. V dobe natáčania seriálu bol držiteľom tohoto titulu Angličan Steve Cram. V skutočnosti Československo nikdy takéhoto majstra nemalo. Najlepším umiestnením na tejto trati bolo na ME 1954 v Berne a ME 1962 v Belehrade, kde bežci Stanislav Jungwirth a Tomáš Salinger vybojovali tretie miesta. [Zdroj: Wikipedia] (Raccoon.city)
  • Z rádia alebo televízie sme mohli počuť absolútne vierohodným komentárom vtedajších majstrov svojho oboru pánov Štěpána Škorpila a Tomáša Jungwirtha, ktorý bol bývalý skvelý atlét, československý reprezentant a strieborný medailista z Európskych halových hier 1966 a 1967 na 800 m. (Zdroj: behej.com) (Raccoon.city)
  • Jednu dobu režisér uvažoval, že všetky role bežcov budú hrať profesionálni atléti, čo by bolo pre športové vyznenie seriálu priaznivé, ale podstatnú časť seriálu tvoril dramatický príbeh atlétov, ktorí si vyžadoval hereckú profesionalitu, ktorou športovci nedisponovali. (Zdroj: bezvabeh.cz) (Raccoon.city)
  • Všetci herci v úlohe bežcov boli vplyvom režiséra nútení pred prvou klapkou pol roka tvrdo trénovať. (Zdroj: behej.com) (Raccoon.city)
  • Keď v roku 2011 česká televízia program opakovala, prvú časť seriálu sledovalo 165 tisíc divákov. (Zdroj: behej.com) (Raccoon.city)
  • V bežeckom komparze maratónskeho behu jeden vysokoškolský študent čiernej pleti z Ghany uprostred natáčania záberov z pražských ulíc povedal, že už nemôže a že končí. To ale nebolo možné, pretože tvoril čelo pretekov a v ďalších záberoch by tam chýbal. Milan Jílek ale jednu peknú diváčku poprosil, aby na neho v rámci fandenia volala menom a usmievala sa. Študentovi z Ghany naopak povedal, že sa onej slečne veľmi páči. Zrazu bola únava preč a bežal ako čerstvý. (Zdroj: behej.com) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama