foto

Václav Legner

  • nar. 24.1.1955 (61 let)
    Liberec, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Václav Legner začínal bez odborné průpravy jako elév v Západočeském divadle v Chebu, kde působil pod režijním vedením slavného Jana Grossmana, který byl v 70. letech nucen působit mimo Prahu. Legner byl v Chebu nakonec v letech 1977-1978 řádným členem hereckého souboru, ale krátce nato odešel do Jihočeského divadla v Českých Budějovicích (1978-1981), kde našel uplatnění hlavně v klasice (Zkrocení zlé ženy, Tvrdohlavá žena, Maryša).

Ve třiceti letech se Legner vrátil do rodného Liberce a od roku 1984 několik let působil v Divadle F. X. Šaldy. První menší filmovou roli odehrál v dětském příběhu HRY PO MÍRNĚ POKROČILÉ (1986). V devadesátých let odešel Václav Legner do Prahy, kde své působení rozšířil o několik dalších aktivit. Kromě pohostinského vystupování na několika divadelních scénách (Činoherní klub, Divadlo U hasičů atd.) začal pracovat pro rozhlas, jeho hlas zazníval také v dabingu, především v zahraničních kriminálních seriálech.

S příchodem do Prahy rozšířil Legner také svou filmografii, několikrát hrál v zahraničních titulech natáčených u nás nebo s českými herci, jako KAŠPAR HAUSER (Kaspar Hauser, 1993) nebo MATKA KURÁŽ (Mutters Courage, 1995). Našim divákům se připomněl výraznější vedlejší rolí stavebního inspektora ve filmu ZAPOMENUTÉ SVĚTLO (1996). V kinech jsme jej zatím naposledy mohli vidět v epizodní úloze zájemce o byt v komedii BOBULE (2008), jinak se ale uplatňuje spíše v televizi – v posledních letech hrál v několika seriálech v České televizi i na komerčních stanicích.

Bývalou manželkou Václava Legnera je herečka Sylva Legnerová, rozená Vozková (*1952), nyní redaktorka publicistiky na TV Nova.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Policie Modrava (TV seriál)
Letenka do Ria (S01E02)
Všechny moje lásky (TV seriál)
Dárek (E01)
2014 Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Osamělost (S01E01)
2013 České století (TV seriál)
Veliké bourání (1918) (E01)
2011 Hranaři
2010 Cesty domů (TV seriál)
Habermannův mlýn
Román pro muže
2009 Přešlapy (TV seriál)
2008 Mr. Johnson
2006 Letiště (TV seriál)
Místo v životě (TV seriál)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
Redakce (TV seriál)
2003 Nezvěstný (TV film)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Zapomenuté světlo
1995 Klekání zvoníme (TV film)
Mutters Courage

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace