Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Warren Beatty v titulní úloze romantického gangstera, který založil Las Vegas. Hrdinou amerického retrosnímku Bugsy (1991) je známý americký gangster Benjamin Siegel (1902–1947), přezdívaný pro svoji prchlivou povahu Bugsy (něco jako magor). Díky svému dlouholetému přátelství s Meyerem Lanskym, s nímž vyrůstal v židovské části Brooklynu, se vypracoval na jednoho z pohlavárů v organizaci Charlieho „Lucky“ Luciana a byl poslán do Hollywoodu, aby tam dohlédl na obchody. Díky dalšímu příteli z dětství, známému herci Georgi Raftovi, se v Hollywoodu rychle etabloval a stal se součástí bohatého společenského života filmových hvězd, producentů a dalších členů různorodé filmové komunity. Měl vztahy s řadou hereček, ale jeho osudem se stala začínající hvězdička Virginia Hillová, která ho jako jediná dokázala k sobě připoutat. Elegantnímu a poněkud romanticky založenému gangsterovi, který dokonce snil o tom, že by se mohl stát hercem, nakonec zlomil vaz jeho celoživotní sen – vybudovat v nevadské poušti zářivé centrum hazardu Las Vegas. Značně znepokojeni Siegelovým velikášstvím a rozhazovačností se jeho newyorští bossové nakonec rozhodli ho zlikvidovat. Las Vegas jim ovšem vložené investice mnohonásobně vrátilo.
Tvůrci snímku v čele s režisérem Barrym Levinsonem (držitel Oscara za Rain Mana) se soustředili na barvité vykreslení hollywoodské komunity na začátku 40. let. Iniciátorem projektu byl Warren Beatty, který také s gustem vytvořil titulní postavu uhlazeného ale nebezpečného zabijáka. Více než rovnocennou partnerkou v úloze Virginie Hillové je mu Annette Beningová, která se touto rolí nejen definitivně prosadila, ale našla současně i muže svého života (s proslulým bývalým sukničkářem Beattym žije dodnes a mají spolu čtyři děti). Za zmínku stojí i další vynikající herecké výkony, mj. Harveyho Keitela (Siegelova pravá ruka Mickey Cohen), Bena Kingsleyho (Lansky) a Joea Mantegny (George Raft). Film získal dva Oscary (nejlepší výprava a kostýmy) a v dalších sedmi kategoriích byl nominován (nejlepší film, režie, původní scénář, kamera, hudba a mužské herecké výkony v hlavní i vedlejší roli – Beatty, Keitel). Z řady dalších ocenění se sluší připomenout ještě Zlatý glóbus za nejlepší film-drama a Ceny losangeleských filmových kritiků za nejlepší scénář, režii i film. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film se sice radi pouze mezi hodne nadprumerny mafianky, ne mezi ty nejlepsi, ale Bugsy Siegel se rozhodne u me radi mezi jednoho z nejlepsich filmovejch mafianu. Tenhle film sice uplne typickej mafianskej film neni, ten to pripomina hlavne v prvni hodine, ale rozhodne se jedna o perfektni film. Skvele natocenej, se zajimavym pribehem, kde nejde jen o nejaky gangy a prestrelky (ktery tu skoro nejsou), ale je tu i romanticka linie a linie se stavbou casina a to vse podle pravdivejch udalosti. A navic tu jsou spickovy herci. Warren Beatty je fakt naprosto uzasnej, obzvlast v momentech, kdy se nasere a ze se to deje casto. Ale Annette Bening za nim nijak nezaostava, vetsinu casu se spolu jen hadaj, ale tak nak to nezacne pusobit otravne. Z ostatnich stoji jeste za zminku perfektni Keitel s vyholenou pleskou. Takze celkove skvele natocenej a zahranej mafianskej film se zajimavym pribehem, ale tempo v druhy polovine je precejen drobet rozvlacnejsi, takze to nakonec na tech 5* nebude. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Skutečný životní příběh gangstera, chladnokrevného zabijáka a zároveň " playboye " Benjamina Siegela ( hlavně mu neříkejte Bugsy :o) ), snílka ( či vizionáře ) a jeho snu vybudovat v malém městečku v Nevadě obklopeném pouští středisko hazardních her. Ten sen měl původně stát 1,5 ( nakonec se vše vyšplhahalo až na 6 miliónů dolarů ) , což ho stálo mimo jiné ŽIVOT, aby se to posléze proměnilo v investici vydělávající přes 100 miliard. Tohle není typická gangsterka a do majstrštyků Coppoly, Scorseseho či De Palmy tomu ten pověstný krůček schází, přesto je to v mnoha ohledech zdařilé dílko. Ono tomu také vše nasvědčovalo hned od začátku. Za režisérskou stoličkou Barry Levinson, scénář si vzal na starost James Toback, za kamerou stál Allen Davian, vše doplněno o Morriconeho hudební složku. Herecké obsazení také skvělé. Bugsyho POZORUHODNÝM způsobem ztvárnil Warren Beatty, jeho osudovou ženu EXCELENTNÍ Annette Bening a ve vedlejších rolích mimo jiné Ben Kingsley a Harvey Keitel. Je to příběh o životním snu jednoho gangstera a snílka, ale v samotném centru všeho toho dění stojí vášnivý vztah mezi ním a herečkou Virginií Hill, což ho nakonec stojí život. Velkolepá výprava, brilantní kamera a vynikající herecké výkony jsou zárukou, že se po celých 130 minut snímku nebudete ani na chvíli nudit. Přesto tomu k plnému hodnocení něco málo schází. Já osobně bych uvítal větší důraz na Bugsyho " TEMNOU STRÁNKU " a mnohem větší zachování ve prospěch autentičnosti na úkor přikrášlení ve prospěch scénáře s důrazem na milostný vztah. Takovéto momenty tu jsou dva a bezpochyby patří ( díky Warrenovu mistrovskému hraní) k vrcholům celého snímku, takže je velká škoda, že se tvůrci báli více " přitvrdit " a zůstalo pouze u těchto náznaků. Přesto všechno parádní podívaná, která si ode mě silné 4* po právu odnáší.... ()

Reklama

Santino7 

všechny recenze uživatele

Snímka z mafiánskeho prostredia, ktorá sa dá vzhľadom na jej celkové poňatie oprávnene radiť do starej filmárskej školy. Má to šmrnc, vyniká hlavne skvelou dobovou atmosférou, ktorú sa filmárom podarilo zachytiť naozaj výborne a taktiež aj kvalitnými dialógmi, bez akých by sa žiadna pravá gangsterka nezaobišla. "Twenty dwarves took turns doing handstands on the carpet." S tvrdením, že dĺžka filmu je prepísknutá v žiadnom prípade nesúhlasím, absencia akýchkoľvek prestreliek len kvôli efektu mi absolútne neprekáža, tak či tak by tu boli zbytočné a tiež kontraproduktívne. Každý jeden záber pôsobí honosne, priam z toho vyžaruje luxus a megalomanstvo, čo nás neustále utvrdzuje v tom, že Siegel na takýchto veciach doslova lipel (za akúkoľvek cenu) a priam ho očarila kalifornská "vyššia" spoločnosť, v ktorej sa cítil ako doma. Pokiaľ prehliadneme isté dejové nepresnosti na úkor atraktivity filmu (v žiadnom prípade nemyslím vsunutú dejovú linku ohľadom Mussoliniho, ktorá ma vcelku pobavila), príbeh je vystavaný vcelku fajn, až na zopár menších chybičiek. Tým mám na mysli hlavne niektoré konkrétne scény, ktoré mi svojou naivitou chvíľkami vyčarili úsmev na tvári - priznajme si, Bugsyho občasné výlevy zúrivosti či najmä jedna romantická scéna vyznievajú fakt hlúpo a komicky, sú proste natočené mierne amatérsky (môj názor). Čo mi svojím spôsobom trošku prekážalo prakticky po celý čas, bolo obsadenie Warrena Beattyho (vlastne mi vadil herecký výber u celého tria Luciano - Lansky - Siegel, zvyšní dvaja však toľko priestoru na pľaci nemajú). Samozrejme, ukázal sa tu nepochybne vo vynikajúcom svetle a z plejády hercov na plnej čiare vyčnieval (skvelý bol tiež Keitel), lenže priznajme si, v čase natáčania bol na túto rolu už trošku pristarý, ak zoberieme do úvahy, že spomínaný gangster mal vo filmom mapovaných rokoch 30 až 40. To už ale z mojej strany vyznieva viacmenej iba ako také puntičkárstvo, takýmto pomerne nepodstatným maličkostiam zas až takú váhu prikladať nemožno. Dôležité je, že Barry Levinson nám doručil poctivú svojráznu životopisnú gangsterku v tom pravom zmysle slova so všetkým, čo k tomu treba (jednu z posledných svojho druhu), aká je dnes už raritou. 80% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Bugsy strašne rád rozpráva, ale keď už rozpráva priveľa je s vami väčšinou amen. Dnes je Las Vegas pojmom, ale v čase Bugsyho tam chodili šťať iba túlavé psy. Nápad postaviť v Nevadskej púšti komplex kasín a hotelov a urobiť tak z neho centrum zábavy, vznikol v Bugsyho hlave úplne náhodou. Skvelý nápad si skomplikoval tým, že sa zahľadel do štetky a odistený granát si k hlave priložil v momente, keď jej zveril finančnú starostlivosť pri výstavbe kasína. Zo sračiek do akých sa nechal stiahnuť sa ťažko vymotáva...Podobnosť so Scorseseovym Casinom je očividná - gangstri, peniaze, štetka a problémy, ale kým Scorsese dotiahol svoj film k dokonalosti, Bugsymu k nej niečo chýba. 80%. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Organizovaný zločin já můžu, ale Bugsy není zrovna typickým představitelem tohoto odvětví lidské činnosti. Jde spíše o exkurzi do myšlenek a tužeb empatického kliďase a sympaťáka Benjamina Siegela, amerického občana, který měl svoji vizi, pro niž byl ochoten obětovat vše. Kromě Virginie Hill. Pokud přišel Dr. Radosta s největší akcí v dějinách stěhování, pak mi Ben Siegel předvedl tu nejrychlejší. Film je přímo luxusně obsazený, Warren Beatty se ve své roli přímo našel a ani ostatní nezaostávají a možná právě proto jsem filmu nedal plný počet hvězdiček. Od takové herecké sestavy jsem přece jen čekal ještě hlubší dojem. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Po natáčení filmu se Warren Beatty a Annette Bening vzali. (Xixao)
  • Kritikou byl film dobře přijat, kasovně však očekávání nenaplnil. (džanik)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama