Reklama

Reklama

Iron Man 3

  • USA Iron Man Three (více)
Trailer 1
USA / Čína, 2013, 130 min

Režie:

Shane Black

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks), Larry Lieber (komiks) (více)

Scénář:

Shane Black, Drew Pearce

Kamera:

John Toll

Hudba:

Brian Tyler

Hrají:

Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Paul Bettany, Rebecca Hall, Guy Pearce, James Badge Dale, Jon Favreau, Stan Lee (více)
(další profese)

Bohatý průmyslník Tony Stark kdysi změnil ve svého nepřítele talentovaného vědce Aldricha Killiana. Ten pak zasáhne do jeho života ve chvíli, kdy začne USA zotročovat sérií vražedných útoků terorista Mandarin. Spojení mezi záhadným teroristou a vědcem musí Tony odhalit během pátrání, které ohrožuje nejen jeho vlastní život, ale i bezpečnost prezidenta a státu. Protivníci totiž mají k dispozici geneticky modifikované mutanty, kteří dotekem taví kovy a příležitostně vybuchují. Když Mandarin zničí Starkovo sídlo a většinu techniky, je Tony zahnán do kouta a bude nucen přežít pouze prostřednictvím svých vynálezům a při ochraně svých nejbližších se bude muset spolehnout jen na svou geniální mysl a instinkty. Při odvetě ho neustále trápí nezodpovězená otázka. Je on sám součástí svého obleku, nebo je oblek pouze součástí jeho samého? (TV Nova)

(více)

Videa (60)

Trailer 1

Recenze (1 772)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší z Iron manů, přestože k filmu jako takovému a směru zvoleného Marvelem mám jisté výhrady, tahle akce je velmi zábavná. Akční scény jsou přehledné, plné nápadů, navíc se stále častěji dostává do popředí humor (někdy možná až moc komické:)), taková nenáročná (až rodinná) zábava. Přišlo mi zajímavé, že Stark oběma předchozím filmům těžce dominoval, ale tentokrát je to spíš trochu "malý Tony", kterého stírá i malý sedmiletý klučina... Třikrát tleskám tvůrcům trailerů, které na film dokázaly perfektně navnadit a přitom neukázat prakticky nic z příběhu. Kino zábava zajištěna. Spoilery: Pro mě překvapující - Guy Pearce filmu občas lepší než Robert D. Jr., zbytečně protěžovaná postava Gwyneth, scénáristé si hrozně pomáhají (něco neplatí, pak zase platí, prostě jak se jim to hodí bez pevných pravidel), pointa Mandarina (chápu, vtipné, ale já to tak nechci, vždyť je to Mandarin...:)), finále zase všeho více a větší akce (méně je někdy více) a se zbytkem nechci nikoho nudit. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Drew Pearce, Shane Black / Predloha: Iron Man od Stan Lee, Larry Lieber, Don Heck, Jack Kirby a Extremis od Warren Ellis, Adi Granov | Hudba: Brian Tyler | Produkcia: Kevin Feige | Distribúcia: Walt Disney Studios Motion Pictures | Štúdio: Marvel Studios, DMG Entertainment | Rozpočet: 200 miliónov $ | Tržby: 1,215,439,994 $ || Konečne komixák, ktorý je multižánrový: nie len štýlový a cool, ale aj vtipný a epicky-temný zároveň. U druhej časti Iron Mana sa už prejavovala bezduchosť, ktorá bola spôsobovaná prehustenou akčnosťou. Tu sa ale prístup úplne zmenil - hlavným dôvodom je bezpochybne predchádzajúci kus Marvelu - Avangers, ktorý nastolil tento nový trend - bez rozmanitosti sa už dnešný náročný divák neuspokojí, hlavne keď musí čeliť šialenej konkurencií zvanej DC Comics, ktorí svoj komixový svet buduje do filmovej podoby síce pomalšie, ale o to precíznejšie. Hlavné je, že Iron Man 3 pohladil na duši viacrozmerovo (3D vôbec neberiem do úvahy, tá je jednou zo slabších stránok filmu), a ajkeď gradačne bol film skôr prevrátený (začiatok pôsobivejší, než koniec), jeho posolstvo sa uzdravilo, a kvalitatívne sa posunulo minimálne na úroveň prvého dielu, možno i ďalej. Logických prešlapov je tam ale rekordne veľa, dúfam, že mi ich opätovné projekcie pokúsia vysvetliť :D | Videno v CinemaCity Praha, 2.5.2013, sál 2 | Ps: Poprvý krát sa mi stalo, že to bolo nahlas aj v Slovanskom dome. Škoda, pretože to bolo jedno z mála miest vôbec, kde boli decibeli krotené k bezbolestnému počúvaniu... ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Do tretice všetko dobré? Slovo dobré by bolo urážkou. Toto je dychvyrážajúce, monštruózne a zároveň umiernené a držiace sa pri zemi. Black is back - a prináša nám tohto plecháča v najjagavejšom predstavení akčného pekla, ktoré rozpútal v poslednej polhodinke. Tej ale predchádza niečo, čomu sme neboli v prvých dvoch častiach zvyknutí. Boli sme zvyknutí na Tonyho Starka ako na excentrického darmožráča s flegmatickou charizmou, ktorá by strčila do vrecka všetkých Bondov dokopy a boj so zlom je len akýmsi koníčkom na vedľajšej koľaji. Avšak aj na psa príde mráz a aj Tony je len človek (s malým elektromagnetom na prsiach - nič zvláštne). Zo Starka sa teda stáva zraniteľný hrdina, ktorý si musí poradiť najskôr so svojimi démonmi, až potom nakopať prdel ostatným obsmŕdačom, ktorí sa rozhodli prevziať do rúk osudy tejto planéty. Pomyselná dvojica záporákov a zvraty s nimi spojené sú absolútnym vrcholom zápletky. Downey Jr. ako nikdy predtým potvrdzuje, že je srdcom aj dušou celej trilógie a vo svojom prejave to dáva patrične najavo. Kombinácia humoru a akcie, na akú si spomíname z konca minulého tisícročia bola dokonalou voľbou, s brutálnou akciou si Black poradil na jednotku a za asistencie otca prvých dvoch častí nám (v rámci žánru) servírujú najuveriteľnejšie a zároveň najpompéznejšie akčné scény. Oplatí sa venovať pár minút DVD bonusu - ako sa točila scéna záchrany vypadnutých ľudí z Air Force One. 90%. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Akurát pred filmom som mala kratšiu frfľaciu sešn na margo toho, že všetky komiksovky sú na jedno kopyto, preto je len zopár, ktoré si pozriem rada. Medzi ne patrí aj Iron man... no a po zhliadnutí trojky som bola maximálne spokojná, lebo všetko bolo ako malo byť a možno ešte lepšie. Postava vtipne mrchavého Tonyho Starka tomu vždy dodá tú šťavičku, ktorú vážne sa tváriace komiksáky nemajú (a pôsobia niekedy smiešne). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Po řádění Avengers, které bylo velkolepé, ale emocionálně nezasáhlo, jde o příjemnou snahu dodat marvelovské komiksové adaptaci lidskost. Třetí Iron Man je filmem, který dělá (záměrně) chyby. U Blacka jsme na osvěžující upřímnost hrdinů a prohřešky proti žánru zvyklí, film za 200 milionů ale jeho nadhledu poskytuje nečekaný kontext, což vede k většímu obdivu a údivu (u velkolepého akčního finále užití jistých sebeparodických prostředků zpravidla nečekáte). Na nižší úrovni chybuje také protagonista. Tony Stark se třetinu filmu chtě nechtě musí obejít bez rozptylujících technologických hraček, což ho nutí spoléhat se na vlastní důvtip a pomoc druhých. Svou identitu očišťuje od mediálních nánosů (přičemž není jedinou filmovou obětí mediální re-konstrukce reality) a shazuje superhrdinské břímě, hlavní příčinu jeho úzkostných stavů. Do doby před nadvládou technologií se film vrací také oživováním – a zároveň relativizací – westernového mýtu (namísto romantického osidlování západu je připomenut masakr u Sand Creek, Stark nemá problém vzít na sebe nejdříve indiánské pončo a posléze kovbojský klobouk). Větší důraz na lidský faktor Blackovi umožnil vystavět film jako řetěz buddy movie kolaborací. Stark má stále na blízku stroj nebo člověka, na němž si může cvičit svůj ostrovtip (Jarvis, Harley, Rhodes) a dokazovat svou převahu. Přes všechna zaškobrtnutí, přes prohlášení, že tentokrát půjde o osobní mstu, zůstává pravým americkým hrdinou, který vás dokáže se šarmantním úsměvem a suchou hláškou na rtech přesvědčit o nezbytnosti použití zbraní hromadného ničení. Příliš neokázalý rozjezd (na film tohoto formátu), natahované akční scény, nevyužitý voice-over (na pomezí filmů Woodyho Allena a filmů noir) a občas násilná snaha o vtipnost jsou v konečném součtu jen drobné nedostatky letní zábavy, kterou vnímám především jako velký návrat Shanea Blacka. Místy jsem měl pocit, že jsem se časem propadnul do devadesátých let a sleduji některý z tehdejších audiovizuálních návodů, jak chytře a nápaditě točit akční komedie. Jon Favreau může klidně zůstat ležet na lůžku a užívat si Panství Downton. 85% Zajímavé komentáře: Marigold, InJo, ScarPoul ()

Galerie (121)

Zajímavosti (111)

  • Keď Tony Stark (Robert Downey Jr.) vypočúva Mandarina (Ben Kingsley), mieri naňho zbraňou, následne má ruku zvislo vedľa seba a v ďalšom zábere mu už znovu mieri na hlavu. (ČSFD)
  • Ve filmu měli poprvé možnost spoluprácovat Robert Downey Jr. (Tony Stark) a Ben Kingsley (Trevor Slattery). Oba herci se objevili v titulních rolích významných životopisných filmů režiséra Richarda Attenborougha Chaplin (1992) a Gándhí (1982). Když se na natáčení poprvé sešli, nechali se vyfotografovat a tuto fotografii poslali společnému příteli. (Zdroj: Falcon)
  • Film nese i českou stopu, kterou v něm zanechal vejprnický rodák Pavel Kacerle, který se jako lighting technical director podílel na vizuálních efektech. (Youth)

Související novinky

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Úžasňákovi trhají rekordy

Úžasňákovi trhají rekordy

18.06.2018

Na pokračování oblíbeného animovaného hitu Úžasňákovi čekali fanoušci něco málo přes čtrnáct let. Letos se však téhle superhrdinské rodinky konečně dočkali a už můžou být klidní, protože film… (více)

X-Meni vs. Jessica Chastain

X-Meni vs. Jessica Chastain

15.06.2017

Simonu Kinbergovi, dlouholetému producentovi a scenáristovi x-menovské série, se splnil velký sen. Po mnoha letech se totiž probil do režisérské sesle a dohlédne na X-Men: Dark Phoenix, přímé… (více)

Reklama

Reklama