foto

Lenka Kodešová-Skopalová

  • nar. 31.3.1954 (62 let)
    Vyškov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lenka Kodešová-Skopalová manželka herce Svatopluka Skopala, se narodila 31.3. 1954 ve Vyškově. Ve svých 20. letech v roce 1974, nastoupila na studium Janáčkovi akademie múzických umění v Brně. Hned rok po nástup na akademii přijala hlavní roli ve filmu Jiřího Svobody ZRCADLO PRO KRISTÝNU. V ten samý rok stihla ještě jeden TV film Jiřího Vanýska TANGO. Během studií, které trvaly do roku 1977, se také angažovala ve Státním divadle v Brně, kde také odehrála svoji absolventskou roli Adélu z Lorkovy ve hře Dům doni Bernardy.

Po absolvování JAMU, se stala členkou Činoherního studia v Ústí nad Labem. Za rok ovšem nastoupila v Praze v nově vzniklém divadelním souboru Dílna 24. Její první snímek po studiích byl film Antonína Kachlíka RADOST AŽ DO RÁNA z roku 1978. Rok 1979 byl co se týká filmů daleko plodnější. Natočila tři TV filmy a jeden celovečerní s názvem MODRÁ PLANETA, kde se setkala s herci jako Jiří Menzel, Radoslav Brzobohatý, nebo Jiří Kodet.

Často pracovala v tehdejším studiu Československé televizi Brno a také v Praze. Proto většinu její herecké kariéry tvoří TV filmy, které točí dodnes. Nějaké šance ukázat svůj talent ve filmech nicméně měla. V roce 1980 dostala hlavní roli ve filmu slovenského režiséra Jozefa Medveďa ŽIVÁ VODA. Do roku 1985 se objevila v několika TV filmech a poprvé si zahrála také v seriálech. Jednalo se o seriál SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE a SLAVNÉ HISTORKY ZBOJNICKÉ.

O rok později si zahrála ne známém filmu PAPILIO režiséra Jiřího Svobody. V tomto filmu získala pověst "odvážné" herečky, která se nebojí odhalit před kamerou. Tuto "pověst" také potvrdila ve TV snímku IN IFLAGRANTI z roku 1993. Své poslední dva celovečerní filmy natočila v roce 1990, první film, s mezinárodní produkcí, se jmenoval MOTÝLÍ ČAS a druhým snímek ČARODĚJKY Z PŘEDMĚSTÍ.

Poté už se věnovala jen TV filmům a seriálům. Za zmínku určitě stojí seriály ZDIVOČELÁ ZEMĚ, ČETNICKÉ HUMORESKY, NÁVES, nebo VYPRÁVĚJ. Dodnes působí v pražském Činoherním klubu.

Tom "mchnk" Coalman

Herecká filmografie

2015 Stopy života - Poslední návrat (TV film)
Stopy života - Tatínek (TV film)
2009 Ptákovina (divadelní záznam)
Vyprávěj (TV seriál)
2008 Divnovlásky (TV film)
Soukromé pasti (TV seriál)
2005 Náves (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Rodinná pouta (TV seriál)
2003 Hra o Marka (studentský film)
Návrat do pouště (divadelní záznam)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Loupežník (S02E12)
1998 Rozloučení (TV film)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Lékárníkových holka (TV seriál)
1995 Muž v pozadí (TV seriál)
1993 In flagranti (TV film)
Mistr Kampanus (TV film)
1992 Jezevec nosí pochybnosti (studentský film)
Klíče na neděli (TV film)
Život a dílo skladatele Foltýna (TV film)
1990 Čarodějky z předměstí
Motýlí čas
1986 Bumerang (TV film)
Nejlepší lékař mého života (TV film)
Papilio
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
Trpká chuť slávy (TV film)
1984 Džínsy (TV film)
Narozeniny (TV film)
Této noci v tomto vlaku (TV film)
1983 Komtesa Mary (TV film)
Rovnováha (TV film)
1982 Lucka (TV film)
Náledí (TV film)
1981 Hodina života
Sporák (TV film)
1980 Živá voda
1979 Hedvika (TV film)
Modrá planeta
Poslední koncert (TV film)
Řekni mi to beze slov (TV film)
1978 Radost až do rána
1975 Tango (TV film)
Zrcadlo pro Kristýnu

Dokumentární

2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1999 Nevyjasněná úmrtí: Oči Petra Čepka (TV film)

TV pořady

2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace