Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

No, tak to máme za sebou a troufám si říct, že boží mlýny semlely i tenhle seriál. Ne pomalu, ale dost rychle. Problém je neustálá snaha našich tvůrců cpát komediální prvky do kriminálek, dramat a dalších vážných témat. Tím pádem si při sledování nemůže být divák jistej, na co se vůbec divá. V jednu chvíli vražda, poprava a finanční ojeby, na druhé straně najednou až parodický momenty, který chvílema bojujou s trapností. To je fakt škoda a největší zádrhel. Jinak bych ocenil jazzovej soundtrack, hodí se k tomu, dělá dobrou atmosféru a v našich končinách není úplně běžnej. A k tomu máme opět příšernej kontrast, což je hlavní znělka, která je tak neskutečně debilní, že víc už to asi nejde. A tak je to se vším... všechno tak nějak na půl. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedený a hlavně osvěžující seriál. Nečekaně mně Hřebejk potěšil, i když technicky to bylo zase tak, jak to v jeho seriálech bývá - hercům občas není rozumět a hudba je moc nahlas. Ale obsazení se povedlo, Myšička a Nebřenský skvělí. Pět příběhů zajímavých, Boží mlýny slušně naznačeny. Já jsem spokojen. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

U pár dílů by možná šlo uvažovat i o třetí hvězdičce, ale většinou to bylo prostě od základu nezvládnuté. Diskutabilní byl už samotný koncept, kdy jsou kriminálníci dostáváni za mříže pomocí jiných nelegálních praktik. Pak tu byl nezvládnutý mix kriminálky s komedií, který vedl k totální nevěrohodnosti (nejen) hlavních postav. Obsazení sice sympatické, herci se možná vyblbli s převleky, ale sledování výsledku stejně byla jen ztráta času. ()

zette 

všechny recenze uživatele

S kriminalnimi komediemi mam vseobecne problem, pokud neni hranice mezi vtipem a vaznosti jasne definovana. Zde se divak tezko orientuje, zapletky mi prisly mdle a ja mel s kazdym dilem problem dodivat se do konce. Coz je minimalne k hereckemu obsazeni skoda. Serial, na ktery uz nikdy nebudu mit chut se opet podivat. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Umorousaně nevýrazné. 1)  Seriál staví na podobném východisku jako o 12 let starší minisérie Vetřelci a lovci. Tam je to tajemný mstitel bezpráví pan Zahálka, zde modernější a profesionálnější tým kolem bývalého vyšetřovatele. Vždy jde o totéž: napravit jasné případy bezpráví provokací, na niž se nespravedlivě osvobozený viník nachytá. Námět je tedy jasný a záleží jen na zručném scénáři, režii a dobrých hereckých výkonech. Bohužel jak tehdy Filipu Renčovi tak i tentokrát 54letému Janu Hřebejkovi se dílo příliš nepovedlo._____ 2)  Postrádám silnější příběhy, nestačí mi jen letmo načrtnuté krimihistorky na scenáristické úrovni novináře Blesku. Postrádám více vtipných akcí, i když nemohu popřít, že nějaké tu byly._____ 3)  Na druhé straně nerealističnost situací i akcí mi nevadí. Tvůrci pracují s velkou nadsázkou, kterou divák musí přijmout a pak bude po této stránce spokojen._____ 4)  Přesto však základním rysem je jakási umorousanost, nevýraznost, jen s občasnými pěknými okamžiky (málo jich, málo)._____ 4)  24letý Vincent Navrátil (student kriminalistiky), přitažlivý navzdory svému nadměrnému pozadí, se mi zamlouval. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (41)

  • „Boží mlýny jsou pohádková kriminálka, kde padouchy známe od prvního okamžiku, ale netušíme, jak se jim hrdinové, mstitelé bezpráví, dokážou dostat na kobylku,“ uvedla kreativní producentka Jiřina Budíková. (SONY_)
  • Strangulační rýha oběšeného vypadá jinak, když je za krk vytažen anebo když skočí. I způsob smrti je jiný, při pomalém vytažení dojde k udušení, zatímco při skoku dochází ke zlomení vazu, i začínající patolog by to musel objevit. (sator)
  • Vila Mistra Ezechiela (Bořek Slezáček) se nachází na Černé hoře 2826/17 v Dejvicích. Navrhnul ji architekt Stanislav Fiala. (sator)

Reklama

Reklama